A kerek archoz passzoló szemüvegtípusok: tippek a jó döntéshez

A kerek archoz passzoló szemüvegtípusok: tippek a jó döntéshez

A szemüvegkeret kiválasztásakor minden esetben igaz – de a kerek arc szempontjából még inkább meghatározó –, hogy mindig olyan formavilággal egészítse ki a vonásait, ami eltér az arctípus markáns jegyeitől – tehát a kerek archoz a kerek szemüveg nem fog passzolni! Ez a gondolat csupán egy a sok közül, ami segíthet a döntésében, de sok tipp vár még Önre, hogyha tovább olvas. Az esztétikai szempontok mellett, üzleteinkben szakértőinktől optikai segítséget is kaphat.

A kerek arc stílusjegyeiről bővebben


A kerek arcú embereket a sima, lágy görbéjű vonások jellemzik, ezért belőlük a kor ellenére is mindig árad a fiatalosság és a lazaság. A forma legjellemzőbb stílusjegye a finom és ovális állkapocs, illetve, hogy a homlok és az áll rész egyforma szélességű. Ebből adódik, hogy határozott vonalakkal nem rendelkezik. Az egyik legkönnyebben felismerhető arctípus, azonban a testsúlyból fakadó gömbölyded vonásokkal nem összekeverendő! Tehát a teltebb idomokkal rendelkezők arcformája nem biztos, hogy kerek, de természetesen erre is akad példa.


Ideális szemüvegtípusok kerek archoz: tippek, amikkel könnyebb a választás


Ahogyan arról már szó esett, a szemüvegválasztás alapvető szabálya, hogy az arcvonásokat ellensúlyozza a keret formája. A kerek arc esetében ez nem jelent mást, minthogy a lágy vonások szögletesebb és karakteresebb éleket kapjanak, és a rövid forma optikailag „megnyúljon”. Ezért ilyenkor érdemes kerülni minden olyan szemüvegtípust, ami:

 • keret nélküli,
 • túl vékony,
 • kis méretű,
 • keskeny,
 • szélessége kisebb vagy nagyobb, mint maga az arc.


Ebből már magától értetődik, hogy szinte minden olyan kerettípus szóba jöhet, ami ezeknek a tulajdonságoknak az ellenkezője:

 • Válasszon szögletes vagy téglalap alakú keretet, hogy ezzel is megtörje az arc szerkezetét!
 • Vegye számításba az orrpapucsokkal rendelkező típusokat a tökéletes illeszkedés érdekében! (A kerek archoz sok esetben laposabb orrhíd társul, ami miatt ez indokolttá válhat.)
 • Dobja fel a stílusát olyan merészebb színekkel és mintákkal, amelyek tökéletesen passzolnak a szem– és bőrszínéhez, hogy optikailag még inkább kiemeljék a hangsúlyozni kívánt részeket! (Ez a javaslat nagyon sokat jelent akkor, hogyha a szem kiemelése a cél.Jó választás lehet még:


 1. a félkeretes szemüvegtípus, amit a legtöbben damilosként emlegetnek. Kerek arcnál azért érdemes számításba venni, mert a keret ugyan nem ad olyan éleket, mint egy kifejezetten szögletes forma, de a sziluettjével növeli az egyensúlyt, ezzel létrehozva az arcforma hosszúságának illúzióját.
 2. a vastag és túlméretezett keret, avagy a „hipszter” szemüveg. Egyrészt a szögletes forma miatt már azonnal befutó, de mellette szól még az is, hogy az egyik legdivatosabb típus, így számos verziója közül válogathat.
 3. a macskaszem típus, de természetesen annak is a szögletesebb verziója, kerekebb alternatívák kizárva! A felfelé ívelő formája miatt az egyik legegyedibb szemüvegforma, aminek külön előnye, hogy az arcot is „megemeli” és kontúrosabbá teszi.
 4. a pilótaszemüveg (aviator), ami szinte soha nem megy ki a divatból. Ez a típus egy maszkulinabb formavilággal dolgozik, de csak a stílusjegyeit tekintve, ugyanis nőknek éppen ugyanolyan meghatározó viselet lehet, mint a férfiaknak. Leginkább akkor ajánlott ezt a keretet választani, hogyha a stílusa is rendhagyóbb a megszokottnál.

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került