A “rossz” szemüveg tünetei: mikor van szükség látásvizsgálatra?

A “rossz” szemüveg tünetei: mikor van szükség látásvizsgálatra?

Mióta viseli szemüvegét? Egy, esetleg már két éve? Úgy tűnhet, hogy a szemüvege még mindig tökéletesen korrigálja a látását, de lehetséges, hogy nem ez a helyzet. Szemünk folyamatosan változik, így az egy évnél régebben felírt szemüvegeknél előfordulhat, hogy nem felelnek meg azoknak a változásoknak, amelyek az eltelt időszak során bekövetkeztek látásunkban. Melyek a „rossz” szemüveg tünetei? Mi a megoldás ilyen esetekben?

Gyakori problémák a felírt szemüvegekkel

Gyakran előfordul, hogy a szemnek és az agynak időbe telik, amíg alkalmazkodik az új helyzethez, különösen akkor, ha először visel szemüveget, vagy ha hosszú idő telt el a legutóbbi szemüvegcsere óta - időbe telhet az is, amíg hozzászokik egy új szemüvegkerethez.

Amíg nem alkalmazkodunk az új szemüvegünkhöz, úgy tűnhet, hogy a régi szemüvegünk jobban korrigálta a látásunkat, ami teljesen normális jelenség. Sokaknak néhány napig is eltarthat, amíg hozzászoknak az új szemüvegükhöz. Ha azonban ez az első szemüvege, vagy ha nagymértékben megváltozott a dioptriaérték, esetleg más korrekcióra is szükség volt, vagy ha progresszív vagy multifokális lencsére váltott, akkor 2-6 hétbe is telhet, amíg a szeme és az agya megtanulja használni az új szemüveget.

Szédülés, fejfájás: a „rossz” szemüveg tünetei

Ha a szemüvege már nem felel meg szemei aktuális állapotának, akkor ez nemcsak az éles látás képességét csökkenti, de felgyorsíthatja a látásromlást is. Ha a lenti tünetek bármelyikét hosszabb időn keresztül tapasztalja, akkor a szemüvege lehet, hogy nem megfelelő az Ön számára:


1.Fejfájás, szédülés

A nem megfelelő szemüvegek fárasztják a szemet, ami fejfájáshoz, szédüléshez vezethet. A szem megerőltetésének egyéb jelei közé tartoznak:

  • a fókuszproblémák,
  • a fájó vagy irritált szemek,
  • a fényérzékenység,
  • a kettős látás,
  • a szárazszem-szindróma vagy
  • a könnyezés.


2.Homályos látás

Az egyik legnyilvánvalóbb jele annak, hogy a szemüveg nem úgy korrigálja a látását, ahogyan kellene, az a homályos látás. Előfordulhat, hogy látása idővel különböző mértékben romlik az egyik, illetve a másik szemén.


3.Hunyorgás

Állandóan hunyorog, hogy jobban lásson? Ilyenkor kisebb mennyiségű koncentrált fényt enged be a szemébe, ami jobb látást eredményez. Bár ez átmenetileg segíthet, nem szabadna előfordulnia szemüveg viselése közben. Ne feledje, hogy Ön ismeri legjobban a testét, ezért ha úgy érzi, hogy valami nincs rendben a szemüvegével, mindig a legjobb, ha szakképzett optikustól kér tanácsot.

Látásvizsgálat optometrista szakemberekkel

Nem csak akkor érdemes látásvizsgálaton részt venni, amikor a rossz szemüveg tünetei érezhetővé válnak számunkra. Rendszeres szűréssel megelőzhetjük a bajt: ha az optometrista betegségre utaló elváltozást észlel, azonnal szemészorvoshoz irányít bennünket. Ráadásul ellenőrzéskor megállapítják az esetleges fénytörési hibákat, szükség esetén pedig a megfelelő szemüveget, kontaktlencsét írják fel nekünk, legyen szó akár közellátásról, távollátásról, esetleg munkavégzéshez szükséges szemüvegről.


Felnőtt korban kétévente javasolt ellenőrizni a látásunkat. Egy átlagos látásvizsgálat csupán 15-20 percig tart, és teljesen fájdalommentes. További kérdés esetén, kérjük, keresse fel üzleteinket. Néhány krónikus betegség - például a cukorbetegség, a zöldhályog (glaukóma) és szürkehályog, a magasvérnyomás-betegség - megléte esetén viszont már évente érdemes szemészorvosi szakrendelésre menni.  

Üzlet keresés

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került