Pluszos szemüveg: a távollátás hatékony kezelési módszere

A szemproblémák korrigálásának lehetséges kezelési módszerei a szemüveg és a kontaktlencse. Az egyes megoldási lehetőségek mérlegelése nem könnyű feladat, érdemes közben összevetnünk az objektíven, általánosságban meghatározható pozitív és negatív érveket az egyéni szempontjainkkal.

A megfelelő döntéshez nem árt tisztában lennünk az alapokkal sem – azaz, hogy kinek és milyen típusú lencsére van szüksége –, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy olykor azok sem ismerik pontosan a szemészeti fogalmakat, akiknek már régóta élete részét képezi a szemkorrekció. A következő bekezdésekben a pluszos szemüveg hátterét ismerheti meg, miközben választ kap minden olyan lényeges kérdésre, mely segíti a témakör megértését:

  • Hogyan működik az egészséges szem?
  • Kinek jelent megoldást, és honnan ismerhető fel a pluszos szemüveg?
  • Milyen érvek szólnak a szemüveghordás mellett?

A fénytörési hibák rövid összefoglalója

A szem az egyik legkisebb és egyben legösszetettebb emberi szerv. Akkor beszélhetünk a hibátlan működéséről, hogyha a szembe érkező fénysugarak áthaladnak a szaruhártyán, a pupillán és a szemlencsén, majd végül egy pontban a retinára, avagy a látóhártyára vetülnek.

Ezzel szemben, hogyha a fénysugarak fókuszpontja a látóhártya előtt (rövidlátás) vagy mögött (távollátás) helyezkedne el – netalántán két fókuszpont is keletkezik (asztigmia) –, és emiatt a látás homályossá, pontatlanná és életlenné válik, akkor fénytörési hibáról és látásromlásról van szó.

Biológiai oka nagy százalékban a szaruhártya és a szemlencse törőerejének eltérésére, illetve a szemtengely hosszára vezethető vissza, de arra is akad példa, hogy a fénytörési problémát a szem egyre rugalmatlanabb alkalmazkodóképessége generálja. Utóbbit a szakirodalom presbyopiának, öregszeműségnek nevezi, de időskori távollátásnak ismeri a köznyelv, ami először 40-45 éves kor felett jelentkezik.

A távollátók klasszikus megoldási lehetősége: a pluszos szemüveg

A pluszos vagy mínuszos dioptriájú szemüveg kérdéskörénél a legtöbben elakadnak. Ha csak abból indulunk ki, hogy már a rövidlátás és a távollátás fogalma is becsapós, az már előre vetíti, hogy a további szemészeti kifejezésekben is könnyű elveszni. A pluszos szemüvegek a távollátóknak, azaz a hypermetropiás szemmel rendelkező pácienseknek nyújtanak megoldást a látásjavításban.

A hypermetropia felismerése

Minimálisan már említésre került, de fontos újra kihangsúlyozni, a távollátás (hypermetropia) egy olyan fénytörési hiba, aminek következtében a fénysugár fókuszpontja a retina mögé vetül, ezért valójában túllátásnak kellene neveznünk, nem pedig távollátásnak, mint ahogy elterjedt a hétköznapi nyelvben. Közelre fókuszálva hamarabb elfárad szemünk, például a számítógép előtt, a telefonunkat használva, az apróbetűket olvasva.

A távollátás sajátossága, hogy sokkal nehezebb észlelni a jelenlétét, mint a többi szemészeti problémának. Ennek az az egyszerű oka van, hogy a három osztályozási foka közül kettő során (gyenge és közepes túllátás esetén), a szem automatikusan korrigálja a hiányosságot, kiegyenlít. Tünetei természetesen vannak, ezért ha:

  • rendszeres szemfáradtságot,
  • fejfájást,
  • alkalmi homályos látást tapasztal,
  • vagy olykor összefolynak a betűk a hosszan tartó olvasás alatt, és gyorsabban elfárad a szeme mindenképp jelentkezzen be egy látásvizsgálatra!

A hypermetropia diagnosztizálása és korrekciója

Ha a távollátás nincs időben kezelve, nagy mértékben terheli az idegrendszert. A látásvizsgálat alatt ezért is kerül sor egy személyes elbeszélgetésre, mert a mindennapi szokásainkhoz kapcsolódó tapasztalataink körülírása könnyedén felfedheti a hypermetropiát. Ezen túl természetesen a klasszikus látásvizsgálati tábláról való olvasás is segít a fénytörési hiba meghatározásában. Ilyenkor pédául a gyerekeknél gyakran alkalmaznak pupillatágítást, hogy a szem automatikus alkalmazkodóképességet kiiktassák. Ha a vizsgálati eredmények kimutatják, hogy a szem távollátó, nem marad más hátra, mint a szemüveg vagy kontaktlencse kiválasztása.

Az egyik legklasszikusabb korrekciós eszköz a pluszos szemüveg. Ha egy hypermetropiás szemről sokáig úgy hiszik, hogy egészséges – és ezért nem kezelik –, akkor kénytelen folyamatosan kiélesíteni a képet, ami természetessé válik. Így a folyamatos élesítés miatt sokkal fáradékonyabb lesz a szem, ezzel szemfáradtságot, szempirosságot vagy akár homályos látást is észlelhetünk.

A pluszos szemüveg a klasszikus választás

Az egyik lehetséges megoldás a szemüveg készítése: fiatalabbaknak az egyfókuszú szemüveglencsék, ami nem jelent mást, minthogy a lencse egészén azonos a korrekció mértéke! Míg presbyopoknak a többfókuszú vagy multifokális szemüveglencse jelenthet alternatívát. A szemüveg nemcsak a látásjavításban segíthetnek, hanem divatos kiegészítők is, amellyel kifejezhetjük önmagunkat.

A látásproblémák kezelése során, napjainkban sokan döntenek a kontaktlencsék mellett. Sport mellé, szabadidős tevékenységek közben jelenthet kényelmesebb megoldást a kontaktlencse-viselet. Hatékonyságát tekintve ugyanarra képes, mint egy szemüveg, eltérés inkább a fentebb említett komfortérzetben tapasztalható – az viszont, hogy kinek melyik megoldás a kényelmesebb, szubjektív kérdés.

Tippek a pluszos szemüveg elkészítéséhez

A pluszos lencse sajátossága, hogy a szélei vékonyabbak, míg a közepe pedig vastagabb, ezért lezárásképp megosztunk Önnel néhány szemüvegkészítés előtti tippet!

  1. Ha az optometrista erősebb dioptriájú szemüveget állapít meg Önnek, érdemes odafigyelnie arra, hogy a keret inkább kisebb legyen, mint nagy, mert ezzel a lencse vastagsága optikailag vékonyítható!
  2. Szintén erősebb dioptria esetén, válassza az aszférikus kialakítású szemüveglencséket! Ez az eljárás röviden a pluszos lencse vékonyabb elkészítését jelenti, aminek köszönhetően a lencse csak kis mértékben nagyítja fel a szemet.

Ha nem biztos abban, hogy melyik megoldás lenne Önnek megfelelő bátran kérje ki egy optometrista véleményét és foglaljon időpontot online látásvizsgálatra!

Üzlet keresés

Cikk ajánló – cikkek

Kék fény elleni védelem

A kék fényről egyre többet hallunk mostanában, hiszen nem csak szemfáradtságot okozhat, hanem még alvászavarokat is. Órákat ülünk monitorok előtt, még azok is, akiknek munkájukból eredően nem is kellene. Kék fényt bocsájtanak ki nem csak a digitális eszközök, hanem a mesterséges fényforrások is.
Tovább

A Ray-Ban sztori

Nincs még egy márka, ami ennyire szorosan kötődne az amerikai filmiparhoz, a showbizniszhez, és mindezzel párhuzamosan a zenei és a kulturális világ szimbólumává is vált.  A világon percenként 8 Aviátor modellt adnak el, a Ray-Ban közel száz éve töretlenül hódít.
Tovább

A távollátás (hypermetropia) mint fénytörési hiba

A távollátás egy fénytörési hiba, melyet ezért nem is lehet szembetegségként definiálni. Esetében egy olyan látászavarról van szó, amellyel sokan rendelkeznek anélkül, hogy valójában tudnának róla.
Tovább

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került