Fényre sötétedő napszemüvegek

Fényre sötétedő napszemüvegek

A fényre sötétedő lencsék az elmúlt évtizedekben nagy karriert futottak be. Nem csoda, mert a fényre sötétedő dioptriás lencsék használatával két legyet ütünk egy csapásra. Lesz egy beltérben tökéletesen használható szemüvegünk, és egy dioptriás napszemüvegünk. Nem kell félni, hogy otthon felejtjük a napszemüvegünket. Cikkünkben szó lesz a fényre sötétedő dioptriás szemüvegekről és a fényre sötétedő napszemüvegekről egyaránt.

Hogyan működnek a fényre sötétedő lencsék?


Kezdjük az alapokkal. A fényre sötétedő, más néven fotokróm lencsék fény (általában UV-sugárzás) hatására besötétednek. A lencsék kb. 30 másodperc alatt reagálnak a fényre és pillanatok alatt elérik a teljes sötétséget. A végső szín az igényeink függvényében lehet szürke, barna vagy zöld. Ha csökken az elérhető fény mennyisége, ennek az ellenkezője megy végbe, azaz kivilágosodnak. De hogyan is működik ez a mechanizmus?

Ezek az üveg, polikarbonát vagy másféle műanyagból készült lencsék speciális anyagokat tartalmaznak. Ez a fényérzékeny molekulákat tartalmazó réteg UV-fény hatására aktiválódik, és elsötétedve védi a szemet a káros UV-A és UV-B sugaraktól. Fontos megemlíteni, hogy ha a szélvédő UV-szűrős, ez azt eredményezi, hogy UV-fény hiányában alig sötétedik be a lencse. Most már erre is van megoldás, így vezetés közben is élvezhetjük a technológia előnyeit! 


Mik a fényre sötétedő dioptriás szemüvegek előnyei?

● Kényelmesek. Ha beltérről kimegyünk, vagy fordítva, nem kell a szemüvegcserével bajlódni.

● Folyamatos UV-védelem. Sokszor előfordul, hogy bár a szemünk igényelné a napfényvédelmet, elfelejtjük felvenni a napszemüveget. Fotokróm lencsével ez nem fordulhat elő!

● Nem veszítjük el a szemüvegeinket. Mivel a szemüvegeket gyakran levesszük, elhagyni is sokkal könnyebb őket.

● Többféle színben és kivitelben elérhetők. Legyen szükséged távoli, olvasó, bifokális vagy progresszív lencsékre, fényre sötétedő kivitelben is rendelkezésedre állnak.


A fényre sötétedő dioptriás szemüvegeknek hátrányai is vannak:

● Hidegben gyorsabban és nagyon erősen besötétednek és lassabban világosodnak ki.

● Ahogy már említettük, néhány lencse nem sötétedik rendesen autóvezetés közben. Erre megoldás az úgynevezett Drivewear lencse.

● A lencséknek kell némi idő, amíg besötétednek, illetve kivilágosodnak.

● Kevesen tudják, hogy extrém magas hőmérsékleten pl. sivatagi körülmények között, a lencsék reakcióideje megnő, azaz lassabban és kevésbé sötétednek. 


Fényre sötétedő dioptriás lencsét vagy dioptriás napszemüveget válasszak?

Mindkét döntésnek megvannak az előnyei. Érdemes végig gondolnunk, vajon a praktikusság, vagy pedig a legnagyobb komfort fontosabb számunkra. Ha kétségek merülnek fel, szakértő kollégáink bármikor szívesen adnak tanácsot, akikkel minden szempontot át tudunk beszélni!

Foglaljon időpontot bármely Vision Express üzletünkbe!


A fényre sötétedő „napszemüvegek”


És most ejtsünk pár szót a fényre sötétedő „napszemüvegekről” is. Ha sokat sportolunk a szabadban, akkor érdemes lehet megfontolni a dioptria nélküli, fényre sötétedő napszemüveget is. Ez a technológia alapvetően megegyezik a fotokróm dioptriás lencsékben használttal. Egyedül annyi a különbség, hogy ezek dioptria nélküli, általában sportoláshoz kialakított szemüvegek. Leginkább szabadtéri futás, kerékpározás, illetve több órás vezetés során lehet erre szükségünk. Ha belegondolunk, logikus, hogy egy kerékpárverseny vagy éppen félmaraton során fontos a komfortos, jó látás. Megterhelő és bonyolult lenne 40 km/órával tekerve vagy egy futóversenyen az erőnk végén járva egy napszemüveggel bajlódni, ahogy a felhők jönnek-mennek. Egy fényre sötétedő napszemüveggel nincsen ilyen gond, ezért érdemes megfontolni használatukat!

Napszemüveg vásárlás folyamata 5 lépésben

Napszemüveg vásárlás folyamata 5 lépésben

  • Ismerje meg széles napszemüveg választékunkat
  • Válassza ki kedvenc modelljeit
  • Próbálja fel online
  • Vásárolja meg a kiválasztott napszemüveget
  • Védje szemét az UV sugaraktól
  • Vásárolok
Üzlet keresés

Cikk ajánló – cikkek

A Ray-Ban sztori

A Ray-Ban sztori

Nincs még egy márka, ami ennyire szorosan kötődne az amerikai filmiparhoz, a showbizniszhez, és mindezzel párhuzamosan a zenei és a kulturális világ szimbólumává is vált.  A világon percenként 8 Aviátor modellt adnak el, a Ray-Ban közel száz éve töretlenül hódít.
Tovább

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került