Bifokális lencse

A bifokális lencséket úgy érdemes elképzelni, mintha két eltérő dioptriájú lencséből raknánk össze. A két dioptria célja, hogy egy szemüveggel távolra és közelre (olvasáshoz) is jól lássunk.

A bifokális lencsének tehát két fókuszpontja van.

 1. Felül van a széles távoli rész
 2. Alul pedig egy pajzs (vagy kör) alakú olvasó rész.


A két részt egy éles határvonal választja el a lencsén.

A felépítéséből fakad, hogy éles képet két helyre tud adni:

 1. Távolra, ami ideális közlekedésnél, moziban, színházban.
 2. Olvasó távolságra, ami írásnál, újság- vagy könyv olvasásnál előnyös.


A bifokális szemüveg anyaga


A bifokális szemüvegek üvegből vagy műanyagból is készülhetnek, és akár fényre sötétedő lencsével is le tudják gyártani. Érdemes a lencse felületét keményíteni és akár tükröződésmentes réteggel is ellátni.

Az ismertebb és népszerűbb felületkezelési eljárások, bevonatok:

 • Tükröződést csökkentő bevonat,
 • Felületkeményítés,
 • Karcálló bevonat,
 • Aszférikus, lapos szemüveglencse,
 • Párataszító bevonat, vízlepergető bevonat,
 • Portaszítás,
 • UV szűrő, UV védelem.


Ezek persze növelik a lencse árát, de jelentősen növelik is a tartósságát, használhatóságát.


Lencse típusai


A bifokális lencse típusa három részre osztható az olvasórész alakja alapján:

 1. Kör alakú olvasó rész: előnye, hogy a választóvonal kevésbé feltűnő, hátránya, hogy felső részén a legkeskenyebb, így szűkebb látóteret biztosít.
 2. Egyenes pajzs formájú olvasó rész: előnye, hogy felső részen a legszélesebb így olvasásnál nagy, széles látóteret biztosít; hátránya, hogy feltűnő a választóvonal.
 3. Ívelt pajzs formájú olvasó rész: a kör alakú és egyenes pajzs előnyeit ötvözi. Széles az olvasó rész felső része, így széles látóteret biztosít, de közben a választóvonal nem annyira feltűnő és zavaró mint az egyenes pajzs esetében.


Bifokális szemüveg előnyei


 • Nincs 2 szemüvegre szükség, mert egy szemüveg alkalmas a távolra és közelre látásra is.
 • Olcsóbb mint a modernebb megoldások.Bifokális szemüveg hátrányai


 • Éles képet csak távolra és közelre ad. Közte nem.
 • Így munkatávolságra (kb 50-100cm) már nem jó választás.
 • Éles választóvonal van a lencsék között.
 • A lencse típusa árulkodik a viselője életkoráról.


Gyakran felmerülő kérdés, hogy mikor érdemes bifokális lencsét választani és mikor jobb egy multifokális? Elsőként nézzük meg mi a különbség a két lencse között.


Mi a különbség a bifokális és a multifokális lencse között?


Bifokális lencse


A bifokális lencse két fókuszponttal rendelkezik, távolra és közelre lehet vele jól látni. Azért nem volt tökéletes megoldás, mert csak nagyon távolra és nagyon közelre lehetett használni. A köztes távolságra (ami mondjuk kartávolságra van) nem lehet jól használni. Azért sem szeretik az emberek, mert az életkorról erősen árulkodik a bifokális szemüveg.

Sokan szinonimaként használják a bifokális és multifokális szemüvegeket, ami hibás elgondolás. A bifokális szemüveg valójában a multifokális/progreszív szemüveg előszobája volt. Amikor létrehozták a bifokális lencsét, akkor az önmagában nagy előrelépés volt. Mert egy szemüvegben ötvöztek kettőt. Mára azonban inkább elavult technológiának számít, aminek sok hátránya van. A multifokális lencse egy sokkal haladóbb, modernebb megoldásnak számít ma már, és sokkal több előnye is van, mint a bifokálisnak.

A lényeg: a bifokális lencse valójában két szemüveg egyben. Míg a multifokális sok-sok szemüveg egyben.

Multifokális lencse


A multifokális szemüveg lencséjén nem látható éles választóvonal, mint a bifokális lencse esetében, ennek ellenére távolra, közelre és a köztes távolságokra is jól lehet vele látni.

Felül található a távoli éleslátást biztosító rész, lent pedig az olvasó rész. Középen a munkatávolságra használható csatornát találjuk.

A bifokális lencséket mára egyre gyakrabban valamilyen modernebb megoldásra cserélik sokan. Ezek között a multifokális és a progresszív lencsék a legnépszerűbbek. A piacon kaphatóak még trifokális lencsék is, amelyeknek három fókuszpontja van.

Miért jó és kinek ajánlott a bifokális lencse?


 • A bifokális lencse drágább, mint a multifokális lencse.
 • Elsősorban a 40 év feletti korosztálynak ajánlott.
 • A felhasználási terület vagy a látáshiba indokolhatja kifejezetten a bifokális lencse használatát. Ennek felderítésére érdemes elmenni egy látásvizsgálatra, ahol szakértőink készségesen segítenek majd Önnek.
 • akinek korábban két szemüvege volt, annak nem kellett cserélgetni, mert a 2 külön szemüveg helyett egyet tudott használni.


Az üzleteinkben található vizsgálat során tudunk segíteni a megfelelő lencseválasztásban. Ehhez látogasson el erre az oldalra, keresse meg azÖnhöz legközelebbi üzéetünket és foglaljon online időpontot látásvizsgálatra pár egyszerű lépésben.

Cikk ajánló – cikkek

Fényre sötétedő napszemüvegek

Cikkünkben szó lesz a fényre sötétedő napszemüvegek működési elvéről, előnyeiről és ideális használati területeiről.
Tovább

Kékfény szűrő szemüveg: mire szolgál és hogyan működik?

A kékfény szűrős monitorszemüveg hatékony segítséget jelent az elektronikus képernyőkből áradó látható kék fény káros hatásai ellen. De mi a baj a kék fénnyel, pontosan mi az a kékfény szűrő és hogyan működik a kékfény szűrős számítógép szemüveg?
Tovább

Kék fény elleni védelem

A kék fényről egyre többet hallunk mostanában, hiszen nem csak szemfáradtságot okozhat, hanem még alvászavarokat is. Órákat ülünk monitorok előtt, még azok is, akiknek munkájukból eredően nem is kellene. Kék fényt bocsájtanak ki nem csak a digitális eszközök, hanem a mesterséges fényforrások is.
Tovább

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került