A kerek archoz passzoló szemüvegtípusok: tippek a jó döntéshez

A szemüvegkeret kiválasztásakor minden esetben igaz – de a kerek arc szempontjából még inkább meghatározó –, hogy mindig olyan formavilággal egészítse ki a vonásait, ami eltér az arctípus markáns jegyeitől – tehát a kerek archoz a kerek szemüveg nem fog passzolni! Ez a gondolat csupán egy a sok közül, ami segíthet a döntésében, de sok tipp vár még Önre, hogyha tovább olvas. Az esztétikai szempontok mellett, üzleteinkben szakértőinktől optikai segítséget is kaphat.

A kerek arc stílusjegyeiről bővebben


A kerek arcú embereket a sima, lágy görbéjű vonások jellemzik, ezért belőlük a kor ellenére is mindig árad a fiatalosság és a lazaság. A forma legjellemzőbb stílusjegye a finom és ovális állkapocs, illetve, hogy a homlok és az áll rész egyforma szélességű. Ebből adódik, hogy határozott vonalakkal nem rendelkezik. Az egyik legkönnyebben felismerhető arctípus, azonban a testsúlyból fakadó gömbölyded vonásokkal nem összekeverendő! Tehát a teltebb idomokkal rendelkezők arcformája nem biztos, hogy kerek, de természetesen erre is akad példa.


Ideális szemüvegtípusok kerek archoz: tippek, amikkel könnyebb a választás


Ahogyan arról már szó esett, a szemüvegválasztás alapvető szabálya, hogy az arcvonásokat ellensúlyozza a keret formája. A kerek arc esetében ez nem jelent mást, minthogy a lágy vonások szögletesebb és karakteresebb éleket kapjanak, és a rövid forma optikailag „megnyúljon”. Ezért ilyenkor érdemes kerülni minden olyan szemüvegtípust, ami:

 • keret nélküli,
 • túl vékony,
 • kis méretű,
 • keskeny,
 • szélessége kisebb vagy nagyobb, mint maga az arc.


Ebből már magától értetődik, hogy szinte minden olyan kerettípus szóba jöhet, ami ezeknek a tulajdonságoknak az ellenkezője:

 • Válasszon szögletes vagy téglalap alakú keretet, hogy ezzel is megtörje az arc szerkezetét!
 • Vegye számításba az orrpapucsokkal rendelkező típusokat a tökéletes illeszkedés érdekében! (A kerek archoz sok esetben laposabb orrhíd társul, ami miatt ez indokolttá válhat.)
 • Dobja fel a stílusát olyan merészebb színekkel és mintákkal, amelyek tökéletesen passzolnak a szem– és bőrszínéhez, hogy optikailag még inkább kiemeljék a hangsúlyozni kívánt részeket! (Ez a javaslat nagyon sokat jelent akkor, hogyha a szem kiemelése a cél.Jó választás lehet még:


 1. a félkeretes szemüvegtípus, amit a legtöbben damilosként emlegetnek. Kerek arcnál azért érdemes számításba venni, mert a keret ugyan nem ad olyan éleket, mint egy kifejezetten szögletes forma, de a sziluettjével növeli az egyensúlyt, ezzel létrehozva az arcforma hosszúságának illúzióját.
 2. a vastag és túlméretezett keret, avagy a „hipszter” szemüveg. Egyrészt a szögletes forma miatt már azonnal befutó, de mellette szól még az is, hogy az egyik legdivatosabb típus, így számos verziója közül válogathat.
 3. a macskaszem típus, de természetesen annak is a szögletesebb verziója, kerekebb alternatívák kizárva! A felfelé ívelő formája miatt az egyik legegyedibb szemüvegforma, aminek külön előnye, hogy az arcot is „megemeli” és kontúrosabbá teszi.
 4. a pilótaszemüveg (aviator), ami szinte soha nem megy ki a divatból. Ez a típus egy maszkulinabb formavilággal dolgozik, de csak a stílusjegyeit tekintve, ugyanis nőknek éppen ugyanolyan meghatározó viselet lehet, mint a férfiaknak. Leginkább akkor ajánlott ezt a keretet választani, hogyha a stílusa is rendhagyóbb a megszokottnál.

Cikk ajánló – cikkek

Stílusosan az őszi napsütésben is!

Rohan a világunk, mi pedig szaladunk utána. Pörgünk egész héten, ellátjuk feladatainkat. Munkába járunk, kerülgetjük az embereket a villamoson, sorban állunk este a boltban, de sokunknak végig egy dolog jár a fejében, hogy milyen jó érzés lesz mindezeket a teendőket hét végére magunk mögött hagyni, és egy kicsit kikeveredni a szabadba.
Tovább

A távollátás (hypermetropia) mint fénytörési hiba

A távollátás egy fénytörési hiba, melyet ezért nem is lehet szembetegségként definiálni. Esetében egy olyan látászavarról van szó, amellyel sokan rendelkeznek anélkül, hogy valójában tudnának róla.
Tovább

Olvasószemüveg helyett Multifokális szemüveg!

Biztos emlékszünk nagyszüleinkre, amikor láttuk őket az arcukon egy szemüveggel, egy másik pedig a nyakukban lógott. Gondosan cserélgették őket, habár akkor még nem igazán értettük, vajon miért csinálják mindezt.
Tovább

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Siker

A termék sikeresen a kosárba került