60-as évek divatja: rock and roll ruha és kiegészítő tippek

60-as évek divatja: rock and roll ruha és kiegészítő tippek

A 60-as évek divatja a mai napig érezteti hatását. Ehhez elég megnézni a népszerű filmek, ruhakollekciók és használati tárgyak dizájnnyelvét. A korszakban divatossá vált ruhadarabok és kiegészítők napjainkban is megőrizték népszerűségüket. Cikkünkben bemutatjuk a korszak zenéjének és öltözködési szokásainak kapcsolatát. Továbbá hasznos tippeket adunk a rock and roll stílus követéséhez.

A rock and roll stílus eredete: milyen hatással volt a zene az öltözködésre?

Szenzációs, akrobatikus táncok, jó hangulat és extravagáns divat: ez a rock and roll és a rockabilly. Az 1950-es években útjára induló irányzat a szvingtől vette át az vezető szerepet és körülbelül a hatvanas évek végéig, a hippi kultúra térhódításáig tartott. A rock and roll leghíresebb képviselői nem csak zenéjükkel, hanem egyedi megjelenésükkel is kitűntek. Míg eleinte az egyen szmokingok határozták meg a bandák megjelenését, addig a későbbiekben, a szóló karrierek előretörésekor, sokkal extravagánsabb szettekben jelentek meg az énekesek és zenészek. Öltözékük egyik kulcseleme mindig a napszemüveg volt, persze akad egy-két kultikus szemüveg is.

Ha kultikus rock and roll szemüveg, akkor Buddy Holly, aki texasi születésű zenész fiúcskából lett világsztár és védjegyévé vált a vastagkeretes, finoman cicás, fekete szemüveg. Többször a híres Elvis Presley előtt játszott és a király mellett ő is tudott magának rajongókat szerezni, nem is keveset. A nyúlánk és tehetséges fiatalember karrierje csúcsán repülőgép-szerencsétlenségben tragikusan elhunyt, de zenéje, stílusa és egyedi megjelenése tovább él.

A kor egyik legfurább és legjelentősebb figurája, Johnny Cash, akinek ugyancsak volt egy védjegye. Szerette a feketét, olyannyira, hogy még egy számot is írt arról, hogy miért viseli szinte mindig csak ezt az árnyalatot. Bár Cash nem a klasszikus értelemben vett rock and roll előadó, hanem inkább a country-s vonal képviselője, de stílusa és megjelenése kétséget kizáróan megfelel a zenei irányzat elvárásainak. A fekete ruhák mellett, kedvelt kiegészítője volt a fekete napszemüveg is, amely leginkább a róla készült életrajzi filmnek hála lett igazán kultikus. A főszereplő, Joaquin Phoenix egy klasszikus, fekete Wayfarer fazont viselt.

Ha már hazai vizek, akkor jöjjön pár magyarországi képviselője ennek az energikus és felszabadult zenei irányzatnak. Ha rock and roll, akkor két formáció minden magyarnak az eszébe fog jutni, a Hungária, illetve a Dolly Roll. Az együttesek stílusát leginkább az 1950-es évek trendje határozták meg. Extravagáns ruhák és zakók, jellegzetes frizurák, kiegészítve valami statement-napszemüveggel. Persze hazánkban ez az amerikai trend átalakult egy egészen unikális, sajátos esztétikai irányzattá, amelyre mindenki mosolyogva tekint vissza.

60-as évek divatja: rock and roll öltözködési tippek

A 60-as évek divatja a mai napig érezteti hatását. A rock and roll zene stílus és a hippi szubkultúra jelentősen befolyásolta a korszak öltözködési normáit. Míg a hippimozgalom tagjai az ideológiai meggyőződésüket az öltözködésükön keresztül is kifejezték, addig a rock and roll rajongók inkább zenei ízlésüket és létszemléletüket kommunikálták megjelenésükkel. Következzen 9 ruhadarab és kiegészítő, melyek a rock and roll öltözködés meghatározó része!

1. Bőrkabát: az örökzöld rock and roll ruha

A 60-as években játszódó Grease című film remekül mutatja be a rock and roll öltözködési alapokat. A szereplők többsége bőrkabátot, farmert és világos pólót visel. Az örökzöld ruha kombináció, apró módosításokkal akár ma is bátran viselhető.


2. Ray-Ban napszemüveg: a rock and roll stílus alapköve

A Ray-Ban napszemüveg férfi és női vásárlók körében egyaránt népszerű. Nem véletlen! A kiváló minőségű, egyedi megjelenésű kiegészítők már a 20. század közepétől meghatározó részei a divatnak. Válasszon a klasszikus Ray-Ban modellek közül és tegye tökéletessé rock and roll outfitjét!


3. Szűk farmer: sokoldalú és kényelmes

A 60-as évek divatja sok tekintetben úttörő volt. Az egyik divatinnováció a szűk szabású (skinny) farmerek elterjedése, amelyek napjainkban is hatalmas népszerűségnek örvendenek. Kombinálja a bőrdzsekit skinny farmerrel a rock and roll stílus eléréshez!

4. Zenekaros póló: fejezze ki rajongását

Valódi rock and roll ruha után kutat? Akkor válassza a korszak népszerű zenekarait ábrázoló pólókat! Az alábbi zenekarok rajongói, egyedi mintás pólók tömegéből válogathatnak:

  • Jimi Hendrix
  • Led Zeppelin
  • Pink Floyd
  • The Beach Boys
  • The Beatles
  • The Byrds
  • The Doors
  • The Kinks
  • The Rolling Stones
  • The Who


5. Szegecses öv: extravagáns megjelenés a hétköznapokra

Szeretné egyhangú ruha szettjét feldobni valamivel? Tegyen próbát a szegecses öv használatával, amely valódi rock and roll darab! Válasszon vékonyabb övet, apróbb szegecsekkel a modern megjelenés érdekében.


6. Tornacipő: praktikus és kényelmes

A tornacipő, mint utcai viselet a rock and roll stílus részeként vált igazán népszerűvé. Válassza az alapszínek egyikét. Fekete vagy fehér tornacipővel nem lehet mellényúlni.


7. Farmer rövidnadrág: rock and roll ruha nőknek

A rövid farmernadrágok, szaggatott szárral tökéletesen illeszkednek a rock and roll öltözködési stílusba. Kombinálja kedvenc zenekarát ábrázoló pólóval és kész is a vintage fesztivál outfit!

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került