A legjobb szemcsepp kiválasztása lépésről lépésre

A legjobb szemcsepp kiválasztása lépésről lépésre

A szem az egyik legkomplexebb emberi szervünk, melynek érzékenysége miatt különösen oda kell figyelni a védelmére. Annak következtében, hogy a szem számos környezeti hatás miatt irritálttá válhat (a teljesség igénye nélkül: kialvatlanság, légkondicionáló-használat, allergének, por– és/vagy füstérzékenység, allergia), érdemes az egészségét szemcsepp használattal fenntartani. A piacon megtalálható műkönny kínálat kifejezetten széles, ezért szükség esetén nem könnyű a legjobb szemcsepp megtalálása. Cikkünkben hasznos tippeket osztunk meg az egyéni igényeinek megfelelő termék megtalálásához.

Mikor szükséges a szemcsepp használata?

A szem védelmét a könny állandó termelése biztosítja. A könnymirigyek napi 1-3 milliliter mennyiségű könnyet termelnek ahhoz, hogy a szaru– és kötőhártyát képesek legyenek nedvesen tartani. Ez fontos feladat, ugyanis a könnyréteg szerepet játszik a baktériumokkal szembeni harcban, a szaruhártya táplálásában, és ezáltal hozzájárul az egészséges látás megőrzéséhez. Ebből egyértelműen következik, hogyha a könny filmrétege megbomlik, elengedhetetlen az állapot normalizálása, azaz a szemcseppel történő orvoslása. A szemcsepp használata segíthet bizonyos kellemetlen tünetek enyhítésében, így szemész szakorvos gyakran írja elő használatukat gyulladás, allergia, krónikus szemfáradtság és egyéb esetekben. 

Az irritációs tüneteket kiváltó leggyakoribb ok: a szem dehidratáltsága

Nem csak a kontaktlencse-használat, hanem mindennapos tevékenységek is intenzíven terhelik és dehidratálják a szemműködést. A légkondi, száraz levegő és erős széljárás – csak, hogy párat említsünk a gyakori kiváltó okok közül –, mind szerepet játszanak a szemfáradtság, majd végül a száraz szem szindróma kialakulásában.

A legáltalánosabb tünetként ilyenkor a szem viszketése, könnyezése, olykor homályos látás és a kötőhártya hajszálereinek kitágulása, azaz a szem bevörösödése követ. Ezek enyhítésére és megszüntetésére a legtöbb szemcsepp alkalmas, azonban léteznek olyan problémák, melyeknél a készítmény specifikus típusait kell alkalmazni. Jogosan merülhet fel tehát a kérdés: honnan tudom, hogy melyik lesz a számomra legjobb szemcsepp?

A legjobb szemcsepp kiválasztása: az alap problémától a megoldásig

A szem dehidratáltsága ugyan gyakorta indokolttá teszi a műkönny használatát, viszont a szemcseppeket nem véletlenül kategorizálják az összetevőik és a hatóanyagaik alapján. Amíg a szemszárazság jelentkezésekor a legtöbb műkönnyoldat megoldást jelent, a szembetegségek, szemfertőzések, allergiás reakciók okozta problémák alkalmával más és más összetételű készítményekre van szükség. A következőkben tippeket adunk a legjobb szemcsepp kiválasztásához egyéni igényei alapján.


A legjobb szemcsepp szemszárazságra

Számos szakértő szerint a legjobb szemcsepp szemszárazságra a műkönny, amelyet kifejezetten úgy alkottak meg, hogy a normál könny tulajdonságait replikálja. A készítmény segítségével enyhíthetőek a szemszárazság kellemetlen tünetei. A műkönnyek további előnye, hogy megszakítás nélkül folyamatosan használhatóak.


A legjobb szemcsepp kontaktlencséhez

A kontaktlencse használat következményeképpen gyakran jelentkezhet szemszárazság, így szükséges lehet a műkönny rendszeres alkalmazása. De vajon melyik a legjobb szemcsepp kontaktlencséhez? Javasoljuk, hogy válasszon magas nedvesítő képességű, lubrikáns szemcseppet, amely képes visszaállítani a szem normál hidratáltságát. Továbbá, általános javaslat a kontaktlencse viselőknek a tartósítószer-mentes műkönny használata, amely csökkentheti a szemirritáció kockázatát. 


A legjobb tartósítószer-mentes műkönny

Ahogyan arról már szó esett, általános esetben a műkönny feladata mindig ugyanaz: a megfelelő könnytermelés helyreállítása, avagy a könnymennyiség és– minőség fokozása. Fontos, hogy az erre szolgáló szemcseppek nyugtató hatással bírjanak és tartósítószer-mentesek legyenek.

Ne tartalmazzanak például centrimidet, máskülönben, ahelyett, hogy a probléma gyökere kezelve lenne, mellékhatásként további allergizáló szimptómák észlelhetők. A szemfáradtság és a száraz szem kellemetlenségeinek megszüntetésére szolgáló legjobb döntést tehát, a tartósítószerrel ellátott/nem ellátott szempont alapján érdemes mérlegelni.

A legjobb tartósítószer-mentes műkönny megtalálásához minden esetben ellenőrizze a megvásárolni kívánt termék összetevőit. A gyakran használt tartósítószerek között megtalálhatóak az alábbiak:

  • Benzalkónium-klorid
  • Szorbinsav
  • Dinátrium-edetát
  • Nátrium-perborát
  • Polietilénglikol (PEG)
  • Propilén-glikol
  • Nátrium-klorit

A hatóanyagok szerinti kategorizálás

Ezzel szemben a komolyabb szembetegségek alkalmával már speciálisabb a helyzet, de éppen ezért egyszerűbb is. Ilyenkor kizárólag a hatóanyagok szabják meg, hogy mely szemcsepp fog véget vetni a fennálló problémának. Példának okáért:

  • az olyan jellegű bakteriális fertőzésekre, mint amilyen a kötőhártya-gyulladás is, antibiotikum alapú szemcseppeket írnak fel az orvosok,
  • míg az allergiás szemtünetekkel küszködők számára az antihisztaminnal vagy a hízósejt-stabilizátorral ellátott készítményekkel gyógyítják a bedagadt szemet,
  • az ennél jelentősebb tünetegyütteseknél több hatóanyaggal rendelkező, kombinált szemcseppek jelentik a gyógyírt,
  • a zöldhályog (glaukóma) kezelésénél a szemnyomás stabilizálásához gyógyszer alapú szemcsepphasználatra van szükség.


A vényköteles, speciális készítményeket kizárólag szemész szakorvos írhatja fel, optometristák nem.

A szemcsepphasználat aranyszabályai

A szemcsepphasználat a szemfertőzések és– betegségek jelentkezésekor elsődleges gyógyír, de a műkönnyek a szemápolási szokások rutinjaként is alkalmazhatók. A könnyfilmréteg egészségmegőrzése mindennapos feladat például a kontaktlencsét hordók vagy a szemszárazsággal küzdők körében. A becsöpögtetés kellemetlenségei és az odafigyelést igénylő procedúra miatt mégis sokan elhanyagolják, pedig csak pár szabály betartására kell odafigyelni:

  • Kérjen segítséget optikus szakembertől a szemcsepp kiválasztásában, szembetegség esetén mindenképp csak azt a típust használja, amit kezelőorvosa írt fel Önnek!
  • A szemcsepphasználat előtt ellenőrizze a készítmény szavatossági idejét!
  • A szemcsepp alkalmazását megelőzőleg ügyeljen az alapos kézmosásra, de a csepegtetőrészhez még így se nyúljon hozzá!
  • Hajtsa hátra a fejét vagy feküdjön le, majd az alsó szemhéját húzza lefelé!
  • Körülbelül egy-két centiméteres távolságból csöpögtessen a szemébe annyi cseppet, amennyit a gyógyszerész vagy a kezelőorvos felírt!
  • A feladat nem bonyolult, de érdemes hangsúlyt fektetni a minimális és triviálisnak tűnő óvintézkedésekre, mert sok nehézség elkerülhető az észben tartásukkal. A legfontosabb alapszabály viszont mégis az, hogy a szemtünetek súlyosbodása esetén azonnal reagáljon az állapotra!


Ha tünetkezelésként egy nap minimum öt alkalommal használ szemcseppet, akkor szinte közel biztos, hogy krónikus szemszárazsággal áll szemben, így az a biztos, hogyha egy látásvizsgálat során szakmai véleményt kér! Elég csupán néhány kattintás, és máris közelebb kerül a kérdései megválaszolásához, foglalja le online az időpontját!

Gyakori kérdések és válaszok

A hosszútávú szemcsepp használat fokozhatja a szemszárazságot?

Gyakori tévhit szerint a hosszútávú szemcsepp használat fokozhatja a szemszárazságot. Ez azonban nem igaz. Bátran élvezze a szemcsepp nyújtotta előnyöket a mindennapok során.


Melyik a legjobb szemcsepp fáradt szemre?

Amennyiben nem rendelkezik speciális allergiával, a műkönny a legjobb szemcsepp fáradt szemre. A készítmény segíthet a szem hidratáltságának visszaállításában és enyhítheti a diszkomfort érzetet. Amennyiben a szemfáradtság huzamosabb ideig fennáll, forduljon szakorvoshoz, aki a megfelelő vizsgálatokat követően további kezelési javaslattal szolgálhat.


Mi az olajos szemcsepp?

Az olajos szemcsepp olyan speciális készítmény, amely az egyéb összetevők mellett olaj komponenseket is tartalmaz.


Melyik a legjobb szemcsepp gyulladásra?

A legjobb szemcsepp gyulladásra egyénenként eltérő lehet. Ahhoz, hogy a gyulladás csökkentését segítő készítményt megtalálhassa, minden esetben konzultáljon kezelőorvosával. 


Elérhető szemcsepp homályos látásra?

A homályos látást hátterében számos ok állhat, így orvosi szemvizsgálat hiányában lehetetlen megállapítani, mi az adekvát kezelési módszer. Bizonyos esetekben a szemcsepp része lehet a kezelésnek, ilyen lehet a szemszárazság miatti homályos látás.


Melyik a legjobb műkönny gyermekek számára?

A legjobb műkönny gyermekek számára olyan termék, amely mentes az tartósítószerektől és allergén anyagoktól. A fiatal gyermekek szeme fokozottan szenzitív lehet, így érdemes extra körültekintéssel kiválasztani a szemcseppet. Érdemes lehet speciális, gyerekek számára készült terméket vásárolni, amely garantáltan megfelel a fiatalok igényeinek.


Melyik a legjobb szemcsepp vörös szemre?

A legjobb szemcsepp vörös szemre szintén a műkönny, amely képes enyhíteni az izzó, fájó érzést és a vörösséget, szárazság esetén. A Vision Express kínálatában számos gyengéd és hatásos műkönny található.


Melyik a legjobb szemcsepp allergiások számára?

A szemcsepp allergiások számára is kiváló választás lehet, hiszen a szempanaszok gyakori késő tünetei a por-, pollen-, atka- és szőr allergiának. A legtöbb esetben a műkönny kielégítő az allergiás szempanaszok elmulasztására.


Mikor használandó az antibakteriális szemcsepp?

Az antibakteriális szemcsepp kizárólag orvosi javaslat esetén használható. A bakteriális szemfertőzések gyakori kezelési módszere. Ezeket a speciális orvosi készítményeket csak a szakorvos által előírt ideig szabad használni, nem felcserélhető a műkönnyel.


Gyerekek számára is használható a szemszárazság elleni szemcsepp?

Igen, a szemszárazság elleni szemcsepp akár gyerek számára is használható. Fontos azonban, hogy fiatalok számára kerülje a tartósítószert tartalmazó készítményeket.

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került