80-as évek divatja: retró megjelenés a mindennapokra

80-as évek divatja: retró megjelenés a mindennapokra

A hetvenes évek divatvilága után az emberek elkezdtek a stílusosabb, dizájnosabb dolgok felé fordulni, betörtek a mindennapi életbe az extrém kiegészítők és ruhadarabok. A ’80-as évek divatja és stílusa máig az egyik legemlékezetesebb korszak, nem csak a hatalmas válltöméseknek, tűsarkú cipőknek és egekig tupírozott frizuráknak köszönhetően, hanem a fantasztikus szemüvegkreációk miatt is! Cikkünkben bemutatjuk, miképp illeszthető be a korszak öltözködése egy modern ruhatárba!

Milyen volt a 80-as évek divatja?

A korszak mottója akár ez is lehetett volna: „nagy-nagyobb-legnagyobb”! Hódítottak a látványos, óriási kiegészítők, a neon és fémes színek, a mesterséges anyagok, a szögletes, eklektikus formák és szinte minden, ami feltűnő! Ilyen volt a szemüvegek világa is, legyen szó akár a formákról, akár a színekről. Ha megvizsgáljuk a trend jellemző darabjait, észrevehetjük, hogy a mainstream divatban egy erős mozgolódás indult el. Megjelentek a néha már-már indokolatlanul széles válltömések, a nadrágkosztümök, a kantáros nadrágok, és persze ott voltak a rövid, fiús frizurák, amelyek nem utolsó sorban hagyták érvényesülni a sokszor óriási szemüvegeket!

80-as évek divat: 7 retró öltözködési tipp, amellyel izgalmasabbá teheti ruhatárát

Szívesen beemelne vintage darabokat ruhatárába? Örömmel inspirálódik a 80-as évek divatmagazinjaiból? A következőkben bemutatunk 7 ruhadarabot és kiegészítőt, amelyekkel megteremthető a retró megjelenés.


1. Válltöméses felsők: hamisíthatatlan retró viselet

Ha a 80-as évek divatját kizárólag egy stíluselemmel kellene leírnunk, biztosan a válltömést választanánk. A férfiak és nők körében egyaránt előszeretettel viselt tömést blézerekben, dzsekikben és kabátokban is gyakran elhelyezték.

2. Széldzsekik: a 80-as évek disco divatja

Nem csupán a divattrendek, hanem a zenei szcéna is jelentősen átalakult a turbulens időszakban. Nagyobb hangsúlyt kapott az elektronikus zene, ami magával hozta a '80-as évek jellegzetes vibráló fényű disco klubjait is. Az élénk színek visszaköszöntek a ruhadarabokon is, amelyet főleg az akár neonszínű széldzsekik és egyéb sportruházatok uraltak.


3. Ray-Ban napszemüveg: örökzöld kiegészítő

A Ray-Ban napszemüvegek nem szorulnak bemutatásra, hiszen az ikonikus márka évtizedek óta az egyik legmeghatározóbb szereplője a szemüveg piacnak. Nem volt ezt másképp a '80-as években sem. A korszak divatmagazinjaiban és a streetwear irányzatában is előkelő helyen szerepeltek a Ray-Ban kiegészítők.

4. Farmerdzseki: fiatalos felső hétvégi programhoz

Jobban kedveli a visszafogott darabokat? Akkor válassza a farmerdzsekit, amely a 80-as évek divatjának egyik legikonikusabb darabja. A korszakra jellemző koptatott, világosabb dzsekik kedvező áron beszerezhetőek vintage ruhaboltokból.


5. Koptatott farmer: laza nadrág a baráti találkozásokhoz

A 80-as évek ruha stílusára jellemző koptatott farmer anyag, nem csak a kabátok és ingek területén volt népszerű. A korszakban készült videóklipek és filmek visszatérő eleme a koptatott farmer, amelyet férfiak és nők egyaránt örömmel viseltek. Különösen népszerűek voltak a bővebb szabású nadrágok, amelyek ma is megtalálhatóak a ruhaboltok kínálatában.


6. Túlméretezett pólók: laza felsők hétköznapokra

A túlméretezett (oversized) pólók a '80-as évek hip-hop irányzataiban jelentek meg először, és napjainkban élik reneszánszukat. A kényelmes, laza viseletet jelentő nagy méretű felsők tökéletes választást jelentenek sportoláshoz, pihenéshez vagy baráti találkozókhoz.


7. Bőrkabát: kortalan viselet a hűvösebb napokra

Végül, ami a '80-as évek divatjának szintén egyik meghatározó része volt, a bőrkabát. Ez a kortalan darab tökéletesen kombinálható egyszínű pólóval, farmer nadrággal és vintage sportcipővel. Érdemes kerülni a bőrkabátot a fagyos téli napokon, ugyanis a legtöbb bőr anyagból készült felső nem nyújt kellő védelmet a hideggel szemben. Azonban a hűvös nyári estéken, ősszel és tavasszal remek átmeneti felső lehet.

'80-as évek divatja: gyakori kérdések és válaszok

Milyen volt a 80-as évek divatja Magyarországon?

A 80-as évek divatja Magyarországon nem tért el jelentősen a globális trendektől. Az elsődleges különbséget az okozta, hogy bizonyos divatcikkek nehezebben voltak a hazai fogyasztóknak hozzáférhetők.


Ma is trendi a 80-as évek női divatja?

A 80-as évek női divatja jelentős hatást gyakorolt a mai öltözködési trendekre. A fent bemutatott ruhadarabok ma is népszerűek és sokak által viseltek.


Milyen színek jellemzik a korszakot?

A 80-as években teret hódítottak az élénkebb színek. A pink, türkiz és narancssárga színek is gyakran megjelentek a kifutón és a utcai viseletben egyaránt.


Visszatért 80-as évek ruha divatja?

Bár a 80-as évek ruha divatja erős inspirációt jelent sok tervezőnek, túlzás lenne azt állítani, hogy visszatért a korszak öltözködési trendje.


Milyen szemüvegek voltak népszerűek a korszakban?

Hódítottak az átlátszó, műanyag keretes szemüvegek. Ez a divat ínyencség szuperül illeszkedik szinte minden bőr- és színtípushoz, és hagyja érvényesülni a vonásokat. Oda kell figyelni azonban néhány dologra a viselésükkor, így a Top Gun-ból ismert Kelly McGillis útmutatója máig helytálló: ha megtaláltuk a hozzánk illő fazont, viseljük lágy, világos árnyalatokkal, valamint érdemes minél kevesebb sminket feltenni. A nagy keretek amúgy is visszatértek az utóbbi időben, és egy világos vagy átlátszó darab mögött nem veszik el úgy az arc, mint egy szintén trendi, de vastag, sötét keretnél, a viselőjét pedig nyílttá és barátságossá varázsolja.

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került