70-es évek divatja: disco ruhák, amelyek ma is jól mutatnak

70-es évek divatja: disco ruhák, amelyek ma is jól mutatnak

A 70-es évek divatja nem csupán a popkultúrára, de az öltözködési trendekre is komoly hatást gyakorolt. A divat ciklikus, így nem meglepő viszontlátni a 70-es évek ikonikus ruhadarabjait napjainkban. Legyen szó fesztiválokon viselt extravagáns outfitekről vagy visszafogottabb hétköznapi darabokról, a disco szubkultúra ruha költeményei ma is köztünk élnek. Cikkünkben bemutatjuk, miképp érhető el ruhák és kiegészítők segítségével a tökéletes retró megjelenés.

Honnan ered a 70-es évek divatja?

A 70-es évek divatja főképp a hippi és disco szubkultúra öltözködési szokásaiból inspirálódott. A hippi mozgalom a 60-as és 70-es években megjelenő, lázadó szemléletű szubkultúra, amely az USA-ból indult és az egész világot meghódította. Ezzel szemben a diszkózenét kedvelők csoportja egy kevésbé ideológiai elvek mentén szerveződött szubkultúra. A disco, amely a világ egyik legnépszerűbb zenei irányzata, a hetvenes években kezdte térhódítását, kezdetben a kisebbség és bevándorló réteg zenéjeként.

Zene és stílus kapcsolata: a disco öltözködési stílus megjelenése

A disco öltözködési stílus megjelenése egyértelműen a 70-es évekre tehető. Az ikonikus divatirányzat megismeréséhez, érdemes a zenei stílus legfontosabb képviselőit megismerni. A diszkózene királynője, Donna Summer könnyen más pályán találhatta volna magát, hiszen eleinte inkább a pszichedelikus-rock és a színészet volt a profilja. A Hair című musical színpadi verziójának egyik szereplőjeként európai turnéra indult és itt ismerte meg Giorgio Moroder-t, az olasz zeneszerzőt, aki megkomponálta Summer első toplistás számát, 1975-ben. Az énekesnő ekkor indult el diszkókirálynői pályáján és vált a kor egyik legmeghatározóbb női alakjává. Summer öltözködése a diszkó stílus tökéletes példája, rengeteg flitter, trapézos nadrágok és kezeslábasok, jelmezek, illetve feltűnő napszemüvegek tartoztak a ruhatárába.


Minden idők egyik legsikeresebb együttese, a három testvérből álló Bee Gees, akik 7 Grammy díjjal büszkélkedhetnek és a The Beatles mellett ők az egyetlenek, akiknek egy időben 5 számuk is szerepelt a toplistán. A Gibb fivérek nem csak saját slágereket készítettek, hanem írtak dalokat többek között Janis Joplinnak, Bonnie Tylernek vagy Barbra Streisandnek is. A három testvér stílusa, hajkoronája és jellegzetes járása a popkultúra szerves részét képezi, ahogyan az általuk viselt napszemüvegek is. Így a 70-es évek divatja jelentősen más lett volna a Bee Gees kulturális hatása nélkül.


Ugyancsak sikeres együttes volt a Boney M., akiket egy nyugatnémet zenei producer toborzott össze, és nagy népszerűségnek örvendtek Európában, Ázsiában és Afrikában egyaránt. A siker oka nem csak a fülbemászó dallamok voltak, mint a Rasputin vagy a Daddy Cool, hanem a védjegyükké vált, extravagáns megjelenésük is.

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került