A szemszárazság kezelése és megelőzése

A szemszárazság kezelése és megelőzése

Ha gyakran viszket, szúr és fáj a szeme, lehetséges, hogy Ön is szemszárazságban szenved, ahogy a világ népességének kb. 10-15 százaléka. Mi állhat a jelenség hátterében? Hogyan kezelhetjük a panaszokat? Miként előzzük meg?

Mi az a szárazszem-szindróma?

A szem folyamatosan tele van könnyel, nem csak akkor, amikor ásítunk vagy sírunk. Az egészséges szemet ugyanis egy speciális folyadék, az úgynevezett könnyfilm borítja, ami lehetővé teszi a látást, és megakadályozza, hogy a szem kiszáradjon.

Mi van a könnyben? A következők keveréke:

  • Víz, ami kellően nedves közeget teremt a szem számára.
  • Olajok, amelyek a kenőanyagot biztosítják.
  • Nyálka, ami a könny terjedéséért felel.
  • Antitestek és speciális fehérjék, amelyek távol tartják a fertőzéseket.

A könny a szem körüli mirigyekből származik. Ha a könnymirigyek kevesebb folyadékot termelnek, a könnyfilm instabillá válhat, gyorsan elpárologhat, és száraz foltokat hozhat létre a szem felszínén.


A szemszárazság tünetei és okai

Ha a könnyek nem biztosítanak elegendő nedvességet, ezek a panaszok jelentkezhetnek:

  • égő érzés,
  • idegentest-érzés,
  • viszketés,
  • vörösség,
  • homályos látás és
  • fényérzékenység.

Mitől alakul ki a száraz szem?

A szárazszeműségnek számos lehetséges oka lehet:

Számítógép-használat

Ha számítógépen dolgozunk, hajlamosak vagyunk ritkábban és kevésbé intenzíven pislogni, ami erőteljesebb könnypárolgáshoz vezethet.


Kontaktlencsék

Nehéz lehet meghatározni, hogy a kontaktlencsék mennyire súlyosbíthatják a száraz szem problémáját.


Életkor

A szárazszem-szindróma bármely életkorban előfordulhat, de az életkor előrehaladtával, különösen 50 éves kor után egyre gyakoribbá válik.


Menopauza

A menopauzán átesett nőknél nagyobb a szemszárazság kockázata, mint az azonos korú férfiak esetében.


Beltéri környezet

A légkondicionáló és a ventilátorok csökkenthetik a beltéri páratartalmat, ami felgyorsíthatja a könnypárolgást, így fokozva a szemszárazság tüneteit.


Kültéri környezet

A száraz éghajlat, a nagy tengerszint feletti magasság és a száraz vagy szeles körülmények növelik a szemszárazság kockázatát.


Dohányzás

A szemszárazság mellett a dohányzás súlyos szemproblémákkal, többek között makuladegenerációval és szürkehályoggal is összefüggésbe hozható.


Bizonyos egészségügyi állapotok

Meghatározott betegségek, mint például a cukorbetegség, a pajzsmirigy-megbetegedések, a lupusz, a reumás ízületi gyulladás és a Sjögren-szindróma hozzájárulhatnak a tünetek megjelenéséhez.


Gyógyszerek

Számos gyógyszer növeli a száraz szem tüneteinek kockázatát, beleértve az antihisztaminokat, az antidepresszánsokat és bizonyos vérnyomáscsökkentőket,


Allergia

Az allergia maga is okozhat szemszárazságot éppúgy, mint az enyhítésére szolgáló antihisztaminok szedése is.

Éjszakai szemszárazság

Néhány krónikus szemszárazságban szenvedő ember azt tapasztalhatja, hogy a tünetei éjszaka rosszabbodnak. Ennek számos oka lehet, például az egész napos megerőltetés, az éjszakai anyagcsere-változások és bizonyos állapotok, mint például a lagophthalmus, amikor a szemhéj nem teljes záródik le alvás közben.

A szemszárazság kezelése

Ha szemszárazságot tapasztal, igyekezzen elkerülni azokat a helyzeteket, amelyek kiválthatják a tüneteket. Ha a szemszárazság kezelése során tünetei nem enyhülnek, mindenképp forduljon orvoshoz, vagy kérjen időpontot látásvizsgálatra a Vision Express optometrista szakembereinél, hogy kiderüljön, mi áll a panaszok hátterében.

Szemcsepp szemszárazság ellen

Szemcsepp szemszárazság ellen

Enyhén száraz szem esetében a szemszárazság kezelése vény nélkül kapható műkönnyek vagy szemcseppek segítségével a leghatékonyabb. Kérje ki optometrista tanácsát, hogy melyiket érdemes kipróbálnia. A tartósítószermentes szemcseppeket olyan gyakran lehet használni, amilyen gyakran szükséges, de a tartósítószerrel ellátott szemcseppekből ne használjunk a napi meghatározott adagnál többet.

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került