A legjobb szemcsepp a problémaforrás függvénye

A szem az egyik legkisebb, és egyben legkomplexebb emberi szerv, melynek érzékenysége miatt különösen oda kell figyelni a védelmére. Annak következtében, hogy a szem számos környezeti hatás miatt irritálttá válhat (a teljesség igénye nélkül: kialvatlanság, számítógépes munkavégzés, légkondicionáló-használat, por– és/vagy füstérzékenység), érdemes az egészségét szemcsepphasználattal fenntartani.

A piacon megtalálható műkönnykínálat kifejezetten széles repertoárral rendelkezik, ezért szükség esetén nem könnyű a döntés. Érdemes ilyenkor a probléma jellegéből kiindulni, hiszen mindig az fogja meghatározni, hogy megoldásként kinek és mely típus jelenti majd a legjobb szemcseppet.


Mikor van szükség szemcsepp használatára?


A szem védelmét a könny állandó termelése biztosítja. A könnymirigyek napi 1-3 milliliter mennyiségű könnyet termelnek ahhoz, hogy a szaru– és kötőhártyát képesek legyenek nedvesen tartani. Ez egy hatalmas jelentőséggel bíró feladat, ugyanis a könnyréteg szerepet játszik a baktériumokkal szembeni harcban, a szaruhártya táplálásában, és mindez által a látás megfelelő funkcionálásában. Ebből egyértelműen következik, hogyha a könny filmrétege megbomlik, elengedhetetlen az állapot normalizálása, azaz a szemcseppel történő orvoslása.


Az irritációs tüneteket kiváltó leggyakoribb ok: a szem dehidratáltsága


A kontaktlencse-használat, de a mindennapos tevékenységek is intenzíven terhelik és dehidratálják a szemműködést. A számítógép előtt történő egész napos munkavégzés, a fokozott okostelefon-használat, a rossz fényben történő olvasás – csak, hogy párat említsünk a gyakori kiváltó okok közül –, mind szerepet játszanak a szemfáradtság, majd végül a szárazszemszindróma kialakulásában.

A legáltalánosabb tünetként ilyenkor szemfájdalom jelentkezik, melyet viszketés, könnyezés, olykor homályos látás és a kötőhártya hajszálereinek kitágulása, azaz a szem bevörösödése követ. A felsorolt szimptómák enyhítésére és megszüntetésére a legtöbb szemcsepp alkalmas, azonban léteznek olyan problémák, melyeknél a készítmény specifikus típusait kell alkalmazni. Jogosan merülhet fel tehát a kérdés: honnan tudom, hogy melyik lesz a számomra legjobb szemcsepp?


A legjobb szemcsepp kiválasztása: az alapproblémától a megoldásig


A szem dehidratáltsága ugyan gyakorta indokolttá teszi a műkönny használatát, viszont a szemcseppeket nem véletlenül kategorizálják az összetevőik és a hatóanyagaik alapján. Amíg a szemszárazság jelentkezésekor bármely közismert műkönnyoldat megoldást jelent, a szembetegségek, szemfertőzések, allergiás reakciók okozta problémák alkalmával más és más összetételű készítményekre van szükség.


Tartósítószer-mentesség


Ahogyan arról már szó esett, általános esetben a műkönny feladata mindig ugyanaz: a megfelelő könnytermelés helyreállítása, avagy a könnymennyiség és –minőség fokozása. Fontos, hogy az erre szolgáló szemcseppek nyugtató hatással bírjanak és tartósítószer-mentesek legyenek.

Ne tartalmazzanak például centrimidet, máskülönben, ahelyett, hogy a probléma gyökere kezelve lenne, mellékhatásként további allergizáló szimptómák észlelhetők. A szemfáradtság és a száraz szem kellemetlenségeinek megszüntetésére szolgáló legjobb döntést tehát, a tartósítószerrel ellátott/nem ellátott szempont alapján érdemes mérlegelni.


A hatóanyagok szerinti kategorizálás


Ezzel szemben a komolyabb szembetegségek alkalmával már speciálisabb a helyzet, de éppen ezért egyszerűbb is. Ilyenkor kizárólag a hatóanyagok szabják meg, hogy mely szemcsepp fog véget vetni a fennálló problémának. Példának okáért:

  • az olyan jellegű bakteriális fertőzésekre, mint amilyen a kötőhártya-gyulladás is, antibiotikum alapú szemcseppeket írnak fel az orvosok,
  • míg az allergiás szemtünetekkel küszködők számára az antihisztaminnal vagy a hízósejt-stabilizátorral ellátott készítményekkel gyógyítják a bedagadt szemet,
  • az ennél jelentősebb tünetegyütteseknél több hatóanyaggal rendelkező kombinált szemcseppek jelentik a gyógyírt,
  • a zöldhályog (=glaukóma) kezelésénél a szemnyomás stabilizálásához gyógyszer alapú szemcsepphasználatra van szükség.


A szemcsepphasználat aranyszabályai


A szemcsepphasználat a szemfertőzések és –betegségek jelentkezésekor elsődleges gyógyír, de a műkönnyek a szemápolási szokások rutinjaként is alkalmazhatók. A könnyfilmréteg egészségmegőrzése mindennapos feladat például a kontaktlencsét hordók vagy a szemszárazságnál jelentkezők körében. A becsöpögtetés kellemetlenségei és az odafigyelést igénylő procedúra miatt mégis sokan elhanyagolják, pedig csak pár szabály betartására kell odafigyelni:

  1. Kérjen segítséget optikus szakembertől a szemcsepp kiválasztásában, szembetegség esetén mindenképp csak azt a típust használja, amit kezelőorvosa írt fel Önnek!
  2. A szemcsepphasználat előtt ellenőrizze a készítmény szavatossági idejét!
  3. A szemcsepp alkalmazását megelőzőleg ügyeljen az alapos kézmosásra, de a csepegtetőrészhez még így se nyúljon hozzá!
  4. Hajtsa hátra a fejét vagy feküdjön le, majd az alsó szemhéját húzza lefelé!
  5. Körülbelül két centiméteres távolságból csöpögtessen a szemébe annyi cseppet, amennyit a gyógyszerész vagy a kezelőorvos felírt!


A feladat nem bonyolult, de érdemes hangsúlyt fektetni a minimális és triviálisnak tűnő óvintézkedésekre, mert sok nehézség elkerülhető az észben tartásukkal. A legfontosabb alapszabály viszont mégis az, hogy a szemtünetek súlyosbodása esetén azonnal reagáljon az állapotra!


Ha tünetkezelésként egy nap minimum öt alkalommal használ szemcseppet, akkor szinte közel biztos, hogy krónikus szemszárazsággal áll szemben, így az a biztos, hogyha egy látásvizsgálat során szakmai véleményt kér! Elég csupán néhány kattintás, és máris közelebb kerül a kérdései megválaszolásához, foglalja le online az időpontját!


Cikk ajánló – cikkek

Ajándékozzon optikai kiegészítőt karácsonyra!

Már alig pár nap maradt hátra karácsonyig - a hamar ébredők ekkorra már rég elkészültek az ajándékok becsomagolásával, és az utolsó simításokon is túl vannak. Sokan viszont még ma is gondban lehetnek, hogy milyen aprósággal kedveskedjenek a szeretteiknek. Ha vannak köztük szemüvegesek vagy kontaktlencsét viselők, akkor tudunk pár tippel szolgálni!
Tovább

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került