Rockabilly stílus: tippek a retró megjelenéshez

Rockabilly stílus: tippek a retró megjelenéshez

Napjainkban reneszánszát éli a feltűnő és játékos rockabilly stílus, amelyhez a gondosan megkomponált frizurák, sminkek és a már-már jelmezszerű öltözékek mellett a jellegzetes vonalvezetésű szemüvegek is hozzátartoznak. Ebben a cikkben bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat egy rockabilly outfit összeállításához.

Mi az a rockabilly stílus?

A rockabilly, az ötvenes évek ikonikus stílusirányzata az Egyesült Államokból indult máig hódító útjára. Gyökereit a zenében találjuk, hiszen az életérzést és az ezt kifejező, feltűnő öltözködési módot a legelső rock and roll műfaj hozta magával. A Carl Perkins, Bill Haley vagy Elvis Presley által diktált feszes ritmusra rímel a rockabilly divat, amelyre a pomádézott, „belőtt” haj, a színes tetoválások, a férfiak díszített szegélyes ingei és vastagon felhajtott szárú farmerei, valamint a lányok gondosan megrajzolt sminkje és pin-up stílusú ruhái a jellemzőek. Gondoljunk csak mindannyiunk örök kedvenc filmjére, a Grease-re. 

Tippek a kortalan mégis retró megjelenéshez

A rockabilly stílus töretlen népszerűsége nem véletlen. A következőkben bemutatjuk, hogyan tudja az örökzöld öltözködési stílust követni a mindennapok során.


Vintage rockabilly ruha nőknek


A régi időket idéző anyagok, szabásminták és minták új színt vihetnek a szürke hétköznapokba. Legyen szó tematikus retró partiról vagy egy barátokkal töltött estéről, a rockabilly stílus kiváló döntés lehet. Összegyűjtöttünk pár retró ruhadarabot inspirációképpen. Következzenek a vintage rockabilly ruhák nőknek!

  • Ceruzaszoknya: A ceruzaszoknya testhezálló szabású, térdig érő ruhadarab, amely kiemeli a test kontúrját. A vintage megjelenés érdekében válasszon korhű bézs színt, vagy pöttyös mintát.
  • Magas derekú rövidnadrág: A magas derekú rövidnadrágok tökéletesek a rockabilly stílust követők számára. Igazán retró megjelenést szeretne elérni? Akkor tűrje be vintage mintás pólóját vagy blúzát!
  • Pöttyös ruhák: A rockabilly stílus egyik legelterjedtebb mintája a piros alapon található fehér apró pötty. Az 50-es évek divatját idéző minta remekül fest a lenge nyári ruhákon.
  • Vintage stílusú kardigánok: Kötött pulóverek és vintage felsők jelentik a tökéletes rockabilly viseletet a hűvös őszi estéken. Remekül kombinálhatók hosszú derekú nadrágokkal.


Rockabilly férfi ruha


A rockabilly stílus nem csupán hölgyek körében elterjedt, az 50-es éveket idéző öltözködési trendet sok férfi is követi. Összegyűjtöttünk pár retró öltözködési tippet férfiaknak!

  • Bőrdzseki: A bőrdzseki az egyik legkedveltebb rockabilly férfi ruha. Az örökzöld darab viselhető pólóval, inggel és pulóverrel egyaránt.
  • Magas derekú nadrág: Olyan ruhadarabot keres, amely akár egy elegáns vacsora, akár egy laza baráti összejövetel alkalmával megfelelően fest? Akkor érdemes beszerezni pár magas derekú nadrágot!
  • Egyszínű póló feltűrt ujjakkal: A Grease egy valódi filmklasszikus, amely jelentősen növelte a rockabilly stílus népszerűségét. Az alkotásban is sokat látható egyszínű, feltűrt ujjú pólók kiváló választást jelentenek a retró stílusra vágyóknak.

Rockabilly divat a szemüvegek terén

A rockabilly stílus, mint szubkultúra napjainkban is virágzik, s manapság már a hazai utcákon is egyre több lelkes rajongóját látni, akik a szürke hétköznapokon is boldogan viselik a színes, játékos ruhákat és az érdeklődő pillantásokat vonzó, különleges frizurákat. De vajon milyen szemüvegek passzolnak e nagyon határozott irányzathoz?

A férfiak viseletére elsősorban a vastag, fekete vagy barna teknőcmintás keretek a legjellemzőbbek. Formájukat tekintve mindenképpen szögletesek és semmiképpen sem nagyméretűek a rockabilly szemüvegek.

A másik jellegzetes férfi szemüveg-típus a félkeretes: ez a fazon már lehet oválisabb, s szembetűnő stílusjegye a tetején végighúzódó, határozott, de nem vastag fekete keret. Ez a fazon egyébként az ötvenes évek széles körben elterjedt formája volt, s ma is elfogadott, még a konzervatívabb öltönyös megjelenéshez is.

A rockabilly stílust hűen követő lányok a fiúknál jobban elereszthetik a fantáziájukat: az ő színes, „pörgős szoknyás” ruháikhoz kiválóan illenek az élénk, tiszta színű – piros, zöld, sárga vagy akár fehér – keretek. Amilyen nagy a mozgástér a színek tekintetében, olyan kötött azonban a fazon: az igazi rockabilly szemüveg csakis a macskaszem forma lehet!

Persze a cicaszemek nem feltétlenül egyformák – ahogyan a szemkihúzó tussal is rajzolhatunk vékonyabb vagy vastagabb, hosszan ívelt vagy csak picit felkunkorodó vonalat, úgy a macskaszem formájú szemüvegkeretek között is találhatunk diszkréten vagy vadul íves, kerekdedebb vagy egészen keskeny „szabású” darabokat.

Az igazán bevállalós pin-up lányok feltétlenül szerezzenek be legalább egy mintás keretet is! A hatásos külsőhöz nagyon fog passzolni a tigrismintás, csíkos vagy tűpettyes kerettel szegélyezett, bájos szemüveg.

Természetesen az ötvenes évek uralkodó divatirányzatának is voltak vadhajtásai. A Las Vegas vibráló fényeit idéző, csillogó strasszokkal bőven feldíszített keretek és az extrém – például angyalszárnyakat formázó – fazonok szerencsére ma már inkább csak a régi plakátokról és a kort megelevenítő mozifilmekből ismerősek, napjaink rockabilly fiataljain talán csak a házibulikon láthatók.

Vásároljon napszemüveget és szemüveget online!

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került