Szarukeretes szemüveg: a hipszterség alfája és omegája

Szarukeretes szemüveg: a hipszterség alfája és omegája

A szarukeretes szemüveg egy örökzöld kiegészítő, amely már a századforduló környékén megjelent. Töretlen népszerűsége nem véletlen! A stílusos darab egyszerűen kombinálható elegáns és lazább ruhadarabokkal. Tudja meg, miképp illeszthető be egy modern ruhatárba a szarukeretes napszemüveg és szemüveg!

Mi az a szaru?

A szaru egy állati eredetű ősi ipari nyersanyag, amely állatok karmából és szarvából nyerhető ki. Dr. Kenéz Árpád 2018-ban megjelen publikációjában az alábbi módon határozza meg a szaru jelentését:


“A szaru a szarvasmarhafélék (tülkösszarvúak) jellemző fejdísze, amely a legkisebbektől (pézsmaantilop) a legnagyobbakig (vadon a Bison nemzetség, a háziasítottak esetében pedig a szarvasmarha) mindenhol megjelenik. A tülkös szarv egy speciális felépítésű szerv. A homlokcsont üreges nyúlványán a külső hámréteg elszarusodásából alakul ki egy hüvely. A csont és a szaru között vérerekkel átszőtt kötőszövet található. A szarv folyamatosan nő az állat élete során, és általában az elhullott állatról vágják le szarvcsappal együtt, vagy ha trófeát szeretnének, a koponyával vagy annak felső részével együtt hagyják meg.”


A szarukeretes szemüveg eredetileg – nevéhez hűen – szaruból vagy teknőspáncélból készült, bár már pályafutása korai szakaszában is gyakran ezeket az anyagokat imitáló műanyagból gyártották. Napjainkban szinte minden szarukeretes napszemüveg és szemüveg szintetikus anyagból készül, amely csupán megjelenésében hasonlít az állati eredetű anyagra.

A szarukeretes szemüveg története

Lehet azon vitatkozni, hogy a hipszter-stílus létezik-e egyáltalán, és ha igen, valóban leáldozóban van-e a napja, de egy biztos: ezt a szót hallva a legtöbb embernek az elsők között villan be a szarukeretes szemüveg képe. De vajon mi a története ennek az ikonikus darabnak?

A szarukeretes szemüveg megjelenése azért különösen fontos, mert ez volt az első eset, amikor a szemüveg hangsúlyos és merész lett a korábban előszeretettel használt, „láthatatlan” keretek után. Ezt megelőzően a szemüveget viselők jobbára azon igyekeztek, hogy minél kevésbé legyen feltűnő, mit viselnek – annak ellenére, hogy az Egyesült Államok éppen hivatalban lévő elnöke, Theodore Roosevelt szemüveges volt, amivel akaratlanul is divatot teremtett.

A szarukeretes szemüveg kedveltségének komoly felívelését mégis Harold Lloydhoz, egy amerikai humoristához kötik, aki 1917-től kezdve több filmjében is ilyet viselt. Állítása szerint a hangsúlyos szemüveg mellett kevesebb jelmezre volt szüksége, nem utolsósorban pedig valami olyan romantika sugárzott a megjelenéséből, ami rabul ejtette a női pillantásokat.

Az ekkor még jobbára kerek fazonú szarukeretes szemüveg főleg a ‘20-as években volt példátlanul népszerű, bár később – a gazdasági válság alatt – ismét a fémkeret jött divatba: ez kevésbé volt sérülékeny, gazdaságosabban elő lehetett állítani és nem tört el egy esetleges lencsecsere során.

A ‘40-es évek közepén e két stílus kombinációjaként megjelent a szemöldökhangsúlyos keret, amely ötvözte a műanyag látványosságát a fém stabilitásával. Az új modell az 50-es években az összes szemüvegeladás felét adta. Ebben az időszakban a másik nagyon népszerű, hangsúlyos, műanyagkeretes szemüveg a Ray-Ban még ma is divatos Wayfarer modellje lett, de az említett, szemöldökhangsúlyos Clubmaster is sokáig tartotta kedveltségét.

Ezt követően azonban a trend mintha ismételte volna önmagát. A Wayfarer után, a ‘80-as évektől újra divatba jött a szarukeretes szemüveg, ekkor már a yuppik, a vállalkozók és az újhullámos zenészek hordták előszeretettel.

A hullámzó népszerűség a 2000-es években, a hipszter-kultúra megjelenésével érte el egy újabb csúcspontját. Az ezredforduló után igazán szerencsésnek érezhette magát az, aki talált otthon egy régi, valódi szarukeretes szemüveget. Autentikus darab híján azonban már olcsón is lehetett vásárolni feltűnő darabokat, akár lencse nélküli változatban is. Ezen a ponton érdemes megemlíteni még egy apróságot: annak idején Lloyd is lencse nélkül hordta a szemüveget. Egyrészt semmi szüksége nem volt látáskorrekcióra, másrészt a filmfelvételt zavarta volna a csillogó üveg.

Bár napjainkban megszelídülni látszik az eredeti modellek formavilága, a népszerűségük mit sem csökken. A feltűnő, túlméretezett fekete keretek helyett a mindennapokban is hordható, divatos, ugyanakkor vagány és mutatós szemüvegekből mindenki megtalálja az ízléséhez és pénztárcájához illő példányt a bőséges választékból. Nyúljunk hát bátran ezek után a szemüvegek után, és ha megtaláltuk az igazit, ne feledjük: új kiegészítőnknek valódi történelme van.

Beilleszthető a szarukeretes napszemüveg és szemüveg egy modern ruhatárba?

A válasz egyértelműen: igen! A szarukeretes napszemüveg és szemüveg, bár vintage megjelenésű, mégis kiválóan kombinálható modern ruhadarabokkal, nők és férfiak számára egyaránt. A föld színekben elérhető kiegészítők tökéletesen illeszkednek fehér, pasztell és fekete outfitekhez. A szarukeretes napszemüveg hatalmas előnye, hogy egyaránt viselhető formális eseményeken és baráti találkozókon. Ahhoz, hogy megtalálja a tökéletes darabot, a szín mellett érdemes egyéb szempontokat is mérlegelni, ilyen lehet például:


Üzleteinkben és webshopunkon szarukeretes napszemüveg és szemüveg széles kínálata érhető el, amelyekből garantáltan megtalálja az igényeinek megfelelő darabot.


Tekintse meg napszemüveg kínálatunkat!

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került