Látásvizsgálat

Látásvizsgálat

Melyek azok a jelek, amelyek észlelésekor el kell mennie látásvizsgálatra?

Valljuk be őszintén, hogy addig nem megyünk el orvoshoz, ameddig nem fáj semmink. Sokan a látásvizsgálattal is így vannak, csak akkor mennek el vizsgálatra, ha a látásproblémák már kényelmetlenséget okoznak a mindennapjaikban.

Pedig a látásvizsgálat nemcsak az életminőségünkön javíthat, hanem számos szembetegség előzetes tünetei is felfedezhetők, kiszűrhetők és megelőzhetők.

Ön mikor volt utoljára szakszerű látásvizsgálaton?

A munkahelyi üzemorvosnál felolvasott szemészeti táblát vagy az online szemtesztet most ne számoljuk bele. Az sem elég, ha az interneten mindent elolvasott a szem felépítéséről és fejből tudja a szem betegségeit.

Tudta, hogyha nincsenek panaszok, felnőtt korban akkor is legalább kétévente javasolt a látásvizsgálat, csakúgy, mint más egészségügyi szűrővizsgálat elvégzése.

Amennyiben bizonytalan, hogy Önnek van-e szüksége látásvizsgálatra, összegyűjtöttük azokat a gyakori látásproblémákat, amelyekkel mindenképpen érdemes felkeresni egy szakembert.

Homályos, életlen látás

Tudta, hogy a homályos látás az egyik leggyakoribb szemészeti probléma, ami számos formában jelentkezhet, és többféle kiváltó oka is lehet: örökölhető, kialakulhat más betegség miatt, és a kor előrehaladtával is bekövetkezhet. De lehetnek ennél egyszerűbb kiváltó okok is: a képernyők előtt eltöltött túl sok idő is vezethet homályos látáshoz.

Fényérzékenység

Zavarja az erős lámpafény vagy az élénk napsütés? Akárcsak a homályos látás esetében, a fényérzékenység számos szembetegség egyik figyelmeztető tünete lehet.

Gyulladt szemek

A begyulladt szem mindenki számára jól ismert kellemetlenség, amivel nap mint nap találkozhatunk. Vannak szinte ártalmatlan kiváltó okok, mint a por, huzat, vagy akár a klóros víz. Ugyanakkor a szemgyulladás hátterében gyakori betegségek is állhatnak, mint a kötőhártya gyulladás, az árpa vagy a szemhéjgyulladás. Amennyiben ezt tapasztalja, forduljon szakorvoshoz.

Kettős látás

A kettős látás vagy diplopia az a zavaró állapot, amikor ugyanarról a tárgyról vagy személyről két különálló képet látunk. Társulhatnak mellé olyan további kellemetlen tünetek, mint a hányinger és a fejfájás is.

Szemszárazság, száraz szemek

Az égető, szúró érzést is szinte mindannyian ismerjük – a modern világban az egészséges szemű emberek is gyakran találkozhatnak vele. A klíma használat, huzat, szmog és por, vagy a kedvezőtlen időjárás mind-mind hozzájárulhat a szem kiszáradásához.

A szem megbetegedéseivel kapcsolatban szakorvosi rendelést kell felkeresni, akár a látásvizsgálatot követően, ha az optometrista ezt tanácsolja.

Miben segíthetnek a Vision Express szakemberei?

Ki az az Optometrista és mi az ő fő feladata? Az optometrista fő feladata a látásélesség ellenőrzése és szükség esetén a szemüveg felírása: legyen szó közellátásról, távollátásról, vagy a munkavégzést támogató szemüvegről. Ha úgy dönt, hogy a kontaktlencseviselők közé szeretne tartozni, akkor is bizalommal fordulhat az optometristához. Segít a megfelelő kontaktlencse kiválasztásában és a kontaktlencse-illesztésben is. Fontos, hogy ha a vizsgálat során az optometrista betegségre utaló jelet észlel, akkor szemészorvoshoz irányítja Önt.

A szem fénytörési hibái a szem optikai rendszerének kisebb mértékű elváltozásaiból adódnak, aminek következtében nem az éles látás helyén, vagyis a retinán jelenik meg a kép.

Lássuk, melyek a leggyakoribb fénytörési hibák, amelyek a látásvizsgálat során kiderülhetnek!

Myopia – rövidlátás

Ha rosszabbul látunk távolra, mint közelre, akkor beszélhetünk rövidlátásról. A myopiás szem a végtelenből érkező párhuzamos sugarakat a retina előtt egyesíti képponttá, ez okozza a rövidlátást. A rövidlátók közelre nagyon jól látnak, azonban a távoli tárgyakat elmosódottan érzékelik. Ez az egyik leggyakoribb fénytörési hiba, amely általában szemüveggel és/vagy kontaktlencsével jól korrigálható.

Hypermetropia – távollátás

Ha a közeli tárgyak homályosak, és inkább távolra látunk élesen, azt nevezzük távollátásnak vagy túllátásnak: a hypermetropiás szem ebben az esetben a végtelenből érkező párhuzamos fénysugarakat a retina mögött egyesíti képponttá. A rövidlátáshoz hasonlóan könnyen korrigálható akár szemüveggel, akár kontaktlencse viseléssel.

Asztigmia

Az asztigmia esetében a szaruhártya vagy a szemlencse felszíne eltér a szabályostól, és emiatt a szemben a pontról nem pontszerű kép keletkezik, hanem vonal. Egyszerűbben megfogalmazva nem látunk elég élesen, tévesztjük például a számokat vagy a betűket. Fontos, hogy az asztigmia lehet önálló fénytörési hiba, de akár társulhat rövidlátással vagy távollátással is, azonban szemüveggel és/vagy kontaktlencsével is korrigálható.

Presbyopia

A presbyopia természetes folyamat. A szemlencse az életkor előrehaladtával fokozatosan veszít az alkalmazkodóképességéből és rugalmasságából – emiatt nehezebben látunk először közelre, esetleg a későbbiekben távolra is. Nemcsak szemüveggel, hanem kontaktlencsével is korrigálható.

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került