Panto napszemüveg: időtlen klasszikus

Panto napszemüveg: időtlen klasszikus

A panto napszemüveg valódi időtlen klasszikus darab. Az 1920-as évek óta töretlen népszerűségnek örvendő dizájnra jellemző a magas csuklópánttól karakteres keretforma. Tudjon meg többet a panto szemüvegről!

A panto napszemüveg és szemüvegek története

Ha a név nem is, a forma szinte mindenkinek ismerős – ha más nem, valamelyik Johnny Depp filmből. Ezúttal a panto stílus nyomába eredünk, hogy kiderüljön, honnan ered, mikor lett újra divat, és persze, hogy kinek ajánlható.

A panto, vagy más néven P3 keretek az 1920-as években tűntek fel, bár arról megoszlanak a vélemények, hogy Franciaország, vagy az USA a stílus őshazája. A név a pantoszkopikus rövidített verziója, ami szó szerint mindentlátót jelent – akkoriban ugyanis még nem a divat szempontjai voltak az elsődlegesek az optika világában, hanem a minél nagyobb látómező. Ennek köszönheti a panto is jellegzetes alakját, melyet könnyű felismerni az alapvetően ovális, felül laposabb, alul kissé hegyesebb formáról, valamint a magasan csatlakozó szárakról.

A hagyományos pantok általában vékony fémkerettel készülnek, bár az 1940-es évektől kezdődően előkerültek a vastagabb, teknőcmintás szarukeretek is – a hangsúly ebben az esetben átkerült a keret formájára. Bár ez a formavilág megjelenése óta szinte mindig megtalálható és elérhető volt, az igazi visszatérés – immáron mint ikonikus stíluskellék – a 1980-as évekre tehető. Ekkor már sok gyártó titán keretekkel kínálta a pantokat, melyek így kicsi súlyuk és hipoallergén tulajdonságaik miatt még népszerűbbek lehettek. Olyan sztárok elmaradhatatlan kiegészítője lett, mint Johnny Depp vagy Woody Allen, de pantot hordott a Harrison Ford-féle Indiana Jones is. Egy biztos: a mára már inkább kissé retrónak minősülő pantonak napjainkra bérelt helye lett az ikonikus szemüvegformák panteonjában.

A panto azonban nem csak a férfiak kiváltsága – jellegzetes formája többféle női karakterhez is remekül illeszkedik. Renée Zellweger ugyanolyan szívesen viseli, mint a különc Lady Gaga, de remekül állt Cate Blanchetten is, a tavaly bemutatott, II. világháború idején játszódó Műkincsvadászok című filmben.

Sőt, a panto még csak nem is a szemüvegesek privilégiuma, ugyanis a jellegzetes forma napszemüvegként is népszerű. Ilyenkor az amúgy visszafogottabb, fémes keret helyett sok gyártó inkább aranyszínűt használ, ami a sötét lencsékkel egy klasszikus színpárosítás.

Milyen arcformához illeszkedik a panto napszemüveg?

A szemüveg választáskor számos szempontot érdemes mérlegelni, ilyen lehet például a hajszín, bőrszín, egyéni stílus vagy az arcforma. Ez utóbbi az egyik legmeghatározóbb faktor ahhoz, hogy az adottságaikhoz leginkább passzoló darabot találjunk. De vajon milyen arcformához illeszkedik a panto napszemüveg és szemüveg?

A panto erős karakterjegyei ellenére sokak számára lehet stílusos választás, ám nem minden arctípushoz ajánlható jó szívvel. Mérete és formája miatt a hosszúkás, kecses íveivel pedig a szögletesebb arcokon mutat igazán jól. Így az alábbi személyeknek javasoljuk a panto szemüvegeket:

  • Gyémánt arcforma: A gyémánt arcformát keskeny homlok és állkapocs, valamint szélesebb arccsont jellemzi. A szögletes vonásokat remekül képes ellensúlyozni a lágyabb vonású panto napszemüveg.
  • Szögletes arcforma: A szögletes arcú emberek homloka szélesebb, míg állkapcsuk keskenyebb. Amennyiben arcvonásai szögletesek, kiváló választás lehet a kerek és íves formatervezésű panto szemüveg.
  • Háromszög arcforma: A domináns állkapocs, keskenyedő arccsont és vékonyabb homlok a háromszög arcforma jellemzői. Ezekhez a szögletes arcvonásokhoz is remekül illeszkedik a panto dizájn.

Illeszkedik a stílusomhoz a panto szemüveg?

Persze az is fontos, hogy viselője (és gardróbja) is összhangban legyen a panto szemüveg klasszikus, mégis bohém jellegével. A szemüveg nem illeszthető be bármilyen ruhatárba könnyedén. Honnan tudható, hogy a szemüveg kompatibilis saját stílusával? Az alábbi tippek segíthetnek a döntésben:

  • Amennyiben gyakran vesz részt formális eseményeken és visel elegáns ruhákat, a panto szemüveg valószínűleg illeszkedik ruhatárába.
  • Kedveli a vintage megjelenésű blúzokat, ingeket és nyári ruhákat? A panto napszemüveg kiválóan illeszkedik a retró darabokhoz.
  • Sok visszafogott, egyszínű outfitje van, amelyeket szívesen feldob extravagáns kiegészítőkkel? A panto szemüveg figyelemfelhívó megjelenése tökéletes erre a célra.
  • A lehengerlő stílus mellett érdemes megemlíteni, hogy a panto dizájn kifejezetten praktikus és képes a látótér jelentős részét lefedni. Ez napszemüvegek esetén extrán fontos, hiszen nagyobb fokú UV-védelmet nyújthat.

A legnépszerűbb panto szemüvegeink között megtalálhatók az alábbi modellek:

Míg a legkedveltebb panto napszemüvegeink közé tartoznak az alábbi darabok:

Vision Express: panto napszemüveg a stílus szakértőitől

Szeretné beszerezni saját panto napszemüvegét vagy szemüvegét? Webshopunkon és üzleteinkben panto stílusú kiegészítők széles kínálata érhető el. Amennyiben kérdése merül fel a termék kapcsán, vagy bizonytalan a dizájnt illetően, tapasztalt kollégáink örömmel segítenek.


Tekintse meg panto napszemüveg és szemüveg termékeinket!

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került