A távollátás (hypermetropia) mint fénytörési hiba

A távollátás (hypermetropia) mint fénytörési hiba

A távollátás (latinul: hypermetropia) egy fénytörési hiba, melyet ezért nem is lehet szembetegségként definiálni. Esetében egy olyan látászavarról van szó, amellyel sokan rendelkeznek anélkül, hogy valójában tudnának róla.

Ennek oka, hogy erősség szerint a távollátásnak három osztályozása létezik, amelyből a gyenge és a közepes túllátást a szem automatikus módon kiegyenlíti. Emiatt is fontos részletesen megismerni a hypermetropiát – a legtipikusabb tünetektől kezdve, az anatómiai háttéren keresztül egészen a kezelési módokig –, mert így időben felismerheti és korrigálhatja azt.

Rövidlátás, távollátás és időskori távollátás: mi a különbség?

Rövidlátás, távollátás és időskori távollátás – hasonló megnevezések, azonban elérő állapotot jelölnek. Mutatjuk a legfontosabb különbségeket!

A távollátás úgy is értelmezhető, mint a rövidlátás inverz változata, geometriai és optikai szempontból egyaránt. A látás során a fénysugár különböző fénytörő közegeken keresztül jut el az ideghártyához, aminek első állomása a szaruhártya, ezt követően pedig a szemlencse.

A szemnek ez a két része úgy töri meg végül a fényt, hogy az az ideghártyán egy pontban (sárga folton) fókuszálódjon, így alakul ki az éleslátás. Amíg a rövidlátás esetében ez az egyesülés az ideghártya sárga foltja előtt történik – azaz a fókuszpont a retina előtt van –, addig a túllátásnál a két töréspont általi fénynyaláb a retina mögött találkozna. A két látásprobléma hátterében álló kiváltó ok a szemgolyó mérete és a szaruhártya görbülete/törőereje, tehát:

  • rövidlátásról van szó, hogyha a szemtengely túl hosszú és/vagy a szaruhártya domborúbb, mint az átlagos (ilyenkor a közeli tárgyak élesek, míg a távolban lévők homályosak),
  • távollátásról van szó, hogyha a szemtengely túl rövid és/vagy a szaruhártya laposabb, mint az átlagos (ilyenkor a közelre és távolra látás esetén is lehet panaszunk).


A hypermetropiát azonban meg kell különböztetni az időskori távollátástól is, amit a köznyelv öregszeműségként (presbyopia) is ismer. Hatalmas különbség, hogy amíg a távollátó szem egy genetikailag örökölhető látászavar, addig az öregszeműség az élet természetes velejárója. A presbyopia egy bizonyos kor után mindenkinél jelentkezik – általában 40-45 év felett –, mert a szem alkalmazkodó képessége a kor előrehaladtával romlani kezd.

A hypermetropia tünetei és mértékei

Erősség szerint a távollátás három osztályba sorolható:


1) Gyenge távollátás

A fakultatív hypermetropia, avagy a gyenge távollátás a legtöbbek életében észrevehetetlenül mutatkozik csak meg. Ilyenkor általában nem derül ki, hogy szükség van a látás korrekciójára, ugyanis a szem végig (önmagától) alkalmazkodik, azaz természetesen kiegyenlítődik, míg nem elfárad, és jelentkeznek a hypermetropia tünetei:

  • fejfájás,
  • szemfáradtság,
  • alkalmi homályos látás,
  • rossz közérzet. 

Sokszor olvasási nehézségként is felbukkan, ezért ha gyakran tapasztalja ezeket a tüneteket, mindenképp keressen fel egy optometrista szakembert!


2) Közepes távollátás

A relatív hypermetropia, avagy a közepes távollátás esetén már nagyobb korrekciót kell alkalmazni. Ebben az esetben is igaz ugyan, hogy a szem alkalmazkodik az egyes helyzetekhez, de az idegrendszert jelentős mértékben terheli. Közepes túllátás gyermekeknél akkomodatív (alkalmazkodási) kancsalságot idézhet elő, ezért fontos a minél hamarabb történő kezelése.


3) Erős távollátás

Az abszolút hypermetropia egyenlő az erős felnőttkori távollátással. Erős fokú távollátás esetén már nem kizárólag a közeli, de a távoli tárgyak is ugyanolyan homályba burkolóznak. Ilyen esetben szemüveget vagy kontaktlencsét szükséges viselni egész nap.

A távollátás kezelésének lehetőségei

Sokan nem tudják, de fontos információ, hogy sok ember távollátónak születik. Vannak, akiknél a növekedés során teljesen helyreáll az éles látás, de léteznek olyanok is, akiknél sajnos később is megmarad a probléma – ezért is van rengeteg hypermetropiában szenvedő ember a világon. Szerencsére a túllátás korrekciójára több alternatíva is létezik, de az, hogy melyik számít hatékonyabb megoldásnak, mindenkinek maga számára kell eldöntenie. A mérlegelés közben érdemes feltenni az egyes szempontokra irányuló kérdéseket.


A hypermetropia korrigálása: melyek az elkerülhető kockázatok?

A távollátás mint fénytörési hiba már gyermekkorban kialakulhat, mi több, a látászavar valós következményei is ekkor jelentkeznek. Ahogyan arról már szó esett, közepes távollátás esetén megjelenhet az akkomodatív kancsalság. Mindemellett pedig a zöldhályog kialakulásának lehetőségét is növeli.

A távollátás diagnosztizálása


A távollátás diagnosztizálásra látásvizsgálat alkalmával kerül sor, aminek részét képezi:

  • egy tapasztalatokról/tünetekről szóló elbeszélgetés,
  • egy objektív mérési folyamat,
  • illetve egy szubjektív teszt,

mely során a páciens több szemüveglencse kipróbálásával is leolvassa a látásvizsgálati tábla betűit/számait. Ilyenkor a látóélességet mindkét szemen külön-külön is meghatározzák, a pontos dioptriát pedig egy szubjektív vizsgálattal állapítják meg.

Ahogyan arról már szó esett, a távollátás felismerése nem könnyű feladat, ezért a legjobb, hogyha évente minimum egyszer felméri a szeme funkcionalitását. Mivel a hypermetropia hátterében elsősorban genetikai okok állnak, távollátó szülőként elengedhetetlen, hogy a látásvizsgálatok végül a családi rutin részét képezzék.

A leggyakoribb kérdések és válaszok a távollátás kapcsán

A hypermetropia gyógyítása lehetséges lézeres szemműtét nélkül?

Sajnos a hypermetropia gyógyítása permanens módon kizárólag lézeres szeműtéttel érhető el. A szemüveg és kontaktlencse használat segít biztosítani az éles látás komfortját.


Elérhető távoli és olvasó szemüveg egyben?

Igen, ilyen esetben multifokális szemüveg készítésére is lehetőséget kínálunk, ami távolra, közelre és köztes távolságra is éles képet biztosít.


Hogyan fedezhető fel időben a távollátás gyerekeknél?

Bár kisebb arányban, de gyerekeknél is jelentkezhet a távollátás. Az alábbi tünetek lehetnek árulkodó jelek a fiatalkori hypermetropia esetén:


  • Kellemetlen érzés és gyakori panasz olvasás közben
  • Rajzolás, színezés és egyéb közeli éles látást igénylő játékok kerülése
  • Folyamatos fáradtság és kimerültség írást és rajzolást követően
  • Rendszeres fejfájás
  • Hunyorgás és homályos látás
  • Romló iskolai teljesítmény a látási nehézségek miatt
  • Szem dörzsölés
  • Okostelefon, tankönyv és egyéb tárgyak távoltartása az arctól az éles látás érdekében

Ha a fenti tüneteket tapasztalja gyermekén, forduljon szakemberhez, aki felállítja a diagnózist és elkezdheti a korrekciót.


Hogyan kezelhető a rövid és távollátás egyszerre?

A rövid és távollátás egyszerre is előfordulhat a különböző szemeken - ezt anizometrópiának nevezzük. Ilyen esetekben különböző dioptriával rendelkező lencséjű szemüveg vagy kontaktlencse használata javasolt.


Lehetséges a távollátás javítása kontaktlencsével?

Igen, a távollátás javítása lehetséges kontaktlencsével. A kényelmes, láthatatlan megoldással feltűnésmentesen nyerheti vissza az éles látását.


Mi a hypermetropia jelentése magyarul?

A hypermetropia jelentése magyarul távollátás. A kifejezés a görög “hupermetros” (mértéken felül) és “ōps” (szem) szavakból ered.


Távollátás dioptria: milyen lencsével javítható a távollátás?

Az, hogy milyen lencsével javítható a távollátás, a látás hiba mértékétől függ. 

Távollátás dioptria gyenge, közepes és erős esetekben:

  • Gyenge távollátás: 0 és 3 dioptria között.
  • Közepes távollátás: 3 és 6 dioptria között.
  • Erős távollátás: 6 dioptria felett.

Távollátó szemüveg a Vision Express kínálatában

A Vision Express üzleteiben és weboldalán több száz szemüveg közül választhatja ki az igényeinek leginkább megfelelő darabot. Szükség esetén kérje tapasztalt munkatársaink segítségét, akik örömmel kísérik végig akár a teljes szemüveg kiválasztási folyamatot. 

Szerezze be a következő távollátó szemüveget! 

Üzlet keresés

Cikk ajánló – cikkek

A Ray-Ban sztori

A Ray-Ban sztori

Nincs még egy márka, ami ennyire szorosan kötődne az amerikai filmiparhoz, a showbizniszhez, és mindezzel párhuzamosan a zenei és a kulturális világ szimbólumává is vált.  A világon percenként 8 Aviátor modellt adnak el, a Ray-Ban közel száz éve töretlenül hódít.
Tovább

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került