Módszerek a presbyopia kezelésére

Módszerek a presbyopia kezelésére

A kor előrehaladtával egyre több jelentős változással kell szembenéznünk. Ezek közé tartozik a presbyopia is, amelyet magyarul a köznyelvben öregszeműségként vagy olvasószemüvegességként is emelgetnek.

Az olvasószemüvegesnek lenni manapság már kompromisszumos megoldásnak számít, hiszen a mindennapi életben különböző távolságokra kell élesen látnunk.  Az elnevezések már önmagukban árulkodnak a jelenség hátteréről. Ha presbyopiáról van szó, akkor a közellátás sérül, ami az idősödés egy természetes velejárója – nem tekinthető betegségnek.

Általánosságban 40-45 éves kor felett már tapasztalható a szem öregedési folyamata, tünetei könnyen felismerhetők. Ha a hétköznapi tevékenységei során azt érzékeli, hogy:

 • egyre nehezebben bírja elolvasni a recepteket, az árcédulákat,
 • vagy éppen dupla annyi időbe telik megtalálni egy telefonszámot a híváslistáján,
 • nagyítani kell a betűket a monitoron/telefonon,
 • messzebb kell rakni az olvasnivalót,

akkor nagy valószínűséggel a szemlencsék alkalmazkodóképességének romlásával kell megbirkóznia. Az élet nem minden területén lehet megnagyítani a képet, mint egy telefonon (például manikűr, pedikűr, sminkelés, borotválkozás közben). A presbyopia kezelésére több módszer is létezik, amelynek kiválasztása kizárólag a saját preferenciájára van bízva.

A presbyopia, avagy az öregszeműség kialakulása

Az öregszeműség kialakulása nem megelőzhető, mivel egy természetes folyamat. Nem létezik rá semmilyen recept, ezért is fontos, hogy mindenki időben felkészüljön rá, és ne essen kétségbe, amikor szembe kell vele nézni. Tehát egy bizonyos kor után mindenki megtapasztalja, hogy mit is jelent pontosan a presbyopia, de az már egyénenként változik, hogy pontosan mikor.

A leggyakrabban már a negyvenes éveiben járó férfiak és nők is észreveszik a tüneteket, de vannak, akik csak később döbbennek rá, hogy miért borítja homály a közel lévő tárgyakat. Felesleges küszködni, mivel csupán egy szemüveggel/kontaktlencsével már orvosolható a probléma. Az olvasószemüvegességet fontos megkülönböztetni a klasszikus értelemben vett távollátástól, ugyanis az utóbbi már sokkal korábban is jelentkezhet, hátterében pedig más ok-okozati összefüggés húzódhat meg.

Az anatómiai háttér

A presbyopia folyamatának megértése akkor lesz igazán teljes körű, hogyha a szemműködés anatómiai hátterét is megismerjük. Köztudott, hogy a szem az egyik legkomplexebb és legfontosabb emberi szerv, aminek segítségével a képalkotás történik. Ebben a folyamatban a szemgolyó több alkotóeleme szerepet játszik, név szerint:

 • a szaruhártya,
 • a szemlencse.

Ideális esetben – ha nem áll fenn semmilyen más látásprobléma –, a szem rugalmas szerkezettel és magas víztartalommal rendelkezik. Az öregedési folyamat éppen ezeket a tulajdonságokat befolyásolja: csökken a szem alkalmazkodóképessége először a közeli távolságokra, ami miatt a fókuszáló funkció gyengülni kezd. A szemlencse idővel elveszti a flexibilitását. Az öregszeműségen túl, ezért is emlegetik a presbyopiát úgy, mint a fénytörési problémák egyik típusát.

Ezekről a tünetekről ismerheti fel az öregszeműséget


Ahogyan az már korábban említésre került, a presbyopia tüneteit valójában két sajátosság együttállása határozza meg:

 1. az életkor
 2. és a közellátás romlása.

Az öregszeműség kialakulása tetten érhető a leggyakoribb teendők elvégzése közben, amikor egy közel eső tárgyra fókuszálva nem éles a kép (átlagosan 25-30 centiméterről). Ám gyakori eset, hogy a legtöbben nem azonnal kezelik a fellépő látásproblémát – nem ismerik be, vagy csak nem szeretnék beismerni –, így a szem folyamatosan erőltetve van. Idővel ez az állapot olyannyira megszokottá válik, hogy amikor a szem próbál közelre fókuszálni, akkor rosszul lát és bizonytalanná válik.

A presbyopia kezelésének módjai


A presbyopia megelőzése ugyan nem lehetséges, de a kezelése több módon is történhet:

 • olvasószemüveg-készítés
 • multifokális szemüvegkészítés
 • kontaktlencse-használat.

A klasszikus mód: szemüvegkészítés

Az olvasószemüveg-készítés azok számára lesz megfelelő döntés, akik inkább a klasszikus megoldások hívei. Akik maradnának ezen megoldás mellett, már léteznek olyan speciális modern olvasólencsék is (kiterjesztett olvasólencsék), amik már 2 vagy akár 4 méterig -munkatávolságokra- is éles képet adnak. Tehát nem csak a kézben tartott olvasnivalót látjuk ezzel élesen, hanem a távolabb fekvő dolgokat is: műszerek, ügyfelek, monitor, papír az íróasztalon, konyhapult.

Ezenfelül még érdemes figyelembe venni az olyan három vagy több fókusszal rendelkező (= szakszerű megnevezése multifokális) progresszív szemüvegeket, amelyeknek köszönhetően már biztosított a folyamatos átmenet, ezzel lehetővé téve, hogy kényelmes, komfortos látásélesség legyen autóvezetéshez, olvasáshoz és munkához is.

Egy multifokális szemüveggel az ember közérzete, komfortérzete nagyobbat javul, mint egy olvasószemüveggel. Mivel az évek múlásával fokozatosan kerül sor a dioptriacserére, ezért is fontos a rendszeres látásvizsgálat.

A kényelmes megoldás: kontaktlencse

A presbyopiára a kontaktlencse-használat is megfelelő választás lehet. A szaruhártyára felhelyezhető lencsére úgy is lehet tekinteni, mint a szemüveg egy kiegészítő eszközére, de sokan kizárólag csak ezt hajlandók viselni. Ha Ön is inkább az utóbbiak táborába tartozik, akkor érdemes multifokális vagy monovision kontaktlencsét (= amikor a kontaktlencsepár közül az egyiket közelre, a másikat távolra élesítik) készíttetni! Hatékonyságát tekintve ugyanarra képes, mint egy szemüveg, eltérés inkább a komfortérzetben tapasztalható – az viszont, hogy kinek melyik megoldás a kényelmesebb, erősen szubjektív kérdés.

A presbyopia korrekciója

A látásvizsgálatok szükségszerűek. Ahhoz, hogy időben megoldást kapjunk az egyes problémák kezelésére, érdemes évente felmérni a látásunk élességét. Ha Önnél már megállapították a presbyopiát, és még nem biztos abban, hogy mely módszer jelentené számára a legkényelmesebb megoldást, bátran kérje ki egy látszerész vagy optometrista szakember véleményét!

Üzlet keresés

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került