Pluszos szemüveg: a távollátás hatékony kezelési módszere

Pluszos szemüveg: a távollátás hatékony kezelési módszere

A szemproblémák korrigálásának lehetséges kezelési módszerei a szemüveg és a kontaktlencse. Az egyes megoldási lehetőségek mérlegelése nem könnyű feladat, érdemes közben összevetnünk az objektíven, általánosságban meghatározható pozitív és negatív érveket az egyéni szempontjainkkal.

A megfelelő döntéshez nem árt tisztában lennünk az alapokkal sem – azaz, hogy kinek és milyen típusú lencsére van szüksége –, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy olykor azok sem ismerik pontosan a szemészeti fogalmakat, akiknek már régóta élete részét képezi a szemkorrekció. A következő bekezdésekben a pluszos szemüveg hátterét ismerheti meg, miközben választ kap minden olyan lényeges kérdésre, mely segíti a témakör megértését:

  • Hogyan működik az egészséges szem?
  • Kinek jelent megoldást, és honnan ismerhető fel a pluszos szemüveg?
  • Milyen érvek szólnak a szemüveghordás mellett?

A fénytörési hibák rövid összefoglalója

A szem az egyik legkisebb és egyben legösszetettebb emberi szerv. Akkor beszélhetünk a hibátlan működéséről, hogyha a szembe érkező fénysugarak áthaladnak a szaruhártyán, a pupillán és a szemlencsén, majd végül egy pontban a retinára, avagy a látóhártyára vetülnek.

Ezzel szemben, hogyha a fénysugarak fókuszpontja a látóhártya előtt (rövidlátás) vagy mögött (távollátás) helyezkedne el – netalántán két fókuszpont is keletkezik (asztigmia) –, és emiatt a látás homályossá, pontatlanná és életlenné válik, akkor fénytörési hibáról és látásromlásról van szó.

Biológiai oka nagy százalékban a szaruhártya és a szemlencse törőerejének eltérésére, illetve a szemtengely hosszára vezethető vissza, de arra is akad példa, hogy a fénytörési problémát a szem egyre rugalmatlanabb alkalmazkodóképessége generálja. Utóbbit a szakirodalom presbyopiának, öregszeműségnek nevezi, de időskori távollátásnak ismeri a köznyelv, ami először 40-45 éves kor felett jelentkezik.

A távollátók klasszikus megoldási lehetősége: a pluszos szemüveg

A pluszos vagy mínuszos dioptriájú szemüveg kérdéskörénél a legtöbben elakadnak. Ha csak abból indulunk ki, hogy már a rövidlátás és a távollátás fogalma is becsapós, az már előre vetíti, hogy a további szemészeti kifejezésekben is könnyű elveszni. A pluszos szemüvegek a távollátóknak, azaz a hypermetropiás szemmel rendelkező pácienseknek nyújtanak megoldást a látásjavításban.

A hypermetropia felismerése

Minimálisan már említésre került, de fontos újra kihangsúlyozni, a távollátás (hypermetropia) egy olyan fénytörési hiba, aminek következtében a fénysugár fókuszpontja a retina mögé vetül, ezért valójában túllátásnak kellene neveznünk, nem pedig távollátásnak, mint ahogy elterjedt a hétköznapi nyelvben. Közelre fókuszálva hamarabb elfárad szemünk, például a számítógép előtt, a telefonunkat használva, az apróbetűket olvasva.

A távollátás sajátossága, hogy sokkal nehezebb észlelni a jelenlétét, mint a többi szemészeti problémának. Ennek az az egyszerű oka van, hogy a három osztályozási foka közül kettő során (gyenge és közepes túllátás esetén), a szem automatikusan korrigálja a hiányosságot, kiegyenlít. Tünetei természetesen vannak, ezért ha:

  • rendszeres szemfáradtságot,
  • fejfájást,
  • alkalmi homályos látást tapasztal,
  • vagy olykor összefolynak a betűk a hosszan tartó olvasás alatt, és gyorsabban elfárad a szeme mindenképp jelentkezzen be egy látásvizsgálatra!

A hypermetropia diagnosztizálása és korrekciója

Ha a távollátás nincs időben kezelve, nagy mértékben terheli az idegrendszert. A látásvizsgálat alatt ezért is kerül sor egy személyes elbeszélgetésre, mert a mindennapi szokásainkhoz kapcsolódó tapasztalataink körülírása könnyedén felfedheti a hypermetropiát. Ezen túl természetesen a klasszikus látásvizsgálati tábláról való olvasás is segít a fénytörési hiba meghatározásában. Ilyenkor pédául a gyerekeknél gyakran alkalmaznak pupillatágítást, hogy a szem automatikus alkalmazkodóképességet kiiktassák. Ha a vizsgálati eredmények kimutatják, hogy a szem távollátó, nem marad más hátra, mint a szemüveg vagy kontaktlencse kiválasztása.

Az egyik legklasszikusabb korrekciós eszköz a pluszos szemüveg. Ha egy hypermetropiás szemről sokáig úgy hiszik, hogy egészséges – és ezért nem kezelik –, akkor kénytelen folyamatosan kiélesíteni a képet, ami természetessé válik. Így a folyamatos élesítés miatt sokkal fáradékonyabb lesz a szem, ezzel szemfáradtságot, szempirosságot vagy akár homályos látást is észlelhetünk.

A pluszos szemüveg a klasszikus választás

Az egyik lehetséges megoldás a szemüveg készítése: fiatalabbaknak az egyfókuszú szemüveglencsék, ami nem jelent mást, minthogy a lencse egészén azonos a korrekció mértéke! Míg presbyopoknak a többfókuszú vagy multifokális szemüveglencse jelenthet alternatívát. A szemüveg nemcsak a látásjavításban segíthetnek, hanem divatos kiegészítők is, amellyel kifejezhetjük önmagunkat.

A látásproblémák kezelése során, napjainkban sokan döntenek a kontaktlencsék mellett. Sport mellé, szabadidős tevékenységek közben jelenthet kényelmesebb megoldást a kontaktlencse-viselet. Hatékonyságát tekintve ugyanarra képes, mint egy szemüveg, eltérés inkább a fentebb említett komfortérzetben tapasztalható – az viszont, hogy kinek melyik megoldás a kényelmesebb, szubjektív kérdés.

Tippek a pluszos szemüveg elkészítéséhez

A pluszos lencse sajátossága, hogy a szélei vékonyabbak, míg a közepe pedig vastagabb, ezért lezárásképp megosztunk Önnel néhány szemüvegkészítés előtti tippet!

  1. Ha az optometrista erősebb dioptriájú szemüveget állapít meg Önnek, érdemes odafigyelnie arra, hogy a keret inkább kisebb legyen, mint nagy, mert ezzel a lencse vastagsága optikailag vékonyítható!
  2. Szintén erősebb dioptria esetén, válassza az aszférikus kialakítású szemüveglencséket! Ez az eljárás röviden a pluszos lencse vékonyabb elkészítését jelenti, aminek köszönhetően a lencse csak kis mértékben nagyítja fel a szemet.

Ha nem biztos abban, hogy melyik megoldás lenne Önnek megfelelő bátran kérje ki egy optometrista véleményét és foglaljon időpontot online látásvizsgálatra!

Üzlet keresés

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került