A Látás Hónapja 2023-ban: kampány a szem egészségéért

A Látás Hónapja 2023-ban: kampány a szem egészségéért

A Látás Hónapja 2023-ban is megrendezésre kerül, így idén októberben is részt vehet a szem egészségéért és az éles látásért tartott kampányban. Cikkünkben bemutatjuk az eseménysorozat történetét és hasznos tippeket osztunk meg, amelyekkel akár már a mai nap is tehet egészségéért!

Ne feledkezzen meg szeme egészségéről!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az európai régióban hozzávetőlegesen 90 millió ember él valamilyen típusú látáskárosodással vagy vaksággal. A szemproblémákkal küzdők a lakosság 9%-át teszik ki. Kijelenthető tehát, hogy a szemet érintő egészségügyi problémák 10-ből majdnem 1 személyt érintenek. A WHO szerint “a legtöbb látásromlás és vakság megelőzhető okokra vezethető vissza”. A szemsérülések megelőzése mellett fontos, hogy a látást befolyásoló egyéb krónikus betegségek kockázatát is csökkentsük. Ilyen lehet a cukorbetegség is, amely súlyos esetekben akár vaksághoz is vezethet.

Október a Látás Hónapja közel két évtizede

A Magyar Látszerész Szövetségnek köszönhetően október a Látás Hónapja közel két évtizede hazánkban. A kampányt először 2004-ben szervezték meg azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a látás és szemegészség fontosságára. Szabadi Zsolt a Magyar Látszerész Szövetség elnöke az alábbi módon foglalta össze a kampány fontosságát:

“Az optikák felkészültek, magasan képzett szakemberekkel, kiválóan felszerelt technikai körülményekkel várják Önt országszerte közel 300 vizsgálati ponton. Célunk, hogy segíthessük jobbá tenni az Ön látását, és újra visszakaphassa a maximális éleslátás élményét. Higgye el, megéri ezt a 20 percet a látására fordítani!”

Bár hazánkban októberben tartják a Látás Hónapját, a világ számos országában májusban esedékes a “Healthy Vision Month”, vagyis az egészséges látás hónapja. Szintén fontos esemény a Szemüvegnap, amelyet június 6-án tartanak és a látás világnapja, amelyet minden évben október második csütörtökén tartanak.


A Látás Hónapja 2023-ban is megrendezésre kerül

A Látás Hónapja 2023-ban is megrendezésre kerül, így idén is lehetősége van részt venni a kampány fontos eseményein. A következőkben összefoglaltunk olyan tanácsokat, amelyekkel akár már a mai napon is tehet az éles látás megőrzéséért.

Fogyasszon tápanyagdús ételeket!

A változatos táplálkozás sokat segíthet az egészségmegőrzésben, nincs ez másképp a látással sem. A normál látás fenntartásában különösen fontos a szerepe az A-vitaminnak, cinknek, dokozahexaénsavnak (DHA) és riboflavinnak (B2-vitamin). Fogyasszon sok zöldséget és gyümölcsöt a vitamin- és ásványianyag bevitel fokozása érdekében! Szükség esetén konzultáljon háziorvosával vagy dietetikus szakemberrel, akik segíthetnek a megfelelő étrend összeállításában!


Vegyen részt látásvizsgálaton!

A rendszeres látásvizsgálat segíthet abban, hogy korán felismerhesse az esetleges látásproblémákat. A fájdalommentes vizsgálat során egy képzett optometrista ellenőrzi a látását. A Látás Hónapja kiváló alkalom arra, hogy megejtse az éves látásvizsgálatot. A vizsgálat ingyenes, amennyiben szemüvegrendelés követi. Egyéb esetekben a vizsgálat díja 7000 forint.


Vegyen részt szemvizsgálaton szükség esetén!

Szolgáljon emlékeztetőként a Látás Hónapja és forduljon szemész szakorvoshoz, amennyiben bármilyen látást vagy a szemeket érintő panasza van. A leggyakoribb szempanaszok közé tartoznak az alábbiak:


Amennyiben a fentiek bármelyikét tapasztalja, keresse fel kezelőorvosát mihamarabb! Sok esetben a korai orvosi közbeavatkozás és szakszerű kezelés megelőzheti a komplex és nehezen kezelhető problémák kialakulását.


Védje szemét a sérülésektől!

Legyen szó barkácsolásról, sportolásról vagy motorozásról, a fejet érő traumák súlyos esetekben a látás elvesztéséhez is vezethetnek. Ahhoz, hogy ezt elkerülhesse, minden esetben viseljen az adott tevékenységhez használatos védőfelszerelést. A Látás Hónapja alkalmával szerezze be a szükséges védőszemüveget, bukósisakot vagy sportfelszerelést, amennyiben még nem rendelkezik vele.


Óvja meg a szemét a fokozott UV-sugárzástól!

Az UV-sugárzás olyan rövidebb hullámhosszú elektromágneses sugárzás, amely képes kárt tenni az emberi szövetekben. A WHO szerint nem csupán a korai bőröregedés és a melanoma kockázatát emelheti, de akár a látásban is kárt tehet. A túlzott mértékű ultraibolya sugárzás növelheti a szürkehályog kialakulásának kockázatát és kezeletlen esetekben akár vakságot is okozhat. Az üzletünkben és weboldalunkon elérhető napszemüvegek hatékony védelmet nyújthatnak az UV-sugarakkal szemben.


Szerezzen be kékfény szűrő szemüveget!

A kékfény szűrő szemüveg hatásos megoldást nyújt a szem komfortérzetének növelésére. A speciális lencsével ellátott szemüveg segíthet csökkenteni a szemeket ért 380 és 440 nm közötti hullámtartományba eső kék-ibolyafény sugárzást.


Pihentesse szemét monitoros munkavégzés közben!

A monitoros munkavégzés fokozhatja a szemfáradtságot. Ennek elkerülése érdekében ne feledkezzen meg a szem rendszeres pihentetéséről. Ehhez kiváló módszert jelenthet a 20-20-20 szabály, amely a következőt jelenti:

  • 20 percenként álljon meg a monitoros munkavégzéssel.
  • Nézzen egy legalább 20 méterre található tárgyra.
  • Tartsa a tárgyon tekintetét 20 másodpercig, majd térjen vissza a munkához.

Mivel készül a Vision Express a Látás Hónapja során?

A Vision Express a Látás Hónapja során hasznos tanácsokat oszt meg blog felületén és közösségi média csatornáin. Illetve, ahogy az év további részében, így októberben is várjuk az akár ingyenes látásvizsgálatra a jelentkezőket. A vizsgálat során meggyőződött arról, hogy látása megfelelő, szükség esetén pedig kollégáink segítenek a megfelelő látáskorrekciós megoldás kiválasztásában.

Üzlet keresés

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került