Mi a szürkehályog?

A szürkehályog egy olyan szembetegség, amely a szemlencse elszürkülésével jár. Latinul cataractának nevezik. A szó jelentése vízesés, valószínűleg a látás homályossá válására utal. Legtöbb esetben az időseket érinti, és csak műtéttel kezelhető.

A szürkehályog tünetei és kezelése

A szürkehályog tünetei és kezelése

A szemlencséről röviden

A betegség alaposabb megértéséhez kezdjük azzal, mi is a szemlencse. A szemlencse egy áttetsző, fehérjerostokból és vízből álló lencse, amelyet a lencsefüggesztő rostok tartanak. A szem egyik legfontosabb fénytörő közege. A szivárványhártya (írisz) és a szem térfogatának nagy részét kitevő üvegtest között található. A szemlencse feladata a szembe érkező fény retinára történő vetítése. A lencse alakját a lencsefüggesztő rostokat elernyesztő vagy megfeszítő sugárizmok szabályozzák. A szem így képes az akkomodációra, azaz a különböző távolságokra történő fókuszálásra. A szemlencse a kor előrehaladtával egyre merevebbé válik. Ez okozza az időskori távollátást (öregszeműség, presbiópia), ami 40 év felett alakul ki.

A szürkehályog kialakulása

A szemlencse idősebb korban bekövetkező merevebbé válása nem az egyedüli probléma. A szemlencse elszürkülése, homályossá válása szintén bekövetkezhet. Ezt nevezik lencsehomálynak, ami a szürkehályog fő jellemzője. A látás romlik, homályosabbá, életlenebbé válik. 65 éves kor felett az emberek körülbelül 50%-ánál kialakul némi lencsehomály, 75 éves kor felett már több, mint a lakosság 70%-át érinti. Mi ennek az oka? Az öregedéssel a szemlencse fehérjerostjai elveszítik eredeti szerkezetüket. Szakszóval élve összecsapzódnak, és homályos, nem teljesen áttetsző foltokat hoznak létre. Ezek a foltok aztán az idő előrehaladtával növekednek, súlyosbítva a tüneteket. A szürkehályog általában mindkét szemet érinti, gyakran eltérő mértékben. Előrehaladott állapotában már fájdalmat okozhat. A lencse ilyenkor megduzzad, és megemeli a szemnyomást. Ebben a stádiumban minél gyorsabban műteni kell, mert visszafordíthatatlanul károsíthatja a látást!

A szürkehályog típusai

A szürkehályog lehet elsődleges és másodlagos. Az elsődleges kategóriába a veleszületett, illetve időskori szürkehályog tartozik. A másodlagos szürkehályog kialakulása mögött külső tényezők, hatások állnak. Ide tartoznak például a különféle sérülések, illetve betegségek által kialakult esetek.

Egy másik csoportosítást is alkalmazhatunk, annak függvényében, hogy a szürkehályog a szemlencse melyik részét érinti.

 • Nukleáris: a lencse közepében alakul ki, gyakran sárgásbarna elszíneződéssel jár
 • Kortikális: a lencse kérgének külső felszínén jelenik meg, innen terjeszkedik befelé
 • Szubkapszuláris: közvetlenül a lencse tokja alatt helyezkedik el

A szürkehályog okai

A szürkehályog okai nem teljes mértékben ismertek. Nagyrészt a szemlencse öregedése okozza. A lencse átlátszóságát megzavaró molekuláris változások mögött több ok is állhat. Ilyen például az anya terhesség alatti rubeolafertőzése. Veleszületett betegségek szintén okozhatják. A szemsérülések szintén kiválthatnak szürkehályogot.


A szürkehályog kockázati tényezői

A betegség kialakulásához több kockázati tényező is hozzájárulhat:

 • cukorbetegség
 • dohányzás
 • szemsérülések
 • bizonyos gyógyszerek
 • vitiligo
 • forró anyagokkal való munka
 • ionizáló sugárzások (pl. UV)

A szürkehályog tünetei

A betegség általában lassan, fájdalommentesen alakul ki. A kezdetben enyhe lencsehomályt egyre komolyabb és nagyobb területű látáskárosodás váltja fel. A betegnek olyan érzése van, mintha egyre koszosabb üvegen keresztül látná a világot.

A tünetek pontokba szedve:

 • A látás homályosabbá válik
 • A színlátás problémái (sárgás, halványabb színek)
 • Sötétben rosszabb lesz a látásélmény
 • Nő a szem fényérzékenysége
 • Egy szemmel való nézés esetén kettős látást tapasztal a beteg
 • A szem fénytörése változik, egyre erősebbé váló rövidlátás jelenik meg
 • A fényforrások körül fénykarikák jelennek meg
 • Romlik a térlátás

A szürkehályog kezelése

A szürkehályog gyógyszeresen nem kezelhető. Az egyedüli megoldást a műtét jelenti. Ilyenkor az érzéstelenítés után (amelynek során a szemmozgató izmokat is érzéstelenítik), a szaruhártya felszínén apró vágást ejtenek. Utána eltávolítják a homályos szemlencsét, és egy implantátumot (műlencse) helyeznek be. Fájdalommentes rutinműtétről van szó.

Cikk ajánló – cikkek

Köszönjük vásárlóinknak!

Köszönjük vásárlóinknak!

2022 szeptemberében a Vision Express és a LIONS Clubok Magyarországi Szövetsége közös adománygyűjtési akciót indított a látásproblémával küzdő rászorulók megsegítésére. A kezdeményezést sikerrel zártuk, köszönhetően vásárlóink támogatásának.
Tovább

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került