Kontaktlencse tisztítási tippek

Kontaktlencse tisztítási tippek

A kontaktlencsék számos előnyt kínálnak, azonban, ha nem figyelünk oda a megfelelő higiéniára, akkor nem várt problémákkal szembesülhetünk a mindennapokban. Hogyan lehet ezeket elkerülni? Mit érdemes tudni a helyes tárolási szokásoktól? Cikkünkből megtudhatja!

A kontaktlencseviselés veszélyei

A kontaktlencseviselés számos előnyt kínál, azonban a helytelen használat miatt előfordulhatnak kellemetlenségek és problémák a viselésük, tárolásuk során. Ezeket viszont odafigyeléssel el lehet kerülni. A szemünk a testünk többi részéhez hasonlóan ki van téve a különféle bakteriális és vírusos fertőzéseknek, és a kontaktlencse nem megfelelő viselése és kezelése mellett kórokozókat tudunk a szem felületére juttatni. Ezt pedig nemcsak a helytelen napi viselés, hanem a rossz tárolás is előidézheti. A jó hír, hogy néhány alapszabály betartásával ezeket mind meg lehet előzni.

Kontaktlencse tisztítása

Hogyan használjuk biztonságosan a kontaktlencsét?

1.   Csak a lejárati dátumig használjuk a lencsét és a folyadékot!

A kontaktlencsék csomagolásán fel van tüntetve, meddig lehet biztonságosan használni őket. A havi lencsék esetén ez az időtartam egy hónap – de nagy lehet a kísértés, hogy „ráhúzzunk” még egy-két hetet. Az előírás nem véletlen tartalmaz konkrét időtartamot, ne használjuk tovább mint 1 hónap, mert ezzel felesleges kockázatnak tesszük ki a szemünket.

Ugyanez igaz a kontaktlencsefolyadékokra. A legtöbb folyadék a felbontást követően három hónapig használható. Ha eltelt a három hónap, bontsunk meg egy újabb flakont, és cseréljük ki a kontaktlencsetartó tokot is!


2.   Ne spóroljunk a kontaktlencsefolyadékon!

Elérhető a piacon olyan termékek, amely a professzionális készítmények árának töredékéért megvásárolhatók. Ezek azonban legtöbbször csak sóoldatok, amelyek bár jobbak, mint a csapvíz, de sem tisztító, sem fertőtlenítő hatással nem rendelkeznek. Bár csábító lehet a kedvező ár, nem biztosítanak kellő védelmet a fertőzésektől, mindenképpen vásároljuk tehát rendes kontaktlencsefolyadékot! Illetve nem biztos, hogy az adott ápolófolyadék egyáltalán megfelelő a saját, egyedi igényeinknek.


3.   Minden nap tisztítsuk meg a lencsét!

Amikor este kivesszük a szemünkből a kontaktlencsét, fontos, hogy megtisztítsuk, mielőtt eltesszük. Ehhez helyezzük a tenyerünkre, engedjünk rá tisztítófolyadékot, és ujjunkkal óvatos körkörös mozdulatokkal tisztítsuk meg a lencse felületét, majd fordítsuk meg és végezzük el újra a műveletet a lencse másik felületén.

Ha úgy érezzük, hogy a kontaktlencse tisztítására napközben is szükség lehet, pl., ha por vagy szennyeződés került a lencsére, akkor ki lehet venni. Jó, ha van nálunk kis kiszerelésű ápolófolyadék vagy szemcsepp, melyekkel a művelet biztonsággal elvégezhető. Fontos ügyelnünk a megfelelő kézfertőtlenítésre, kézmosásra, mielőtt a lencséhez nyúlnánk.


4.   Ügyeljünk a megfelelő kézmosásra!

A higiénia alapvető fontosságú. Mielőtt kivennénk a lencsét, mossunk alaposan kezet szappannal. A kezünket pedig töröljük szárazra egy papírtörlőkendővel. Utána tiszta kontaktlencsefolyadékkal öblítsük ki a kontaktlencsetokot, hogy eltávolítsuk az esetleges szennyeződéseket. Ezután vegyük ki a kontaktlencsét a szemünkből és tisztítsuk meg fent leírt módon, a tokot töltsük fel kontaktlencsefolyadékkal, majd helyezzük bele a tokba a kontaktlencsét.

Ha betartjuk a fenti szabályokat, akkor gond nélkül élvezhetjük a kontaktlencsék nyújtotta előnyöket.


Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!


Címkék:

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került