Bifokális lencse

A bifokális lencséket úgy érdemes elképzelni, mintha két eltérő dioptriájú lencséből raknánk össze. A két dioptria célja, hogy egy szemüveggel távolra és közelre (olvasáshoz) is jól lássunk.

A bifokális lencsének tehát két fókuszpontja van.

 1. Felül van a széles távoli rész
 2. Alul pedig egy pajzs (vagy kör) alakú olvasó rész.


A két részt egy éles határvonal választja el a lencsén.

A felépítéséből fakad, hogy éles képet két helyre tud adni:

 1. Távolra, ami ideális közlekedésnél, moziban, színházban.
 2. Olvasó távolságra, ami írásnál, újság- vagy könyv olvasásnál előnyös.


A bifokális szemüveg anyaga


A bifokális szemüvegek üvegből vagy műanyagból is készülhetnek, és akár fényre sötétedő lencsével is le tudják gyártani. Érdemes a lencse felületét keményíteni és akár tükröződésmentes réteggel is ellátni.

Az ismertebb és népszerűbb felületkezelési eljárások, bevonatok:

 • Tükröződést csökkentő bevonat,
 • Felületkeményítés,
 • Karcálló bevonat,
 • Aszférikus, lapos szemüveglencse,
 • Párataszító bevonat, vízlepergető bevonat,
 • Portaszítás,
 • UV szűrő, UV védelem.


Ezek persze növelik a lencse árát, de jelentősen növelik is a tartósságát, használhatóságát.


Lencse típusai


A bifokális lencse típusa három részre osztható az olvasórész alakja alapján:

 1. Kör alakú olvasó rész: előnye, hogy a választóvonal kevésbé feltűnő, hátránya, hogy felső részén a legkeskenyebb, így szűkebb látóteret biztosít.
 2. Egyenes pajzs formájú olvasó rész: előnye, hogy felső részen a legszélesebb így olvasásnál nagy, széles látóteret biztosít; hátránya, hogy feltűnő a választóvonal.
 3. Ívelt pajzs formájú olvasó rész: a kör alakú és egyenes pajzs előnyeit ötvözi. Széles az olvasó rész felső része, így széles látóteret biztosít, de közben a választóvonal nem annyira feltűnő és zavaró mint az egyenes pajzs esetében.


Bifokális szemüveg előnyei


 • Nincs 2 szemüvegre szükség, mert egy szemüveg alkalmas a távolra és közelre látásra is.
 • Olcsóbb mint a modernebb megoldások.Bifokális szemüveg hátrányai


 • Éles képet csak távolra és közelre ad. Közte nem.
 • Így munkatávolságra (kb 50-100cm) már nem jó választás.
 • Éles választóvonal van a lencsék között.
 • A lencse típusa árulkodik a viselője életkoráról.


Gyakran felmerülő kérdés, hogy mikor érdemes bifokális lencsét választani és mikor jobb egy multifokális? Elsőként nézzük meg mi a különbség a két lencse között.


Mi a különbség a bifokális és a multifokális lencse között?


Bifokális lencse


A bifokális lencse két fókuszponttal rendelkezik, távolra és közelre lehet vele jól látni. Azért nem volt tökéletes megoldás, mert csak nagyon távolra és nagyon közelre lehetett használni. A köztes távolságra (ami mondjuk kartávolságra van) nem lehet jól használni. Azért sem szeretik az emberek, mert az életkorról erősen árulkodik a bifokális szemüveg.

Sokan szinonimaként használják a bifokális és multifokális szemüvegeket, ami hibás elgondolás. A bifokális szemüveg valójában a multifokális/progreszív szemüveg előszobája volt. Amikor létrehozták a bifokális lencsét, akkor az önmagában nagy előrelépés volt. Mert egy szemüvegben ötvöztek kettőt. Mára azonban inkább elavult technológiának számít, aminek sok hátránya van. A multifokális lencse egy sokkal haladóbb, modernebb megoldásnak számít ma már, és sokkal több előnye is van, mint a bifokálisnak.

A lényeg: a bifokális lencse valójában két szemüveg egyben. Míg a multifokális sok-sok szemüveg egyben.

Multifokális lencse


A multifokális szemüveg lencséjén nem látható éles választóvonal, mint a bifokális lencse esetében, ennek ellenére távolra, közelre és a köztes távolságokra is jól lehet vele látni.

Felül található a távoli éleslátást biztosító rész, lent pedig az olvasó rész. Középen a munkatávolságra használható csatornát találjuk.

A bifokális lencséket mára egyre gyakrabban valamilyen modernebb megoldásra cserélik sokan. Ezek között a multifokális és a progresszív lencsék a legnépszerűbbek. A piacon kaphatóak még trifokális lencsék is, amelyeknek három fókuszpontja van.

Miért jó és kinek ajánlott a bifokális lencse?


 • A bifokális lencse drágább, mint a multifokális lencse.
 • Elsősorban a 40 év feletti korosztálynak ajánlott.
 • A felhasználási terület vagy a látáshiba indokolhatja kifejezetten a bifokális lencse használatát. Ennek felderítésére érdemes elmenni egy látásvizsgálatra, ahol szakértőink készségesen segítenek majd Önnek.
 • akinek korábban két szemüvege volt, annak nem kellett cserélgetni, mert a 2 külön szemüveg helyett egyet tudott használni.


Az üzleteinkben található vizsgálat során tudunk segíteni a megfelelő lencseválasztásban. Ehhez látogasson el erre az oldalra, keresse meg azÖnhöz legközelebbi üzéetünket és foglaljon online időpontot látásvizsgálatra pár egyszerű lépésben.

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került