A dioptria nélküli szemüvegek típusai és előnyeik

A szemüveglencsék nagy része a fénytörési hibák korrigálására van tervezve. Rövidlátásnál szórólencsével, távollátásnál gyűjtőlencsével lehet korrigálni a szem fénytörési hibáját. Léteznek még multifokális, illetve cilinderes szemüvegek is. Most azonban nem róluk, hanem az egyszerűbb dioptria nélküli szemüvegekről lesz szó.

A dioptria nélküli szemüvegek típusai

A dioptria nélküli szemüvegek alapvetően két csoportba sorolhatók. Az első kategóriába a monitor szindróma megelőzésére létrehozott monitorszemüvegek vagy kék fény szűrő szemüvegek, a másikba a divatszemüvegek tartoznak.


A monitorszemüvegek és előnyeik


Mi az a számítógépes látás szindróma?


Mielőtt rátérnénk a monitor szemüvegekre és funkciójukra, fontos megismerkedni a számítógépes látás szindrómával (CVS – Computer Vision Syndrome). A huszonegyedik század eddig a képernyők százada is. Képernyőkön dolgozunk, képernyőkön olvasunk híreket, képernyők előtt pihenünk. A szervezetünk az evolúció során pedig nem ehhez szokott hozzá, így a sok képernyőidő többféle problémát is okozhat. Ezeket a tüneteket nevezzük együttesen számítógépes látás szindrómának.

A számítógépes látás szindróma (CVS) tünetei

  • száraz, irritált, kivörösödött szemek
  • szemfáradtság
  • homályos látás
  • fejfájás
  • fókuszálási nehézségek
  • fájdalom a nyak, váll és hát izmaiban


A számítógépes látás szindróma okai


A CVS-nek többféle oka is van.

  • A LED-es kijelzők által kibocsátott kék fény túl tudja terhelni a szemet. Bár a kék fény a látható fény spektrumának természetes összetevője, a szemünk nincs hozzászokva a magas energiájú kék fény (HEV) ilyen jelentékeny mennyiségéhez.
  • A képernyőket nézve ritkábban pislogunk, az átlagos percenkénti 22 helyett akár csak 7-szer. Ennek következtében könnyen elpárolog a szemfelszínt nedvesen tartó könnyfilm, a szaruhártya károsodásához vezetve.
  • A nem megfelelően beállított, csillogó vagy tükröződő monitor megnehezíti a fókuszálást és fárasztja a szemet. Nagyon fontos, hogy a monitor szemmagasságban vagy kicsit alatta helyezkedjen el, és a fényerő nagyjából megegyezzen a környezet megvilágításával.
  • A negyvenéves kor felett jelentkező időskori távollátás (presbiópia) szintén megnehezítheti a fókuszálást. A szemek pedig ennek következtében könnyebben elfáradnak.


Mire valók a monitorszemüvegek?


A monitorszemüvegek, kék fény szűrő szemüvegek vagy gamer szemüvegek olyan dioptria nélküli szemüvegek, amelyeket arra terveztek, hogy mérsékeljék vagy megelőzzék a számítógépes látás szindróma tüneteit.

A monitor szemüvegek kiszűrik az LED-es kijelzők kibocsátotta magas energiájú kék fény jelentős részét. A kékfény szűrős lencsék olyan szemüveglencsék, amelyek speciális felületkezeléssel vannak ellátva. A bevonatnak köszönhetően szelektíven továbbítják a felületükre érkező fényt. A szemészeti optikában azért használják őket, hogy megakadályozzák a rövidhullámú fény (a spektrum lila és kék hullámhosszának) behatolását a szembe. Ezeket a szűrőket kék blokkolónak is nevezik - ezek megakadályozzák a kék fény áthaladását a lencsén és ezáltal a szembe jutását is.

Mindezen technológiák természetesen nemcsak a dioptria nélküli szemüvegek esetén elérhetők. Természetesen dioptriás szemüvegeket szintén kérhetünk ilyen kényelmi bevonatokkal, amelyek nagyon sokat javíthatnak az életminőségünkön.


A divatszemüvegek


A dioptria nélküli szemüvegek másik nagy kategóriáját a divatszemüvegek jelentik. Ezekkel a szemüvegekkel kifejezhetjük személyiségünket, mert sokféle stílusban elérhetők, így bármilyen outfithez találhatunk megfelelő darabot.

Üzleteinkben szakértő kollégáink segítenek megtalálni a stílusunknak megfelelő választást.


Cikk ajánló – cikkek

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került