Kékfény szűrő szemüveg: mire szolgál és hogyan működik?

A kékfény szűrős monitorszemüveg hatékony segítséget jelent az elektronikus képernyőkből áradó látható kék fény káros hatásai ellen. De mi a baj a kék fénnyel, pontosan mi az a kékfény szűrő és hogyan működik a kékfény szűrős számítógép szemüveg?

Az emberi szemet érő és oda behatoló fénynek csak egy része látható, de a látható fény is különböző tartományokra bontható. Ezek egyike a kék fény, amely számos hasznos és sok káros tulajdonsággal is rendelkezik.

A kék fény egyik fő forrását a minket körülvevő digitális eszközök képernyői jelentik. Mivel manapság az emberek jelentős része a számítógép előtt ülve végzi a munkáját, a képernyőkből áradó kék fény ártalmas hatásai sajnos egyre hangsúlyosabban vannak jelen a mindennapjainkban. Az ezekből az eszközökből áradó kék fény online vagy digitális szemfáradsághoz és további súlyos panaszokhoz vezethet.

Cikkünkben megvizsgáljuk:

 • pontosan mit értünk kék fényen,
 • melyek a kék fény káros hatásai,
 • hogyan véd meg ezektől a kékfény szűrő, illetve a kékfény szűrős szemüveg.

A látható fény spektruma és a kék fény

A látható fény valójában az elektromágneses sugárzás egy bizonyos tartománya. Pontosan azokat a fénysugarakat jelenti, amelyek az emberi szem számára érzékelhetők. A látható fény behatol a szembe, majd eléri a retina érzékelő sejtjeit, az ún. csapokat és pálcikákat. Ezután a látóidegek elektromos impulzusként az agyba továbbítják a fény által előidézett ingereket, amit végül látható fényként észlelünk.

A szemünket érő fénynek csak egy része esik a látható tartományba: ezek a 380 és 780 nanométer (nm) hullámhosszúságú elektromágneses sugarak. Az, hogy a fényt milyen színűnek látjuk, szintén a hullámhossztól függ. Ezen belül egy szűkebb tartomány a nagy energiájú látható kék fény (HEV) spektruma.

A kék fény és a digitális szemfáradtság

Bármerre nézünk, egyre több képernyővel rendelkező elektromos eszköz és kütyü vesz körül bennünket. Sokan a munkájukat is számítógép előtt ülve végzik, aztán pihenésképpen tévéznek, vagy filmeket néznek. Közben pedig folyamatosan használjuk az okostelefont. Ezek mind olyan fényforrások, amelyek nagy mennyiségű kék fénnyel bombázzák a szemünket.

Nem véletlen, hogy napjainkban szinte népbetegségnek számítanak azok a tünetek, amelyek egy hosszabb nap után sokaknál jelentkeznek.

Ilyen például:

 • a szem kiszáradása,
 • a szem viszketése,
 • elhomályosuló látás,
 • és általában a szemfáradtság.


A felsorolt tünetek kiegészülhetnek fejfájással, de akár nyak- és hátfájás is kísérheti őket. Az említett tünetegyüttest, illetve a mögötte álló betegséget számítógép előtti munkavégzés okozta szindrómának (angolul Computer Vision Syndrome, röviden CVS) nevezzük.

A monitorhasználat további káros hatásai

Ritkább pislogás

Az elektronikus eszközök képernyőjéből a szemünkbe jutó kék fény káros hatásait tovább fokozza, hogy ilyenkor általában elfelejtünk pislogni. Míg normál körülmények között percenként 22 pislogás a jellemző, addig a számítógép előtt ülve vagy az okostelefonba temetkezve ez akár 7 pislogás/percre is csökkenhet.

Szemszárazság

Amivel az a probléma, hogy a szemet bevonó és védő láthatatlan könnyfilm így elpárolog és ez vezet a szemszárazság kialakulásához. Ezáltal a szaruhártya sejtállománya károsodhat, ez pedig akár gyulladáshoz is vezethet.

Alvászavarok kialakulása

Az elektromos kütyükből áradó kék fény sajnos az alvás minőségét is jelentős mértékben ronthatja. Ennek oka, hogy az alvást elősegítő hormon, a melatonin termelését is befolyásolja, vagyis megzavarja. Ezért egyáltalán nem javasolt a lefekvést megelőző 1-2 órában ilyen eszközöket használni. Az eredmény ugyanis az lehet, hogy ennek hatására az ember képtelen elaludni, illetve az alvás minősége sem lesz olyan, mint normál esetben.

A kék fény negatív hatását felerősíti, hogy az éjjeli sötétségben a szemünk sokkal érzékenyebb a mesterséges fényforrásokból érkező sugárzásra. A nem megfelelő alvás pedig, ha tartósan fennáll, további egészségügyi panaszokhoz vezethet.

Néhány példa a rossz alvás káros következményeire:

 • elhízás,
 • daganatos megbetegedések,
 • stressz,
 • depresszió,
 • szív- és érrendszeri betegségek.

A kékfény szűrős szemüvegek

Mi az a kékfény szűrő szemüveg?


A kékfény szűrős szemüveg (más néven monitorszűrő szemüveg, monitorszemüveg vagy számítógép szemüveg) egy speciális lencsével ellátott, akár dioptria nélküli szemüvegnek is elkészíthető. A monitorszűrő szemüveg lencséjét egy speciális, kék fényt blokkoló szűrővel látták el. A kékfény szűrő hatékonyan semlegesíti a digitális készülékek képernyőjéből áradó, nagy energiájú (HEV) kék fényt.

A kékfény szűrő szemüvegek eredményes és elterjedt megoldást jelentenek a kék fény jelentette problémára. Használatával a kék fény egészségre káros hatásai jelentős mértékben csökkenthetők, vagy akár teljesen megszüntethetők.


A kékfény szűrő szemüveg előnyei


A kékfény szűrő szemüveg monitorhoz kapcsolódó használata a kék fény által okozott valamennyi negatív hatást jelentősen csökkenti.

A kékfény szűrős számítógép szemüveg használatával:

 • a túl erős, vakító, tükröződő fények is blokkolhatók,
 • a kép tisztább, torzulásoktól mentes, valósághűbb lesz,
 • a szem hosszabb idő után is kevésbé fárad el a képernyő előtt,
 • javul a koncentráció, a munka hatékonysága,
 • stabilizálja a cirkadián ritmust, mivel a kék fény melatonintermelést blokkoló hatását kivédi, így normalizálja az alvást és jelentősen javítja az alvás minőségét.


A kékfény szűrő szemüveg segítségével tehát a szemünk sokkal jobb állapotban képes elviselni a monitor előtt töltött órákat. Így a nap végén a szemfáradság jelentősen csökken vagy akár teljesen meg is szűnik.

Kinek javasolt a kékfény szűrős szemüveg?

Röviden: mindenkinek, aki nap mint nap több órát tölt a számítógép, laptop vagy a tablet képernyője előtt. Elsősorban az irodai dolgozók a veszélyeztetettek, de tulajdonképpen mindenki az, aki a monitor előtt ülve végzi a munkáját, hiszen manapság már nemcsak a monitor, hanem számos más tárgy is kékfényt bocsájt ki pl.: irodai világítás.

A gyakran vagy sokat internetező nyugdíjas korúak is kiemelt figyelmet érdemelnek, hiszen az egyébként is gyengülő látásukat fokozottan próbára teheti a kék fény. A gyerekek és kamaszok is veszélyben vannak, mivel a szemük még fejlődésben van. Akár tanulásra, akár játékra használják, ha sokat ülnek a képernyő előtt, a kék fény hatásainak is fokozottan ki vannak téve.

Túlzás nélkül megállapítható, hogy manapság az emberek többségének érdemes kékfény szűrős szemüveget használnia. Sokan azt gondolják, hogy a számítógépük szűri a kékfényt, miközben más eszközök hatása ugyanúgy érik a szemet, például a ledfények, különböző fényforrások, LED-es TV, autó fényszóró.

Cikk ajánló – cikkek

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került