Napszemüveg méretek: hogyan válasszunk megfelelő keretet?

Napszemüveg méretek: hogyan válasszunk megfelelő keretet?

Amikor napszemüveget vagy szemüveget választunk, akkor több méret és paraméter ismerete szükséges.

Ezek közül a legismertebbek az alábbiak:

  1. Lencseszélesség
  2. Lencsemagasság
  3. Hídszélesség
  4. Szárhossz


Minden szemüveg, legyen az akár régi vagy új rendelkezik ezekkel a méretekkel. Ezek egyrészt mérhető adatok, másrészt pedig egy új napszemüveg vagy szemüveg készítésekor meg is adhatóak a gyártónak.


Napszemüveg méretek szempontjai


Nézzük meg a fenti 4 szempontot, hogy pontosan melyik mit is jelent:

Lencseszélesség: a lencse vízszintes átmérője a legszélesebb ponton. Szokás szemméretnek is nevezni.

Lencsemagasság: a lencse függőleges magassága, ami jellemzően 32-38 mm között szokott alakulni. Itt minden esetben a legnagyobb magasságot kell mérni.

Hídszélesség: a lencsék közötti vízszintesen mért távolságot jelenti, ami a viselő orra felett található. Jellemzően 14-24 mm szélesek.

Szárhossz: az első zsanértól a fül mögötti részig tartó távolság, itt pedig bele kell érteni a hajlított részt is. Három nagy szabvány létezik: 135, 140 és 145 mm.

Emellett szokás még a keret mélységét is mérni. A keret mélység a szemüveg teteje és alja közti távolságot jelöli, és ezt is mm-ben fejezzük ki. Ezzel az 5 szemponttal jól leírhatóak a szemüvegek és napszemüvegek.

Egy szemüveg méretének azonosításához egy 3 számjegyű kódot alkalmaznak. Ilyen lehet az 54-18-140, ahol

  • 54 a lencseátmérő mm-ben az egyik szélétől a másikig
  • 18, azaz a híd mérete, tehát a lencsék közti távolság
  • 140 pedig a szár hossza


Új szemüveg vagy napszemüveg méretének helyes kiválasztása


Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretű keretet? A legegyszerűbb, hogyha már most is van szemüvegünk, akkor vegyük le annak a méreteit. Ezt egész egyszerűen a mérőszalaggal is meg tudjuk tenni, de figyeljünk arra, hogy a szemüveg a mérés közben ne sérüljön.

Ha jelenleg nincs szemüvegünk, de mindenképp szeretnénk egy kényelmes darabot, akkor érdemes szakértőhöz fordulni. A Vision Express hálózatában országszerte talál olyan üzleteket, ahol ingyenes látásvizsgálaton tud részt venni. Itt segítünk Önnek felvenni a megfelelő méreteket és a tökéletes szemüveget is kiválasztjuk. Ami nem csak jól néz ki, hanem egyben kényelmes is.


Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került