A fényérzékeny szem okai és kezelése

A fényérzékeny szem okai és kezelése

A fényérzékeny szem gyakori, mindennapos tünet. Önmagában nem betegség, hanem valamilyen problémára utal. Többféle ok állhat a hátterében. Kiváltó okai lehetnek egyszerű, könnyen orvosolható problémák, de ritka esetekben akár súlyos betegség is okozhatja. Cikkünkben szó lesz a leggyakoribb okokról, illetve a kezelési lehetőségekről egyaránt.

Hogyan működik a szem?

A szem az egyik legbonyolultabb szerv. Alapvetően fényérzékeny, így tudunk látni. Akkor van probléma, ha túlzottan fényérzékeny, azaz a fény diszkomfortot vagy fájdalmat okoz. Fény hatására ilyenkor hunyorgunk, a szemünk pedig könnyezik. Ezt nevezik idegen szóval fotofóbiának. A kérdés az, hogy a látás folyamatának melyik részéhez köthető a probléma. A lehetséges okok jobb megértése érdekében ezért gyorsan vegyük át a látás folyamatát!

  1. A tárgyakról visszaverődő fény eléri a szemet
  2. A fény áthalad a vékony könnyfilmrétegen, majd a szaruhártya a szem közepe felé irányítja
  3. A fény ezután áthalad a pupilla előtti szemcsarnokot kitöltő csarnokvízen
  4. A csarnokvíz után a fény eléri a szemlencsét, amely fókuszálja azt
  5. A fény áthalad a szem legnagyobb részét kitevő üvegtesten, és a retinára vetül
  6. A retina fényérzékeny sejtjei elektromos jellé kódolják a fényt, és az agyba továbbítják


A fényérzékeny szem okai

Ahogy már említettük, a fényérzékeny szemnek számos oka lehet. Ilyenek például:

  • Migrénes fejfájás: a fényérzékeny szem a migrénes fejfájás gyakori tünete. A migrénes fejfájás kialakulásában a hormonális változásoktól az időjáráson át a stresszig ezer tényező szerepet játszhat.
  • Túlzott kontaktlencseviselés: a kontaktlencséket ajánlott szemüveggel felváltva viselni. A szem így tud regenerálódni. Ellenkező esetben kiszáradhat, ami irritációt és fényérzékenységet okozhat.
  • Szaruhártyagyulladás (keratitisz): a szaruhártya sérülése miatt bekapcsolnak a szemet védő reflexek. A hunyorgás például ezt a célt szolgálja. A szemhéj ugyanis nemcsak az alvás során hasznos, a szem védelmére is szolgál. A szaruhártya sérülését, ingerlését okozhatja a szembe került idegentest. Az UV-sugárzás szintén gyakori „tettes”.
  • Kötőhártyagyulladás (konjuktivitisz): a szem fehér részét borító kötőhártya virális vagy egyéb eredetű gyulladása. A szem vörös, véreres.
  • Szürkehályog (cataracta): a szürkehályog a vakság leggyakoribb oka. A szemlencse az életkor előrehaladtával öregszik, és opálossá válhat. Ez először homályos látáshoz, aztán vaksághoz vezethet. Csak műtéti úton orvosolható.
  • Agyat érintő betegségek, fertőzések: ide tartozik az enkefalitisz, amelynek során az agy virális vagy más okból kifolyólag begyullad, a meningitisz, amikor az agyat és a gerincvelőt körülölelő hártya gyullad be bakteriális fertőzés hatására, illetve a stroke, amikor az agy erei sérülnek meg.
  • Gyógyszerek. Bizonyos gyógyszerek néhány egyénnél mellékhatásként fényérzékenységet okozhatnak. A teljesség igénye nélkül néhány ilyen hatóanyag: antihisztaminok, ösztrogén-alapú fogamzásgátlók, kinin, furoszemid, szulfonamidok, tetraciklin.

A fényérzékeny szem kezelése

Ahogy láttuk, ezernyi dolog okozhat fotofóbiát. Bizonyos esetekben (szembe került idegentest okozta gyulladások, migrén, kiszáradt szemek) a tünetek oka nagy valószínűséggel meg is van. Ilyenkor elég, ha kíméljük a szemünket, például napszemüveggel. A napszemüvegek csökkentik a szembe érkező fény mennyiségét, és kiszűrik a káros UV-sugárzást. Adott esetben érdemes lehet a szemet oldalról is védő modelleket választani. A polaroid lencsék szintén hasznosak, mert védenek a tükröződéstől.

Ha nem egyértelmű, mi okozza a tüneteket, keressen fel egy szemorvost! Mivel ritka esetben súlyos betegség is állhat a háttérben, fontos felderíteni az okokat. A kezelés ezután a feltárt okokat veszi célba.

Üzlet keresés

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került