A napszemüveg története

A napszemüveg története

Az elmúlt évtizedekben a napszemüveg annyira alapeleme lett a ruhatárunk és az azt kiegészítők lajstromának, hogy el sem merengünk azon, mégis ki volt az a zseniális karakter, aki egy reggel úgy ébredt fel, hogy attól a naptól fogva védeni fogja a szemét a napsugárzástól.

Pedig a keretbe ölelt színes lencsék története kellő érdekességgel nyúlik vissza a történelemben. Hatalmas utat járt be, számos funkciót betöltött azelőtt, mielőtt az a divatos holmi vált belőle, amit Ön is szívesen felvesz. A megfelelően kiválasztott férfi vagy női napszemüveg nem csupán megvéd a nap káros sugárzásaitól, a kellemetlen fényhatásoktól, öltözéke hangsúlyos darabjává vált. Egy márkás napszemüveg nem csak öltöztet, de egyedi stílussal is felruház és éppen ez az, ami miatt nem szabad elsietni a megfelelő darab kiválasztását.

A következő pár sorban érdekességképpen áttekintjük a napszemüveg történelmi szempontból fontosabb időszakait, illetve segítünk Önnek abban, hogy mit vegyen figyelembe akkor, amikor napszemüveget szeretne vásárolni.

Csak kevesen tudják, hogy a ma oly divatos napszemüveget eredetileg már az ősi inuit törzsek tagjai is viselték a történelem előtti időkben. Ők határozott pragmatizmussal arra használták a rozmárcsontból kifaragott, roppant szűk látóréssel rendelkező szemüvegeiket, hogy megvédjék a látásukat a hóról visszatükröződő napfénytől.

A 12. században a kínaiak nem csak spirituális, de kommunikációs hasznot is húztak a szemük elé helyezett színes üvegekből. A cél nem csupán menő napszemüvegek viselése és még csak nem is a szem védelme volt! A csiszolt, színes, füstölt kvarc lencséket a források szerint azok a bírák használták, akik szerették volna elrejteni a szemükön keresztül érkező, esetlegesen árulkodó érzelmi impulzusokat.

A ma ismert napszemüvegek a 20. században kezdték el betölteni mai szerepüket és funkcióikat. 1913-ban elkészült az első olyan lencse, amely cerium tartalmának köszönhetően már védte a szemet az UV sugárzástól. Ezek a színes lencsék a látás védelme mellett már nem csak érzelmeket rejtettek el, hanem személyazonosságot is. Az 1920-as évtizedben a tömeg elől bujkáló gazdagok és híres mozisztárok előszeretettel vették fel a napszemüveget, melynek használata sokáig csak az ő kiváltságuk volt.

1929-ben azonban Foster Grant, a kor egyik legnagyobb szemüveggyártója meglátva az üzleti lehetőséget, elkezdte a napszemüvegek tömeggyártását. Viszont nem ez tette népszerűvé és divatossá a viselésüket. Mindannyian hallottunk már a fazonról: pilóta napszemüveg. Ennek a típusnak a története egészen 1937-ig, a II. Világháborút megelőző évekig nyúlik vissza. Az Amerikai Egyesült Államok légierejénél szolgáló pilótáknak szükségük volt valamire, ami a bevetés alatt megvédi a szemüket a zavaró napfénytől és az UV sugárzástól.

Mivel már 1936-ban elkészültek a polarizált napszemüvegek, így kézenfekvő megoldás volt a technológiát felhasználni. Az Amerikai Légierő igényére válaszolt a ma is népszerű Ray-Ban azzal, hogy elkészítette az Aviator típusú napszemüveget, amit a Csendes-óceáni légierők főparancsnoka népszerűsített oly módon, hogy még akkor sem vette le szemüvegét, amikor interjút adott.

Az 50-es évekre egyre többen kezdték hordani a szemvédő alkalmatosságot, köztük olyan hipersztárok is, mint James Dean, John Lennon, Bob Dylan és Audrey Hepburn. S mihelyt egy sztár elkezd hordani egy új ruhadarabot, úgy válik annak viselése divattá.

Üzlet keresés

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került