Kinek áll jól a kerek szemüveg? Mutatjuk!

Kinek áll jól a kerek szemüveg? Mutatjuk!

A kerek szemüveg töretlen népszerűségnek örvend hosszú évtizedek óta. Legyen szó a tökéletes egyetemi outfit összeállításról vagy egy divatos és egyedi megjelenésű kiegészítő beszerzéséről, a kerek formájú napszemüveg tökéletes választás. De vajon melyik arcformához illeszkedik? Hogy található meg a tökéletes méret? Milyen szempontokat érdemes vásárláskor figyelembe venni? Cikkünkben a téma leggyakoribb kérdéseit válaszoljuk meg!

A kerek napszemüveg története

Mi a közös a legendás építész Le Corbusier-ben, a népvezér-békeharcos Mahatma Ghandiban és a festőzseni Matisse-ban? Mindannyian a kerek szemüvegre esküdtek, mely a ’10-es, ’20-as évektől kezdve hódította meg az értelmiségi- és művészvilágot.

A hagyományos, szár nélküli okulárék idejében teljesen általános volt a teljesen kerek lencseforma, aztán ezek a rafinált, csipeszes lencsék szép lassan letűntek a Habsburg, Hohenzollern és Romanov-dinasztiákkal együtt. Az első világháborút követő modern időkben már elég anakronisztikusnak hatottak ezek az egykor előkelő darabok, és a kor elitje valami újítóbb irányt keresett a szemüvegek terén is. Ebben az időben jelentek meg a ma is ismert zsanérok, melyeket a keret felső részéhez rögzítették, ami lehetővé tette az arc felé enyhén hajlított, változatosabb formában készülő lencsék használatát. Voltak azonban, akik ennek ellenére is örömmel maradtak a teljesen kerek formánál, így idézve meg a múlt szellemi örökségét, vastag szaru- vagy műanyag keretükkel ugyanakkor már egy új korszellem nagyságát hirdették.

A kerek szemüveg tehát kiválóan alkalmas volt arra, hogy tudós-értelmiségi viselőjének az intellektusához passzoló kinézetet kölcsönözzön – gondoljunk például az ezt a stílus képviselő Freudra vagy Le Corbusier-re! Ugyanakkor a modernista, avant-garde művészvilág prominensei is szívesen öltötték magukra a frissnek ható, kerek szemüvegeket – elég csak Henri Matisse-t, vagy épp a két háború közötti párizsi festőelit képviselőjét, a maga idejében Picassónál is híresebb és sikeresebb Tsugouharu Foujitát említeni. Egy biztos, legyen szó politikusról, mérnökről, művészről vagy tudósról, ha valaki ebben az időben igazán intellektuális, mégis karakteres szemüveget keresett, a kerek lencsés modelleknél aligha talált jobb megoldást.

A kerek szemüveg aztán a hippi-érában kapott ismét kitüntetett figyelmet, aztán pedig fokozatosan utat tört magának a divattervezők körében is, akiknek persze nem kellett a szomszédba menni egy kis extravaganciáért. Legutóbb a 2000-es évek végén tűnt fel ez a forma nagyobb gyakorisággal, de az összetett kultúrtörténeti hagyományokat megidéző, ugyanakkor nagyon karakteres formavilág a mai napig jól működő stíluskellék a művészek, értelmiségiek és a divat világában egyaránt.

Megfelelő választás számomra a kerek szemüveg?

Most, hogy bemutattuk a kerek szemüveg történetét, érdemes rátérni arra, hogy kik számára jelent megfelelő választást. Szemüveg választáskor elsősorban az arcformát érdemes figyelembe venni. A kerek szemüvegek jól mutatnak a téglalap-, hosszúkás- és ovális formájú arcokon. Kevésbé passzolnak a kerek-, széles- és vékony arcokhoz. Fontos szem előtt tartani, hogy a kerek és ovális keretek lágyítják az éles arcvonásokat. Így kiegyensúlyozottabbá és lágyabbá teszik az erős arcéleket.

Kerek szemüveg vásárlás: ezekre érdemes figyelni

Szeretne kerek szemüveget vásárolni? Az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni a modell kiválasztásakor. Amennyiben útmutatónk elolvasását követően is kérdései vannak, forduljon kollégáinkhoz, akik készséggel segítenek a tökéletes kerek szemüveg megtalálásában.


1. Keret (anyag, méret)

Az szemüvegkeret számos anyagból készülhet, a leggyakrabban használt alapanyagok a következők:

  • Alumínium
  • Cellulóz-acetát
  • Műanyag
  • Polikarbonát
  • Rozsdamentes acél
  • Titánium

A keret anyaga hatással lehet a tartósságra, ellenálló képességre és a szemüveg súlyára. Amennyiben mindennapi használatra keres szemüveget, javasoljuk, hogy válasszon tartósabb, a fizikai behatásokkal szemben ellenállóbb anyagot, mint például a titánium.

További fontos szempont vásárláskor a megfelelő keretméret kiválasztása. Érdemes olyan keretet választani, amely nem szélesebb, mint az arc a halántéknál, és nem magasabb, mint a szemöldök vonala.


2. Lencse

További fontos szempont a kerek szemüveg vásárlásakor a megfelelő lencse kiválasztása. A multifokális szemüveglencse biztosítja az éleslátást minden távolságra. Előnye, hogy nem szükséges a szemüvegeket cserélni, nem rendelkezik választóvonallal és tűéles látást biztosít. A fényre sötétedő lencse pedig egyszerre képes biztosítani a klasszikus dioptriás szemüveg és napszemüveg funkcióit egy szemüvegben. A lencsék elérhetőek barna, szürke és zöld színben és bármilyen szemüveglencse-típussal kompatibilisek, legyen szó egyfókuszú, multifokális, normál vagy akár vékonyított lencséről.


3. Márka

Sikerült a keret és lencse kapcsán döntésre jutni? Ideje meghatározni a márkát! Oldalunkon a gazdaságos, kiváló minőségű szemüvegek mellett, neves világmárkák luxus termékei is megtalálhatóak.

Vision Express: kerek szemüveg férfi és női vásárlóknak

Sikerült kiválasztani egy konkrét modellt? A kerek szemüveg férfi és női modellekben egyaránt elérhető weboldalunkon és üzleteinkben. Találja meg az igényeinek megfelelő, divatos és egyedi terméket. Ha bármilyen kérdése merült fel a kerek szemüveg vásárlása kapcsán, kollégáink készséggel segítenek.


Kerek szemüveg vásárlás online

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került