A ‘20-as évek divatja: kiegészítők és ruhák a 20. századból

A ‘20-as évek divatja: kiegészítők és ruhák a 20. századból

A '20-as évek divatja számos izgalmas újítással kavarta fel a kor divatvilágának állóvizét. A korszak innovációi a mai napig hatással vannak a divattrendekre. Ismerje meg a ‘20-as évek legnépszerűbb ruhadarabjait és kiegészítőit!

Milyen volt a ‘20-as évek divatja?

Az első világháború végét követő gazdasági fellendülés, a tömeggyártás miatt demokratizálódó divatszcéna és a női emancipációs mozgalmak jelentős hatást gyakoroltak az öltözködési trendekre. Míg az 1920-as évek elejét a konzervatív és visszafogott viseletek jellemezték, az évtized végén széles körben elterjedtek a bátrabb, több bőrfelületet mutató ruhadarabok. A következőkben részletesen bemutatjuk, milyen volt a ‘20-as évek divatja.


A ‘20-as évek férfi divatja

A ‘20-as évek férfi divatja izgalmas újításokkal szolgált. Ebben az időszakban terjedt el a ruhacikkek tömeggyártása, így a háromrészes öltöny és egyéb korábban költséges divatcikkek széles körben elérhetővé váltak. Az elegáns viselet innentől nem kizárólag a kiemelkedő anyagi helyzetű emberek privilégiuma volt. A korszakra jellemző férfi öltözet egyenes szabású zakóból és magasított derekú nadrágból állt. A ‘20-as évek férfi divatja nagyobb teret engedett a színes és mintás daraboknak. A fekete mellett népszerű volt a barna, szürke és sötétkék szín, valamint a skót kockás, kockás és csíkos minta is. Az innovációk nem álltak meg a gyártás technológiában és színhasználatnál: az évtized ruhagyártásában elterjedtek a praktikus és kényelmes anyagok, mint a vászon, a flanel, a gyapjú, a tweed gyapjú és a kordbársony.

A kevésbé formális viseletek közé tartozik az úgynevezett “jazz öltöny”, karcsúsított szabással és keskeny hajtókával. A koktélpartikon, jazz koncerteken és társas eseményeken viselt jazz öltöny sokszor visszaköszön a korszakról készült filmalkotásokban. Az F. Scott Fitzgerald amerikai író regénye alapján készült “A nagy Gatsby” c. filmadaptáció jeleneteiben is gyakran találkozhatunk a ruhadarabbal.

A ‘20-as évek férfi divatja idővel sokat változott. Az évtized vége felé, a háromrészes öltönyök mellett megjelentek a zakó nélkül viselt egy- és kétgombos, puha gallérú öltönykabátok. Bár ezek kevésbé elegáns megjelenést nyújtottak, jelentősen nagyobb komfortot biztosítottak a viselő számára.


A ‘20-as évek női divatja

Kevés olyan izgalmas időszak van divattörténeti szempontból, mint a ‘20-as évek. Hogy melyek voltak a változás legfontosabb katalizátorai? Mutatjuk!

  • Az első világháborút követően jelentősen megnőtt a nők foglalkoztatási aránya, így emelkedett a női munkahelyi ruhák iránti igény.
  • Az évtized női divatját erősen befolyásolta a nőjogi mozgalmak korszellemre gyakorolt hatása. A test nagy részét elfedő, visszafogott ruhák, szoros fűzők és hosszú szoknyák idejét múlttá váltak a ‘20-as években. Helyettük megjelentek és divatossá váltak a korszak ideológiai változásával összhangban lévő, bátrabb darabok.
  • A normákat újradefiniáló ruhák mellett, a komfort is előtérbe került. A ‘20-as évek női divatját kevés személy befolyásolta annyira, mint a francia divattervező pionír, Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel. A komfort és esztétikai közös metszete jelentette Chanel fő inspirációs forrását.

A ‘20-as évek női divatja számos ikonikus ruhadarabbal rendelkezik, ilyen például az egyenes szabású egyberuha, a rövid szárú fekete koktélruha, a térdet kivillantó szoknya, a bőrszínű harisnya és a kisebb, magasított sarkú félcipők.

Szemüvegdivat a ‘20-as években

Monokli

Minden bizonnyal azt gondolja, hogy ez a lencse a legkényelmetlenebb mind közül, de ez tévedés. Ezeket a monoklikat legtöbbször személyre szabottan készítették, így tökéletesen illeszkedtek a szemgödörbe. Az 1890-es évektől kezdve már egy rugós rendszert is kifejlesztettek, ami miatt még az intenzívebb gesztikuláció próbáját is ki tudta állni. A személyre szabottsága miatt nagyon drága mulatság volt a monokli. Nem véletlen, hogy a felső tízezer tagjaira asszociál mindenki egy monokli láttán, hiszen valóban csak ők engedhették meg maguknak.


Cvikker

A franciául Pince-nez-nek [ejtsd: pansznei] nevezett, csiptetős rögzítésű szemüveg már mindkét szem látásjavítását ellátta. Ez volt a legkényelmetlenebb szemüveg a korabeli feljegyzések alapján, gyakran leesett, illetve a cvikker viselőinek mindig egyenesen kellett tartani a nyakukat, hogy ne pottyanjon le az orrnyergükről. Viselése sem volt egyszerű, de a szemüveg anyaga, ami legtöbbször drót vagy valamilyen alakítható fém volt, sem tette elviselhetőbbé a Pince-nez-t. A hölgyek az opera szemüvegek személyében találtak alternatív megoldást, amit a szemükhöz tartva használtak.


Kerek szarukeret

A kerek szemüvegek ebben az időszakban lettek divatosak. Kezdetben celluloidból készültek, de ez az anyag túl drága és érzékeny volt. Később áttértek a teknőspáncélra és a szarura, ezt pedig ezüst- és aranyberakásokkal egészítették ki, így divatosabbá téve a keretek megjelenését. Érdekesség, hogy a ‘20-as, ‘30-as években a hölgyek a hosszú hajról áttértek a rövid frizurára, ami rendesen elbánt a díszített fésűket és hajtűket gyártó iparosokkal. Ezek a fésűgyártók viszont nem adták fel és áttértek a szemüvegkészítésre. A frizuradivat változásának köszönhetően a fésűgyártók új ötletekkel, innovatív megoldásokkal lendítették fel a szemüvegtervezést. Ebben az időszakban vált a szemüveg divatos kiegészítővé, amit nem csak a négy fal közt viseltek a hölgyek.


Kedvet kapott vintage megjelenésű napszemüvegek beszerzéséhez? Tekintse meg kínálatunkat!

Milyen volt a ‘20-as évek fürdőruha divatja?

A ‘20-as évek fürdőruha divatja jól szemlélteti a változó társadalmi normákat. Még az évtized elején a konzervatív szemléletű országokban bevett gyakorlat volt a szigorú fürdőruha dresszkód. Ennek ellenőrzése olykor a fürdődressz hosszának mérésével járt, de az évtized végére elfogadottabbá vált a nagyobb bőrfelületet mutató fürdőruha. A korszakban készült női és férfi fürdőruhák egy része gyapotból készült, amely víz hatására nehézzé és kellemetlen tapintásúvá vált. Emellett a visszafogott viseletet kedvelő személyek olykor cipőben és zokniban élvezték a vízparti programokat. Az első bikini megjelenéséig egészen a ‘40-es évek közepéig kell várni. Érdekesség, hogy a kevesebb anyagigényű, kétrészes fürdőruha részben a második világháború utáni hiánygazdaság miatt jött létre.

Cikk ajánló – cikkek

Loading...

[ErrorDialogTitle]

Siker

A termék sikeresen a kosárba került