Sapka szemüvegeseknek: napvédelem és elegancia

Sapka szemüvegeseknek: napvédelem és elegancia

Az erős napsugarak elől olykor nem tud árnyékba rejtőzni, ilyen esetben érdemes egy stílusos kalapot választani, ami védi fej- és arcbőrét a káros UV-sugárzástól, és nem utolsó sorban még a szettjét is feldobja. A sapka szemüvegeseknek extra nehéz választás lehet, hiszen nem elég az arc adottságait figyelembe venni, fontos a kiegészítők harmóniája is. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan érdemes kiválasztani a megfelelő darabot, illetve hasznos tanácsokat osztunk meg az UV-védelemről!

Miért fontos a napvédelem?

Az UV-sugárzás (ibolyántúli, ultraibolya) a látható fény 180-400 nanométeres tartományába eső sugárzás. Az ibolyántúli sugárzás emberi testre gyakorolt hatása függ a sugárzás mennyiségétől és időtartamától. A túlzott mennyiségű UV-sugárzás fokozhatja a melanóma, korai bőröregedés és egyes szembetegségek kockázatát. Elsődleges forrása a Nap, így a testünket ért sugárzás mennyiségét számos időjárási viszony befolyásolhatja. Szerencsére a megfelelő előkészülettel szignifikánsan csökkenthetjük az UV-sugárzás okozta egészségügyi kockázatokat. Ennek egyik módszere lehet a bőrfelületet elfedő fejfedő viselése.

Sapka szemüvegeseknek az UV-védelem érdekében

Idén nyáron a kendők és turbánok mellett a kalap is divatos kiegészítő. Így az UV-védelmen túl, megjelenését is divatosabbá teheti a jól megválasztott kiegészítővel. Egy trendi napszemüveggel párosítva mind a vízparton, mind városi viseletként beépítheti ruhatárába. Azonban a sapka szemüvegeseknek valódi kihívás lehet! Nem elég, hogy az egyéni adottságokat figyelembe kell venni a sapka kiválasztásakor, fontos, hogy a viselt szemüveghez vagy napszemüveghez illeszkedjen. A következőkben felsoroltunk pár népszerű választást!


Szalmakalap és különleges formák

A szalmakalapok alapdarabnak számítanak a nyári időszakban, legyen szó egy kisebb, fiúsabb darabról, vagy éppen egy nőies, hullámos modellről. A szalmakalapok mellé bármilyen különlegesebb napszemüveget választhat, a fejfedő puritánsága remekül kombinálható egy-egy különlegesebb napszemüveggel. Jó választás lehet egy tükrös lencséjű napszemüveg, vagy egy eklektikus formájú keret, mindegyik egyaránt különleges.


Nőies és finom

A kalap az elegancia és a nőiesség szimbóluma. Ha csinosabb, alkalmi ruhához szeretné felvenni, érdemes egy nőiesebb fazont választani. A nyári színek vidámmá varázsolják megjelenését, érdemes tehát játszani az árnyalatokkal. A nőiesebb kalapok mellé is választhat egy-egy extrémebb keretű napszemüveget, remekül kombinálhatja a fehér, vastagabb keretes darabokkal.


Óriás, puha kalapok

Ahogyan ősszel, úgy nyáron is bátran viselheti a nagyobb karimájú, puha anyagú kalapokat. Ezek a darabok letisztultak és stílusosak, így előkelő viseletként szolgálnak. Egy élénk rúzzsal és nude árnyalatú ruhával nagyon jól mutatnak. Remek kiegészítője lehet egy oversized napszemüveg fekete, vagy éppen leopárdmintás kerettel. 


Angolosan

A kalapok legvadabb változataival az angol lovas derbyken lehet találkozni. Pompás és elegáns, személyre szabott fejfedős hölgyek lepik el a lelátót, és a verőfényes napsütésben a napszemüvegek is előkerülnek. Ezek a kalapok hazánkban is egyre népszerűbbek, sokan viselnek ilyen kiegészítőket esküvőkön és elegánsabb partikon. Ha napszemüveget visel mellé, olyat érdemes választani, amely az egész szettjéhez passzol, egy elegáns, letisztult darab mindig telitalálat.

Mit tehetünk túl a sapka viselésén az UV-védelem érdekében?

Bár a sapka sokat segít a káros UV-sugarak elleni védelemben, korántsem elegendő! A következőkben az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization) általános napvédelmi javaslatait osztjuk meg.


1. Naptej használata

A napvédelem érdekében használjon széles spektrumú, legalább SFP 15-ös faktorszámú naptejet. Fontos, hogy minimum kétóránként kenjünk új réteg naptejet bőrére a maximális hatékonyság érdekében. Fürdést és sportolást követően ismét szükséges új réteget felvinni!


2. Napvédő öltözet viselete

Ügyeljen a megfelelő, bőrfelületet elfedő öltözet viselésére. A sapkák mellett a hosszú ujjú felsők és hosszú szárú nadrágok sokat segíthetnek az ultraibolya sugárzás káros hatásainak elkerülésében.

A WHO ajánlása a szemüvegek kapcsán a következő:

“A 99-100 százalékos UV-A és UV-B védelmet biztosító napszemüvegek nagymértékben csökkentik a napsugárzás okozta szemkárosodást.”

A kínálatunkban kapható összes napszemüveg megfelel ennek a kritériumnak, így akármit vásárol üzletünkben és webshopunkon, biztos lehet a megfelelő védelemben. Tudta, hogy a Vision Express kínálatában elérhető dioptriás napszemüveglencse is?


3. Kerülje a szolárium használatot

A szolárium használat során a bőr és a szem fokozott UV-A és UV-B sugárzásnak van kitéve. A WHO ajánlása szerint teljes mértékben érdemes kerülni a szoláriumozást. Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia állásfoglalása szerint a szoláriumozás egy ismert karcinogén:

“A kutatások azt mutatják, hogy a napból és a szoláriumokból származó UV-fény egyaránt melanomát okozhat, és növeli annak kockázatát, hogy egy jóindulatú anyajegy melanómává alakuljon át.“


4. Szabadtéren válassza az árnyékos pihenőhelyeket

Amennyiben lehetősége nyílik rá, kerülje az erős napsütést! Napernyők, lombkoronák, pergolák és egyéb hűs árnyékot adó építmények segíthetnek a szabadban töltött időt biztonságossá és élvezetessé tenni.


5. Ügyeljen az UV-indexre és limitálja a szabadtéri időtöltést dél körül

Az UV-index egy 11 elemű skála, ahol az 1 jelöli a minimális, míg a 11 a maximális UV-sugárzást. A legtöbb okostelefon időjárás előrejelző applikációjában elérhető az aktuális UV-index, így a mutatószám nyomon követése egyszerű. Ha az UV-index meghaladja az 5-ös szintet, kerülje a szabadtéri programokat az erős napsütésben. Továbbá javasolt a déli időszakban lehetőség szerint beltéri időtöltést választani.

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került