A Wayfarer és a cat-eye napszemüveg története

A Wayfarer és a cat-eye napszemüveg története

A szemüveg divatban is állandó a körforgás és a folyamatos a megújulás, vannak azonban olyan fazonok, amelyeket semmilyen újdonság nem taszíthat le a trónról. Ilyen örök klasszikus a Ray-Ban Wayfarer és a cat-eye napszemüveg forma. Lássuk, honnan indultak hódító útjukra!

A Ray-Ban Wayfarer napszemüveg története

Az időt – és divathullámokat – rendületlenül kiálló, uniszex, szemüvegként és napszemüveg formájában egyaránt elsöprő népszerűségnek örvendő Wayfarer megalkotása Raymond Stegeman optikus-tervező nevéhez fűződik. Ő volt az, aki szakított az addig egyeduralkodó fémkeretes megoldásokkal, és kihasználva az 1950-es években még újdonságnak számító műanyagokban rejlő lehetőségeket, felvázolta a máig időtállónak bizonyuló fazont.

A forradalmian új anyagból készült, jól hordható és szinte mindenkinek remekül álló Wayfarer-t a Ray-Ban 1956-ban dobta piacra. Az ikonikus darab hamar népszerűvé vált, boldogan viselték férfiak és hölgyek, fiatalabbak és idősebbek is.

Természetesen ez a fazon is megélt néhány hullámvölgyet, de teljesen soha nem tűnt el a divat színpadáról. Csodálatos újjászületésének a 2000-es évek közepén lehettünk tanúi, amikor egy kis frissítő újratervezést követően a jól ismert keret könnyedebb és vékonyabb lett . A Wayfarer ettől kezdve ismét megállíthatatlanul hódított és hódít a mai napig is. Ha igazi örök darabot szeretnénk a magunkénak tudni, amely még húsz-harminc év múlva is szuperdivatos lesz, mindenképpen szerezzünk be egy megunhatatlan Wayfarer-t.

Kinek áll jól a Wayfarer napszemüveg?

A Wayfarer napszemüveg egyike azon kevés kiegészítőknek, amely a legtöbb arcformához illeszkedik. Különösen jól mutatnak a hosszúkás, ovális és kerek arcformákon. Fontos, hogy ne csupán az arc alakját mérlegelje vásárlás előtt! A Wayfarer napszemüveg elérhető számos különböző termék variációban. Megvásárolható normális és oversized méretben, eltérő színű és anyagú kerettel, illetve különböző lencse típusokkal (beleértve a dioptriás napszemüveglencsét). Javasoljuk, hogy válasszon a haj- és bőrszínéhez passzoló darabot a legjobb megjelenés érdekében.

A klasszikus dizájn mellett érdemes lehet a modern, újragondolt darabokkal is kísérletezni. Ilyen péládul a Ray-Ban Wayfarer Reverse RBR 0502S (6677VR) napszemüveg, amely fekete színével és téglalap formájú keretével tökéletes választás a legtöbb arcformához.

A cat-eye napszemüveg története

A cicaszem formájú szemüvegek még ma is ugyanolyan kedveltek a nők körében, mint egykor: szinte minden szemüveges hölgy ezt a fazont keresi, ha egy kis retrós bájt akar a megjelenésébe csempészni. Amennyire ismert a forma, annyira kevesen tudják, hogy megálmodója Altina Schinasi, 1907-ben született amerikai filmes és tervező volt. A cat-eye napszemüveg története akkor kezdődött, amikor Schinasi szemüveget keresett, de csalódottan hagyta ott az optikust, mert egyáltalán nem volt lenyűgözve a formaválasztéktól. Olyan fazonra vágyott volna, amely egyszerre romantikus és titokzatos, de ilyet nem talált a kínálatban.

Aztán egyszer csak felfigyelt egy velencei Harlequin álarcra, s egyből megvolt a korszakalkotó ötlet, amely olyan sikeresnek bizonyult, hogy a tervezőnő 1939-ben el is nyerte vele a Lord and Taylor Amerikai Design Díjat.

A cica szemüvegek divatja innen pedig úgy ívelt felfelé, mint maga a keret vonalvezetése. Az ‘50-es és ‘60-as évek Amerikájában egyet jelentett a titkárnők és könyvtárosok viseletével, majd, amikor Hollywood is felfedezte, és olyan ikonok arcát ékesítette, mint Marilyn Monroe vagy Elizabeth Taylor, már nem volt megállás – minden nő ilyet szeretett volna hordani.

A Cat-eye fazon időről-időre alakul és formálódik, az adott kor divatjának megfelelően, hol ívesebb, hol lekerekítettebb, időnként díszes, máskor letisztultabb. Egy azonban biztos: soha nem fog kimenni a divatból.

Kiken fest jól a macskaszem napszemüveg?

A macskaszem napszemüveg számos arcformával párosítható – a legjobban azonban a szív formájú arcokon mutat. A retró megjelenésű modellek kiválasztásakor érdemes visszafogott színű keretet választani, így könnyen kombinálható eltérő outfitekkel. A legnépszerűbb modellek közé tartoznak az alábbi napszemüvegek:
Armani Exchange 0AX4111SU napszemüveg

Armani Exchange 0AX4111SU napszemüveg

Átlátszó anyagból készült, cat-eye formájú kerete ötvözi a modern és vintage dizájnelemeket.

Megnézem
Ray-Ban RB4101 napszemüveg

Ray-Ban RB4101 napszemüveg

Rajong a rockabilly stílusért? Akkor keresve sem találhat jobb választást, mint a rózsaszín, vintage Ray-Ban cat-eye napszemüveg!

Megnézem
Dolce and Gabbana 0DG4408 napszemüveg

Dolce and Gabbana 0DG4408 napszemüveg

Válassza az elegáns, visszafogott megjelenésű, fekete színű Dolce and Gabbana 0DG4408 napszemüveget a lehengerlő stílusért.

Megnézem

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került