Kontaktlencse használata: tippek és trükkök

Kontaktlencse használata: tippek és trükkök

A kontaktlencse használata szakszerű módon biztonságos és egyszerű. Azonban a gyakori hibák elkerüléséhez fontos szem előtt tartani pár szabályt. Cikkünkben bemutatjuk a kontaktlencse behelyezés és kivétel lépéseit!

Általános tanácsok a kontaktlencsehasználat kapcsán

Mielőtt a kivétel és behelyezés részletes leírására rátérnénk, fontos olyan alapvető higiénés és egyéb használati tippeket megosztani, amelyek kezdők számára nem feltételen egyértelműek.

  • Fokozott figyelemmel használja az ápolófolyadék flakonját! Ne érintse meg kézzel a száját!
  • Ügyeljen a higiénés előírások betartására! A kivétel és behelyezés előtti alapos kézmosás fontos.
  • Javasolt a műkönny napi használata! Így biztosítható, hogy az elegendő mennyiségű könnyfilmben legyen a lencse!
  • Kerülje az olyan tevékenységeket, amikor víz kerülhet a szembe kontaktlencse hordása közben! Ez jelentősen fokozhatja a fertőzés veszélyét!
  • Kizárólag sérülésmentes kontaktlencsét szabad használni. A lencse szemfelszíni részén található repedés vagy egyéb deformitás kárt tehet a szemben.
  • Ne aludjon kontaktlencsében!
  • Ne használja három hónapnál tovább a kontaktlencse tárolót!
  • Sose használja a kontaktlencsét a javasoltnál hosszabb ideig! A csere perióduson túli használat fokozza a fertőzések kockázatát.
  • Szemszárazság esetén ne csak kivételkor és behelyezéskor használjon műkönnyet! Így csökkenthető a szaruhártya hámját ért sérülések kockázata.
  • Tilos csapvízzel és háztartási szerekkel (szappan, fertőtlenítő) megtisztítani a kontaktlencsét! Kizárólag az erre a célra előállított kontaktlencse tisztító folyadékot szabad használni!

Kontaktlencse-behelyezés

1. Kézmosás

A kontaktlencse behelyezés előtt mosson kezet! Ezt követően alaposan szárítsa meg a kezét. Fontos, hogy ne maradjon szennyeződés a bőrfelületen.


2. Ellenőrzés

Ellenőrizze a kontaktlencse állapotát! Amennyiben repedést, törést vagy bármilyen deformációt lát a lencséken, kerülje használatukat.


3. Behelyezés

Amennyiben nem sérült a kontaktlencse, tegye jobb mutatóujj begyére! Majd feszítse ki a felső és az alsó szemhéját! Nézzen a plafon felé vagy a távolban egy adott pontra, majd óvatos és lassú mozdulattal helyezze a lencsét a szemére!


4. Igazítás

A sikeres felhelyezést követően csukja be a szemét és kezdje forgatni. Ekkor a lencse felveszi a megfelelő pozíciót. Amennyiben kellemetlenséget érez vagy homályos a látás, a folyamatot szükséges megismételni.

Kontaktlencse-kivétel

1. Kézmosás

A kontaktlencse-kivétel esetén is a kézmosás jelenti az első lépést. Az alapos fertőtlenítést követően fontos a bőrfelület szárazra törlése.


2. Kontaktlencse kiszedése

A kivételt folytassa az alsó szemhéj óvatos lehúzásával! Eközben nézzen felfelé, ugyanannak a kezének a mutatóujjával húzza le a lencsét a szemgolyó alsó, fehér részére.

Gyengéd csípő mozdulat, a mutató és hüvelykujjal távolítsa el a szemről a lencsét.


3. Tisztítás és tárolás

Végül pedig helyezze a lencsét tenyerébe! Kontaktlencse tisztító folyadék segítségével távolítsa el az esetleges szennyeződéseket, majd öblítse le! Ez követően helyezze a friss tárolófolyadékkal feltöltött tokba. Ismételje meg az egészet másik szemével is!

Gyakran ismétel kérdések

Mi az a kontaktlencsefolyadék?

A kontaktlencsefolyadékok megelőzi a fehérje- és zsírlerakódást. Továbbá antibakteriális hatásának köszönhetően védelmet nyújt a patogénekkel szemben. Használata nélkülözhetetlen és jelentősen csökkenti a fertőzés veszélyét.

Meddig használható a kontaktlencsetartó?

A kontaktlencsetartó maximum három hónapig használható. Amennyiben megsérül, szennyezetté válik vagy a gyártó másképpen rendelkezik, érdemes még rövidebb ideig használni.

Biztonságos a 30 napos kontaktlencse használata?

Igen, biztonságos a 30 napos kontaktlencse, amennyiben az előírásoknak megfelelően használja.

Kiknek javasolt a kontaktlencse applikátor használata?

A kontaktlencse applikátor használata segítséget jelent a kivételben és behelyezésben. Elsősorban azon kemény- vagy gázáteresztő lencsét viselők számára javasolt, akik nem tudják a fent leírt lépéseket elvégezni ujjal.

Milyen előnyökkel jár a kontaktlencse fehérjeoldó tabletta használata?

A kontaktlencse fehérjeoldó tabletta, a tisztítóoldathoz hasonlóan, a szennyeződések eltávolításában segíthet.

Lehetséges a kontaktlencse használata vízben?

Nem, kontaktlencse használata vízben veszélyes és fokozza a fertőzések veszélyét. Az összes olyan tevékenység kerülendő kontaktlencse viselése közben, amelyeknél víz kerülhet a szembe.

Kinek javasolt a kontaktlencse műkönny használata?

A kontaktlencse műkönny használata segít megakadályozni a szemszárazságot. Amikor elegendő mennyiségű könnyfilmen úszik a lencse, akkor csökkenhet a szaruhártya hámját ért sérülések veszélye.

Szükséges kontaktlencse szemcsepp használata?

Erősen javasolt a kontaktlencse szemcsepp használata behelyezéskor, kivételkor és napközben több alkalommal.


Rendelje házhoz kontaktlencséjét a Vision Express Kontaktlencse-előfizetés szolgáltatásával, és élvezze ki a megspórolt időt!


Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került