A homályos látás okai és kezelése

A homályos látás okai és kezelése

Homályos látás több okból is kialakulhat, az egyik leggyakoribb szemészeti panasz - ennek ellenére nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, hiszen akár a szemüveg vagy kontaktlencse hiánya, szem fénytörési hibája is okozhatja az elmosódott látást. Érdemes azonban részletesen megvizsgálni a lehetőségeket és tenni a komolyabb betegségek megelőzésének érdekében.

A homályos látás kialakulásának okai

Amikor a látás élessége látványosan és hirtelen romlani kezd, nehéz rögtön definiálni, pontosan mi okozza a tünetet. Először is fel kell mérni, mikor és hogyan észlelte az illető. Egyeseknek csak lassan tűnik fel, míg másoknál gyorsan, szinte azonnal kialakul. Nem mindegy az sem, hogy volt-e már hasonló élményünk korábban és fájdalommal jár-e a látás romlása. A homályos látás főként a következő állapotok vagy betegségek miatt alakulhat ki:

  • Fénytörési hibák és külső okok: A rövid- és távollátás vagy a szem idősköri romlása is okozhatja. Bizonyos esetekben azonban a probléma kívülről is fakadhat - a szem sérülése vagy a monitor előtt való túl sok időtöltés is okozhat elmosódott látást. A fénytörési hibák egyes fajtái természetes folyamatként jelentkeznek az ember életében. A 40-45 évesek körében már nagy eséllyel olvasó- vagy multifokális szemüvegre lesz szükség, mivel közelre egyre rosszabbul látnak - ezt nevezzük presbyopiának. Gyakori továbbá a myopia (rövidlátás), a hypermetropia (távollátás), illetve az asztigmia (szám és betűk összetévesztése, önálló fénytörési hiba vagy a rövid- és távollátás egyikének társulásával jön létre).
  • Szemészeti- és általános betegségek: a szürkehályog, a tompalátás és a gyulladás tipikus szemészeti betegségnek számítanak, amelyek előidézhetik a látászavart. Nem minden esetben a szem a felelős, így a cukorbetegség, a szorongás és depresszió, továbbá a migrén is okozhatja.  


A homályos látás kialakulása tehát elsőre nehezen diagnosztizálható. Érdemes ezért nem is találgatni, pánikba esni. Az esetek többségében egyszerűen szemüveg korrekcióra, vagy csak némi pihenésre lesz szükségünk.

A homályos látás kezelése

Az első és legfontosabb a látásvizsgálat, hogy kiderítsük az okokat. Jelentős egészségügyi problémákat is előidézhetünk, ha a szűnni nem akaró, régóta fennálló homályos látást nem vizsgáltatjuk ki. Minden esetben forduljunk szakemberhez! Elővigyázatosságból is érdemes időnként elmenni szemvizsgálatra, hogy kizárjuk és megelőzzük a komolyabb betegségek kialakulását. Legtöbb esetben szemüveg vagy kontaktlencse hiánya jelentheti a problémát, súlyosabb problémáknál viszont több ízben csak a műtéti beavatkozás segíthet. Orvoshoz fordulni a következő alkalmakkor ajánlott:

  • Intenzív vagy erős fej- és szemfájdalom
  • Beszéd- és mozgászavar
  • Régóta tapasztalt, szűnni nem akaró vagy időről időre jelentkező homályos látás


A homályos látást ne vegyük félvállról. Ha úgy érezzük, hogy a probléma nem átmeneti és nem közvetlenül valamilyen intenzív terhelést követően észleljük (pl. sok számítógépezés, monitor nézése közelről), akkor forduljunk szakemberhez.

A homályos látás megelőzése

Fontos tudni továbbá, hogy mi magunk is sokat tehetünk a homályos látás megelőzéséért vagy megszüntetéséért. A szem védelmére gyakran nem helyezünk elég hangsúlyt. Az egészségtelen életmód, a dohányzás szintén előidézheti romlását. Amennyiben ülő munkát végzünk és folyamatosan a monitort nézzük, iktassunk be több szünetet a mindennapjainkba. Léteznek speciális szemüveglencsék is, amelyek kifejezetten erre a célra lettek kialakítva. Ugyanígy jó megoldást nyújthat a megfelelő világítás, a monitor jobb elhelyezése. A kényelmes távolságot nagyjából az jelenti, ha a képernyő több mint fél méterre van tőlünk.

A legfontosabb tehát, hogy tegyünk a szem állapotáért és komolyabb baj esetén mindenképpen menjünk el szakvizsgálatra. Sokszor akár családi úton is “örökölhetünk” egyes betegségeket, ezért az a legbiztosabb, ha kizárjuk a legrosszabb eshetőségeket.

Látásvizsgálat és a folyamatos kontroll szükségessége

A szakemberek több lépésben elvégzik a szükséges látásvizsgálatot, hogy megállapítsák a homályos látás kialakulásának okait, továbbá a potenciális betegség kilétére is fény derül. A rendszeres szemvizsgálat kiemelten fontos, hogy minél előbb észleljék a potenciális elváltozásokat. A kezelés sikeressége erősen függ attól is, hogy a betegséget melyik ciklusában sikerül diagnosztizálni.

A kétévenkénti szemvizsgálat akkor is ajánlott, ha valaki nem tapasztalt szemproblémákat. Egy átlagos kontroll 15-20 percig tart és nem jár fájdalommal. Érdemes ezért nagy hangsúlyt fektetni a prevencióra és komolyan venni a folyamatos kontrollt, ellenőrzést. Komolyabb probléma esetén pedig orvoshoz fordulni. Ha biztosra megyünk, annál inkább kizárjuk annak lehetőségét, hogy a homályos látás egy komoly betegség kialakulásának előzménye.

Üzlet keresés

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került