Kékfény szűrő szemüveg: mire szolgál és hogyan működik?

Kékfény szűrő szemüveg: mire szolgál és hogyan működik?

A kékfény szűrős szemüveg hatékony segítséget jelent a kékfény szűrésében. De vajon mi az a kékfény szűrő és hogyan működik? Valóban hasznos lehet a kék-ibolya fény szűrős szemüveg használata?


Az emberi szemet érő és oda jutó fénynek csak egy része látható, de a látható fény is különböző tartományokra bontható. Ezek egyike a kékfény, amely túlzott mennyiségben szemfáradtságot okozhat. A kékfény fő forrását a Nap jelenti – speciális lencséjű szemüvegek ennek a Napból származó kék-ibolya fény megszűrésében segítenek*.

Cikkünkben megvizsgáljuk:

  • pontosan mit értünk kékfényen,
  • melyek a kékfény hatásai,
  • hogyan segíthet a kékfény szűrő, illetve a kékfény szűrős szemüveg.


 * ISO TR 20772:2018 ​ szabvány szerint

A látható fény spektruma és a kék-ibolya fény

A látható fény valójában az elektromágneses sugárzás egy bizonyos tartománya. Pontosan azokat a fénysugarakat jelenti, amelyek az emberi szem számára érzékelhetők. A látható fény bejut a szembe, majd eléri a retina érzékelő sejtjeit, az ún. csapokat és pálcikákat. Ezután a látóidegek elektromos impulzusként az agyba továbbítják a fény által előidézett ingereket, amit végül látható fényként észlelünk.

A szemünket érő fénynek csak egy része esik a látható tartományba: ezek a 380 és 780 nanométer (nm) hullámhosszúságú elektromágneses sugarak. Az, hogy a fényt milyen színűnek látjuk, szintén a hullámhossztól függ. Ezen belül egy szűkebb tartomány a kék-ibolya fény (400-450 nm) spektruma*.
 * ISO TR 20772:2018 ​ szabvány szerint

A kékfény szűrős szemüvegek

Mi az a kékfény szűrős szemüveg?

A kékfény szűrős szemüveg egy speciális lencsével ellátott, akár dioptria nélküli is elkészíthető szemüveg. A szemüveg lencséjét egy speciális, a kék-ibolya fényt megszűrő bevonattal látják el. Ez a réteg hatékonyan szűri meg a természetes forrásokból érkező kék-ibolya fényt.

A kékfény szűrő szemüveg eredményes és elterjedt megoldást jelent a szem komfortérzetének növelésére. Használatával támogathatjuk a szem kipihent állapotának visszaállítását és megőrzését.A kék-ibolya fényt szűrő szemüveg előnyei*

 * ISO TR 20772:2018 ​ szabvány szerint


A kék-ibolya fény szűrő szemüveg használata számos lehetséges előnnyel kecsegtet.

A kékfény szűrős szemüveg használatával:

  • a túl erős, vakító, tükröződő fények is csökkenthetők,
  • a kép tisztább, torzulásoktól mentes, valósághűbb lesz,
  • a szem komfortérzete fokozható,
  • védelmet nyújt az UV-sugarak ellen is.


A kékfény szűrő szemüveg segítségével tehát a szemünk sokkal jobb állapotban képes elviselni a fokozott kékfény kitettséget. Így a nap végén a szem komfortérzete jelentősen magasabb lehet.

Van okunk aggódni a monitorokból érkező fény miatt?

Tanuláshoz, szórakozáshoz, munkához és a személyes kapcsolataink fenntartásához is gyakran használunk digitális eszközöket. Így jelentősen megemelkedett az átlagos képernyő idő, amely globálisan közel hét óra naponta. 2013 óta 50 perccel emelkedett az átlagos napi képernyő idő és a trend várhatóan egyhamar nem fog változni. De vajon van okunk aggódni a monitorokból érkező fény miatt? Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan megbízható tudományos adat, amely azt igazolná, hogy az okostelefonok, számítógépek, televíziók és egyéb digitális eszközök kijelzőből érkező LED kék-fény negatív élettani hatású lenne.

Bár nincs megbízható empirikus adat, amely alapján kijelenthető, hogy a mesterséges forrásokból érkező LED kék-fény veszélyes lenne a szemre, amennyiben úgy érzi, egyéni komfortszintjét emeli a kékfény szűrő szemüveg viselése irodai munkavégzés, filmezés vagy okostelefon használat közben, bátran viselje a speciális szűrővel ellátott szemüveget.

Kinek javasolt a kékfény szűrős szemüveg?

Röviden: mindenkinek, aki fokozott mennyiségű kékfénynek van kitéve a hétköznapok során. Mivel a Nap jelenti a kék-ibolya fény forrását, így elsősorban azoknak javasolt a kék-ibolya fény szűrős szemüveg beszerzése, akik sok időt töltenek a szabadban vagy beltéren, ablak mellett. 

A sokat túrázó, kerti munkát végző és sportos nyugdíjas korúak is kiemelt figyelmet érdemelnek, hiszen szemüket fokozott mennyiségű kék-ibolya fény éri. A gyerekek és kamaszok is jól járhatnak a kékfény szűrős szemüveg beszerzésével, hiszen a fiatalkorúak általában fizikailag aktívabb életvitelt folytatnak, amely sok szabadban töltött idővel jár.

Túlzás nélkül megállapítható, hogy manapság az emberek többségének érdemes kék-ibolya fény szűrős szemüveget használnia – a csekély árú kiegészítővel csökkenthető a szem diszkomfortos, fáradt érzete.


Tekintse meg szemüvegkínálatunkat!

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került