A polarizált napszemüvegek és előnyeik

A polarizált napszemüvegek és előnyeik

Valószínűleg mindenki hallott már a polaroid napszemüvegekről. Létezik egyfelől a Polaroid, mint márka, másfelől a kifejezés, ami egy technológiát is jelöl. De ugyan micsoda a polaroid lencse, mire jó, és mikor nem ajánlott használatuk? Cikkünkből minden fontos kérdésre választ kaphatunk!

Hogyan működnek a polaroid napszemüvegek?


Egy kis fizika

A polaroid lencsék működésének megértéséhez kezdjük azzal, mi is az a visszatükröződés. A szemünk által érzékelt fény egy úgynevezett transzverzális hullám. Mit jelent ez? Képzeljünk el egy gumikötelet, amit egy kilincshez rögzítettünk. Ha ritmikusan fel-le mozgatjuk a másik végét, egy állandó hullámzást kapunk. Ezek a kitérések merőlegesek lesznek a gumikötélre. Ez egy tökéletes példája a tranzverzális hullámoknak - mert a szó ugyanis azt jelenti, merőleges.

A természetben azonban mindenféle irányúak lehetnek ezek a kitérések. Lehetnek függőlegesek, vízszintesek, igazából mindenféle irányúak, attól függően, hogy miről verődnek vissza. És itt érkeztünk el a visszatükröződés jelenségéhez. A visszatükröződés során egy nagy, tükröző felületről, például vitorlázás során a tenger felszínéről egymással párhuzamos fénysugarak verődnek vissza. Vízszintes felületek esetén ezek a fénysugarak is vízszintesek lesznek.


Mit is jelent ez a gyakorlatban?

A különböző felületekről visszatükröződő fény rontja a látás tisztaságát, és elfárasztja a szemet. A vakító fény sok esetben veszélyes is lehet.


A megoldás: polaroid lencsék

Itt jönnek a képbe a polaroid napszemüvegek. A polarizált lencséknél egy speciális réteggel elérik, hogy csak a függőleges sugarak haladjanak át a lencsén. Olyan ez, mintha egy függőleges redőnyt szerelnénk fel a szemünk elé, ami a függőlegesen kívül minden irányú fénysugarat kiszűr. Bár az általunk látott kép kicsit sötétebb lesz, egyben sokkal tisztább is, és mentes a zavaró visszatükröződésektől. Emellett élesebbek lesznek a kontrasztok, és a színeket is sokkal jobban fogjuk látni.


Kiknek ajánljuk a polarizált lencséket?


A polarizált napszemüvegek nagyon sok helyzetben jó szolgálatot tehetnek. Nagy segítséget jelenthetnek az országúti kerékpárosoknak, a vitorlázóknak, horgászoknak és lényegében mindenkinek, aki sokat van a szabadban.


Mikor nem ajánlottak a polarizált lencsék?


A polarizált lencsék szerencsére nem rendelkeznek sok hátránnyal. Ezzel együtt a digitális kijelzők egy részét nem lehet rendesen látni ezekben a napszemüvegekben. Ha fontos nekünk, hogy napszemüvegben is jól lássuk a laptopunk vagy telefonunk - vagy esetleg az aktuálisan használt közlekedési eszközeink digitális kijelzőit, akkor ne polarizált napszemüveget válasszunk.


Polarizált vagy UV-szűrős napszemüveg


Fontos tudni, hogy két külön technológiáról van szó. A polarizált szemüvegek a visszatükröződéstől, míg az UV-szűrős napszemüvegek a káros UV-A és UV-B sugaraktól védik a szemedet. Természetesen a polaroid napszemüvegek UV-szűrősek is egyben. A Vision Express üzletekben és webshopon elérhető napszemüvegek mind védik szemünket az UV-sugaraktól!

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került